Ανήσυχοι Έλληνες και ξένοι σεισμολόγοι, οι οποίοι περιμένουν σύντομα μεγάλο σεισμό, γύρω στα 7 Ρίχτερ, στο Αιγαίο.
Το πιο ενεργό τμήμα της Ευρώπης βρίσκεται στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης και έχει προκαλέσει τις πιο καταστροφικές δονήσεις του 20ού αιώνα, αλλά και τη φονική δόνηση του 1999 κοντά στο Ιζμίτ και το Ντιζτσέ, η οποία κόστισε τη ζωή σε 20.000 ανθρώπους.
Το ρήγμα που διασχίζει τις βόρειες περιοχές της Τουρκίας και φθάνει στην Ανατολία είναι το πιο ενεργό στην Ευρώπη κι έχει προκαλέσει καταστροφικότατες δονήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, ξεκινώντας από εκείνη στο Γκανός (δυτική Τουρκία) το 1912, έως τον σεισμό στο Ερζιντσάν (ανατολική Ανατολία) το 1939.
Οι πιο πρόσφατες δονήσεις χρονολογούνται από το 1999, κοντά στο Ιζμίτ και το Ντιζτσέ, ανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Αμφότερες είχαν ένταση άνω των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχαν προκαλέσει χιλιάδες θύματα—στην περίπτωση δε του Ιζμίτ συνολικά 20.000 νεκρούς.
Έκτοτε, η σεισμική δραστηριότητα του ρήγματος φαίνεται να έχει σιγάσει κατά μήκος του τμήματος του άξονα βορρά-Ανατολίας που φθάνει έως τα νότια της Κωνσταντινούπολης.
Μολαταύτα, η ζώνη αυτή μήκους 150 χλμ είναι η μοναδική που δεν έχει παράξει μία σημαντική δόνηση από τις αρχές του 20ου αιώνα κι οι γεωλόγοι συλλέγουν ενδείξεις ότι οι τεκτονικές εντάσεις συνεχίζουν να συσσωρεύονται στην περιοχή αυτή.
Τα στοιχεία της μελέτης που παρουσίασε ο καθηγητής Μάρκο Μπόνχοφ του Γερμανικού Κέντρου για τις Γεωεπιστήμες του Πότσνταμ και η ομάδα του κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το άμεσο μέλλον, καθώς ένα τμήμα του ρήγματος, το οποίο εισέρχεται βαθιά και στον ελλαδικό χώρο, μπορεί ανά πάσα στιγμή να σπάσει.
Ο κίνδυνος για την Ελλάδα και που θα χτυπήσει
Ο καθηγητής Γεωλογίας και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε πως «και η μελέτη του Γερμανού επιστήμονα αλλά και οι παλαιότερες επιβεβαιώνουν ουσιαστικά ότι συσσωρεύεται μεγάλο ποσό σεισμικής ενέργειας» και πρόσθεσε: «Ο σεισμός για την Κωνσταντινούπολη θα είναι καταστροφικός. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τον ελλαδικό χώρο, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν και πόσο θα ενεργοποιήσει δικά μας ρήγματα».
Σε ότι αφορά τον ελλαδικό χώρο ο ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας δήλωσε: «Ένας σεισμός 7 Ρίχτερ θα ενεργοποιήσει γειτονικά ρήγματα σε Αιγαίο και Σαμοθράκη. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ρήγμα της Ανατολίας, καθώς εισέρχεται στον χώρο του Αιγαίου διακλαδίζεται σε διαφορετικά ρήγματα, εκ των οποίων το ένα περνά στο θαλάσσιο χώρο των Σποράδων, μεταξύ Σκύρου και Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλόννησου, μεταξύ Σποράδων και Χαλκιδικής» και προσέθεσε ότι τον Αύγουστο του 1999 έγινε ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία και λίγες εβδομάδες μετά ξύπνησε το δικό μας ρήγμα στην Πάρνηθα».