Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο για τη ρύπανση με λιπάσματα


Επειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις, η Κομισιόν αποφάσισε την Πέμπτη να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα της ρύπανσης με λιπάσματα και τον ευτροφισμό. Η Ελλάδα κατηγορείται ότι δεν έλαβε τα μέτρα που απαιτεί η κοινοτική νομοθεσία για τη ρύπανση των υδάτων από νιτρικά άλατα, το κύριο συστατικό των περισσότερων λιπασμάτων. Η οδηγία για τη νιτρορύπανση ισχύει από το 1991, ωστόσο η Ελλάδα δεν έχει ακόμη καθορίσει τις ευπρόσβλητες περιοχές, όπως είναι υποχρεωμένη.

Ευτροφισμός
Το άζωτο που περιέχουν τα νιτρικά άλατα είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη των φυτών, μαζί με τον φώσφορο και το κάλιο. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν τα νιτρικά άλατα από τα λιπάσματα και την κοπριά διαρρέουν από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και καταλήγουν σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες. Εκεί, το άζωτο λειτουργεί ως λίπασμα για τα φύκια, τα οποία πολλαπλασιάζονται υπέρμετρα. Όταν αργότερα πεθαίνουν, η αποσύνθεσή τους από τα μικρόβια καταναλώνει όλο το διαθέσιμο οξυγόνο, οπότε η υδρόβια ζωή πεθαίνει από ανοξία.
Με στόχο την προστασία από τη νιτρορύπανση, η οδηγία της ΕΕ προωθεί ορθές γεωργικές πρακτικές και μεταξύ άλλων απαιτεί από τις χώρες-μέλη να αναφέρουν τις ευπρόσβλητες περιοχές. Απαιτεί επίσης τη λήψη μέτρων στις ζώνες αυτές, όπως απαγόρευση της χρήσης χημικών λιπασμάτων και κοπριάς και η αποθήκευση της κοπριάς σε υδατοστεγείς χώρους.
Από τα στοιχεία για την ποιότητα των υδάτων προκύπτει ότι ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως ευπρόσβλητες, είναι στην πραγματικότητα είναι. Η Επιτροπή, ως εκ τούτου, καλεί επιτακτικά την Ελλάδα να αναλάβει δράση και να εκπονήσει τα ενδεδειγμένα σχέδια αντιμετώπισης του προβλήματος.
Την 1η Οκτωβρίου 2012, η Επιτροπή απηύθυνε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, ζητώντας ταχεία δράση για επανόρθωση της κατάστασης. Σε απάντηση στην εν λόγω αιτιολογημένη γνώμη, η Ελλάδα καθόρισε ορισμένες πρόσθετες ευπρόσβλητες στη νιτρορύπανση ζώνες.
Παρόλο που ο νέος αυτός χαρακτηρισμός επιπλέον ζωνών αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν καλύπτει όλες τις αιτιάσεις που έχει διατυπώσει η Επιτροπή, δεδομένου ότι υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιοχές.