Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Ανοίγει το σφαγείο της Αράχωβας


Μετά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή αναμένεται σύντομα να λειτουργήσει το εκσυγχρονισμένο πλέον σφαγείο της Αράχωβας.

Με την λειτουργία του το σφαγείο της Αράχωβας αναμένεται να δώσει λύση τουλάχιστον σε ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος που υπάρχει στην Βοιωτία όπου σήμερα δεν λειτουργεί κανένα σφαγείο με αποτέλεσμα την μεγάλη ταλαιπωρία και τα έξοδα κτηνοτρόφων και κρεοπωλών που εξυπηρετούνται από εγκαταστάσεις όμορων νομών, έξοδα τα οποία μετακινούνται και στους καταναλωτές.

Το Δημοτικό Σφαγείο της Δ.Ε. Αράχωβας (που αποτελεί συνέχεια του πρώτου σφαγείου που πρωτολειτούργησε τη δεκαετία του 1950) του Δήμου Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας εκσυγχρονίσθηκε με πόρους του Γ’ ΚΠΣ και πόρους από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ προκειμένου η λειτουργία του να είναι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας.

Μέχρι στιγμής ωστόσο το σφαγείο δεν λειτουργεί καθώς η περιοχή στην οποία βρίσκεται έχει χαρακτηριστεί δασική.

Τον Ιανουάριο του 2013 ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Γιάννης Σταθάς (τον οποίο ο δήμαρχος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας Γιάννης Πατσαντάρας τον ευχαριστεί με πρόσφατη ανακοίνωσή του για την συμβολή του στην επιτυχή έκβαση της υπόθεσης) κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή στην οποία μεταξύ άλλων περά από τα προβλήματα που προκύπτουν στην ευρύτερη περιοχή από τη μη λειτουργία του αναφερόταν και στον κίνδυνο «αφενός στο να χαθούν τα χρήματα που έχουν καταβάλει οι Έλληνες φορολογούμενοι για τον εκσυγχρονισμό του σφαγείου -2 εκατομμύρια ευρώ περίπου- και αφετέρου στην επιβολή προστίμου από την ΕΕ, δεδομένου ότι μέρος των χρημάτων προέρχονται από την ΕΕ. Για τους λόγους αυτούς απαιτείται η άμεση διευθέτηση του ζητήματος».

Στη συνέχεια ακολούθησε παρέμβαση στον αρμόδιο υφυπουργό και δρομολογήθηκε η επίλυση του προβλήματος δεδομένου ότι μέχρι και το 2008 το σφαγείο λειτουργούσε κανονικά.

Έτσι το ζήτημα της λειτουργίας του σφαγείου της Αράχωβας επιλύεται με την τροπολογία με την οποία «επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις αδειοδότησης κτηρίων και εγκαταστάσεων δημοτικών σφαγείων καθώς και χορήγησης άδειας λειτουργίας ή νομιμοποίησης των υφιστάμενων κτηρίων αυτών τα οποία έχουν ανεγερθεί από τους ΟΤΑ με χρηματοδότηση από κοινοτικούς ή εθνικούς πόρους σε εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών ακόμα και αν αμφισβητείται ο δασικός ή μη χαρακτήρας αυτών».

Η λειτουργία έστω και ενός σφαγείου στη Βοιωτία θα συμβάλει στην προώθηση της κτηνοτροφικής παραγωγής και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, καθώς η λειτουργία του συγκεκριμένου σφαγείου θα μειώσει το κόστος της παραγωγής, τουλάχιστον για τη Λιβαδειά, το Δίστομο, τη Δαύλεια, τη Δεσφίνα, τους Δελφούς, την Αντίκυρα, το Κυριάκι και την Άμφισσα ενώ θα συμβάλει και στη μείωση του φαινομένου της παράνομης σφαγής σε χώρους ακατάλληλους και επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία.