Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Με το βρετανικό μοντέλο εκστρατείας “KSS”, υπερασπίζεται η ΕΣΕΕ και ο Ε.Σ. Λιβαδειάς την Κυριακάτικη αργία

Το "Keep SUNDAY Special" (KSS) είναι μία εκστρατεία που δημιουργήθηκε για να προβάλλει σοβαρές αντιρρήσεις στην απορρύθμιση της Κυριακής. Συγκεντρώνει υποστήριξη από την Εκκλησία, φορείς και συλλόγους, οργανώσεις, μεμονωμένους λιανεμπόρους, σημαντικές προσωπικότητες, διάφορες κοινωνικές και καταναλωτικές οργανώσεις καθώς και πολλούς απλούς καθημερινούς ανθρώπους.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, συγκεντρώνει υποστήριξη πολλών, από την Εκκλησία, φορείς και συλλόγους, λιανεμπόρους, κοινωνικές και καταναλωτικές οργανώσεις μέχρι και αναγνωρίσιμες προσωπικότητες.

Με την πάροδο των ετών, ιδιαίτερα από το 1986 και μετά, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες απορρύθμισης των Κυριακών, σημειώνει η ΕΣΕΕ.

Σύμφωνα με την βρετανική καμπάνια μεταξύ άλλων υπάρχουν 5 βασικοί λόγοι για τους οποίους, θα πρέπει να διατηρηθεί η Κυριακάτικη αργία.

Ο πρώτος είναι η προστασία των οικογενειακών σχέσεων αφού πολλοί εμποροϋπάλληλοι ξοδεύουν ήδη πάνω από 6-8 ώρες μακριά από την οικογένειά τους όταν εργάζονται Κυριακές.

Ο δεύτερος είναι η διάσωση τοπικών αγορών δεδομένου οτι οι πραγματικά χαμένοι από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι τα μικρά τοπικά καταστήματα και οι άνθρωποι των τοπικών κοινωνικών που βασίζονται σε αυτούς.

Ο τρίτος λόγος είναι η διατήρηση τοπικών κοινωνιών επειδή το εμπόριο κατά τις Κυριακές έχει άμεσο αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες υπό την έννοια του θορύβου, της συμφόρησης, καθώς και της παρεμπόδισης δραστηριοτήτων της τοπικής κοινωνίας.

Ο τέταρτος είναι ο σεβασμός στη θρησκευτική πίστη και αυτό διότι για πάρα πολλούς ανθρώπους, η Κυριακή έχει μία ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία ως μία ημέρα λατρείας και ως μία μέρα διαφορετική από τις υπόλοιπες της εβδομάδας.

Τέλος είναι το θέμα της ανάπαυσης. Είναι κατανοητό οτι για λόγους προσωπικής υγείας και ευημερίας όλοι χρειάζονται σε συστηματική εβδομαδιαία βάση μία κοινή ημέρα αργίας.

«Ως κοινωνία, χρειαζόμαστε μία ημέρα την εβδομάδα κατά την οποία οι ρυθμοί χαλαρώνουν και μπορούμε να ξεκουραστούμε απολαμβάνοντας ελεύθερο χρόνο με φίλους και οικογένεια», σημειώνει η ΕΣΕΕ χαρακτηριστικά.

Ακόμα σύμφωνα με την Ενική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου το 89% των ανθρώπων του εμπορίου αντιτίθενται σε οποιαδήποτε χαλάρωση της νομοθεσίας για τις Κυριακές.

«Ας διατηρήσουμε, λοιπόν, και στην Ελλάδα, όπως και στην Αγγλία, σύμφωνα με την εκστρατεία KSS, την Κυριακή ως ιδιαίτερη ημέρα» καταλήγει η ΕΣΕΕ επισημαίνοντας παράλληλα ότι «οι 52 Κυριακές δεν είναι μνημονιακό προαπαιτούμενο, αλλά μόνο οι 7».

Όπως σημείωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ και πρόεδρος του Ε.Σ. Λιβαδειάς Κώστας Παπασπύρου ο Εμπορικός Σύλλογος στηρίζει αυτή την εκστρατεία, λέει όχι στο άνοιγμα των καταστημάτων για 52 Κυριακές το χρόνο και ζητά να αποφασίζουν οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
 http://www.viotiki-ora.gr