Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Economist: Κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης στην Ελλάδα


Την εκτίμηση του Economist ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης, γεγονός το οποίο απέδωσε στο έβδομο συνεχιζόμενο έτος ύφεσης της οικονομίας, μετέφερε ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού The Economist Ντάνιελ Φράνκλιν.

Αναλύοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ελλάδα εισέρχεται στο 2014, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) Αντώνης Μακρής, μίλησαν για εξαντλούμενες αντοχές της ελληνικής κοινωνίας λόγω των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης λιτότητας και της ύφεσης της οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασαν την άποψη ότι οι εταίροι της Ελλάδας, οι οποίοι καθορίζουν τους όρους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη κατανόηση προς αυτή την κατεύθυνση. Εκτίμησαν δε ότι έως σήμερα το μεγαλύτερο βάρος έχει σηκώσει ο ιδιωτικός τομέας σε αντίθεση με τον δημόσιο.

Αναλυτικότερα, ο υπεύθυνος της έκδοσης Ντάνιελ Φράνκλιν προέβλεψε ότι το 2014 τα καλά οικονομικά νέα θα έρθουν από τη Δύση, με τις χώρες του G4 να συνδράμουν το παγκόσμιο πραγματικό ΑΕΠ κατά 544 δισ. δολ. (ΗΠΑ- 370 δισ. δολ., Ιαπωνία- 91 δισ. δολ., Βρετανία- 43 δισ. δολ., Γερμανία- 40 δισ. δολ.).

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ελίτ των επιτυχημένων επιχειρηματιών στον τομέα της τεχνολογίας θα διαδεχθεί τα "golden boys" των τραπεζών στο παγκόσμιο οικονομικό προσκήνιο και κατ’ επέκταση θα αποτελέσει το «κόκκινο πανί» για τη διεθνή κοινή γνώμη.

Στην κορυφή της κατάταξης με βάση την ταχύτητα οικονομικής ανάπτυξης ο κ. Φράνκλιν τοποθέτησε -στη θέση της μέχρι πρότινος πρωτοπόρου Κίνας, η οποία είναι πλέον χώρα μεσαίου εισοδήματος με πιο αργή ανάπτυξη- χώρες όπως το Νότιο Σουδάν και η Μογγολία.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Φράνκλιν αναφέρθηκε στην ένταση η οποία απορρέει από το ευαίσθητο θέμα των νησιών ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία.
Τόνισε επίσης ότι το 2014, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το Sky City (Σαγκάη) θα είναι το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο με ύψος 838 μέτρα.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στο γεγονός ότι ο ιδρυτής της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον θα διοργανώσει το πρώτο εμπορικό ταξίδι στο διάστημα, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο ίδιος μαζί με τα δύο παιδιά του.

Σχετικά με το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου προέβλεψε ότι θα προσελκύσει τα βλέμματα του φιλοθεάμονος κοινού στη Βραζιλία, ενώ ανέφερε ότι πιθανές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, με αιχμή το κόστος ανάληψης της διοργάνωσης, ενδεχομένως να επισκιάσουν τα ματς.

Το 2014, σύμφωνα με τον κ. Φράνκλιν, το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κληθεί να ψηφίσει σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που οφείλεται στη διεξαγωγή εκλογικών διαδικασιών σε μεγάλες χώρες, όπως η Ινδία και η Βραζιλία.
Τέλος, εκτίμησε ότι μεγάλοι «παίκτες», όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ αλλά και η Κίνα, θα έχουν σκυμμένο το κεφάλι στα εσωτερικά μέτωπα εν μέσω πολιτικής αστάθειας που θα απορρέει από τις οικονομικές δυσκολίες.