Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Γκαρσόνια και αγρότες, οι έλληνες του μέλλοντος


Το κράτησε καλά φυλαγμένο μέσα του. Τελικά, ετοιμάζεται να το «ξεφουρνίσει» και ήδη άρχισε τις διαρροές για να δει αντιδράσεις. Κατά την πάγια τακτική του, ο Αντώνης Σαμαράς, αποκαλύπτει με το σταγονόμετρο τα κομμάτια του παζλ, που οι έλληνες καλούνται να ενώσουν για να δουν ολοκληρωμένη την εικόνα. Τελευταίο και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το… όραμα του πρωθυπουργού για την Ελλάδα του 2024. ....
Πως λοιπόν οραματίζεται τη χώρα και τους πολίτες της, δέκα χρόνια από σήμερα; Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, ο Αντώνης Σαμαράς θέλει τους έλληνες γκαρσόνια και… αγρότες! Και οι συγκεκριμένες είναι οι καλύτερες προοπτικές γι αυτούς! Πριν από επτά μήνες, στην ομιλία του από τη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της γενικής έκθεσης, ο πρωθυπουργός είχε για πρώτη φορά μιλήσει για το 2021, όταν συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη κήρυξη της ελληνικής επανάστασης. Είχε πει ότι τότε, η χώρα θα έχει κλείσει τις πληγές της από την οικονομική κρίση και θα έχει επιστρέψει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της στα προ κρίσης δεδομένα. Τώρα, επανέρχεται και θέτει ορίζοντα δεκαετίας για να κάνει πράξη το όραμά του. Και ποιο είναι αυτό; Σίγουρα δεν είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας. Ούτε φυσικά (;) η διατήρηση των λιγοστών εναπομεινάντων μεγάλων βιομηχανιών. Αντίθετα, το όραμά του είναι «λίγο ήλιος, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου», ταβέρνες, γύρος κτλ. Δηλαδή, θέλει να μετατρέψει σε γκαρσόνια και ξενοδοχοϋπαλλήλους όλους τους έλληνες, ποντάροντας τα πάντα στον κλάδο του τουρισμού. Μόνο που ο τουρισμός παραμένει ένα εποχικό επάγγελμα για τους έλληνες. Έτσι, η δεύτερη επιλογή του είναι ένα ακόμη εποχικό επάγγελμα, δηλαδή η αγροτιά. Κοντολογίς, ο έλληνας του βραχυπρόθεσμου μέλλοντος καλείται να διαλέξει ανάμεσα στη τσάπα ή να υπηρετεί τους αλλοδαπούς τουρίστες.
Αυτό είναι το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας για το οποίο θα ζητήσει στις 5 Μαΐου (από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους «εθελοντές» Γερμανούς) 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να το χρηματοδοτήσει. Σύμφωνα με αυτό, η Ελλάδα εγκαταλείπει πλέον οτιδήποτε έχει σχέση με «φουγάρο μεταποίησης» παραμερίζοντας ενσυνείδητα τον χώρο της βιομηχανίας και «φιλοδοξεί» να απασχολήσει τα 2.000.000 ανέργων του 2015 με υπηρεσίες στα γηροκομεία, στα σκουπιδιάρικα στις καφετέριες και στο λιανικό εμπόριο με σουβενίρ τα γνωστά τσολιαδάκια «made in china».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Capital.gr. «…το δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης βασίζεται σε μελέτες οι οποίες δίνουν έμφαση στους κλάδους στους οποίους η Ελλάδα παρουσιάζει σταθερά συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της ΕΕ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι: Τουρισμός, μεταφορές, βαμβάκι, φρούτα, ιχθυοκαλλιέργεια, γαλακτοκομικά και λάδι, γουναρικά, μάρμαρο, και είδη ένδυσης. Συστήνεται η ευρύτερη αξιοποίηση διαθέσιμων εγχώριων πόρων ώστε να αυξηθεί η αξία των εξαγωγών σε κατηγορίες αγαθών που μέχρι σήμερα εξακολουθούν να εξάγονται σε ένα σημαντικό ποσοστό τους ανεπεξέργαστα (π.χ. ελαιόλαδο, βαμβάκι, καπνός, ορυκτά)».
Το σχέδιο έχει βασιστεί και σε μελέτες του ΚΕΠΕ του ΙΟΒΕ αλλά και της McKinsey που εκτιμά ότι γενόσημα φάρμακα, υδατοκαλλιέργειες, ιατρικός τουρισμός, μακροχρόνια φροντίδα και φροντίδα ηλικιωμένων, μεταφορές και logistics, διαχείριση αποβλήτων, μεταπτυχιακή εκπαίδευση και ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα είναι οι κλάδοι του μέλλοντος.

Ειδικότερα, οι εννέα πυλώνες του προσχεδίου που διέρρευσε έχουν ως εξής:
-Τουρισμός
-Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων
-Ενέργεια
-Διαμετακομιστικό εμπόριο και Συνδυασμένες μεταφορές
-Έρευνα, Τεχνολογία και Καινοτομία
-Βιομηχανία Φαρμάκων
-Βιομηχανία μετάλλων και δομικών υλικών
-Ναυτιλία και συναφείς δραστηριότητες
-Εμπορεύσιμες υπηρεσίες»

Μάλιστα, για να «χρυσώσει» το χάπι, ο Αντώνης Σαμαράς υπόσχεται και… μειώσεις φόρων. Λογικό, θα σκεφτεί κάποιος. Ειδικά, αν αναλογιστεί κανείς τους υπερβολικούς φόρους που πληρώνουν πλέον οι έλληνες, ακόμη κι αν είναι άνεργοι. Στο προσχέδιο τονίζεται ότι «σε συνθήκες σοβαρής οικονομικής κρίσης και επιτακτικής ανάγκης εξοικονόμησης πόρων, η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι δύσκολη.
Ωστόσο, στα επόμενα χρόνια, καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει και τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα συνεχίσουν να παράγουν αποτελέσματα, η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών θα υλοποιηθεί».

Του Άγγελου Αγγελίδη
Danioliptes.gr