Η συνύπαρξη αδέσποτων σκύλων και ανθρώπων είναι εφικτή, εφόσον η μία πλευρά σέβεται την άλλη.
Σπάνια το καταλαβαίνουν οι άνθρωποι, όμως υπάρχουν λόγοι γιατί γίνεται επιθετικός ένας σκύλος. Ένας σκύλος μπορεί να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά για πολλούς λόγους, π.χ. για να προστατεύσει το «σπίτι» του (το χώρο όπου ζει) [(άθελά μας ενισχύουμε αυτή την επιθετικότητα, δηλ....
μπαίνω στο χώρο του, ο σκύλος γαβγίζει δυνατά κι εγώ φεύγω – άρα, ο σκύλος νομίζει ότι αυτό το επιθετικό και δυνατό γάβγισμα έχει καταφέρει με επιτυχία να διώξει τον άνθρωπο)], τον εαυτό του (και επίσης, αν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας) επειδή τρόμαξε από απότομες και γρήγορες κινήσεις ή απότομους και δυνατούς θορύβους ή επειδή φοβάται κάποιους ανθρώπους π.χ. με καπέλο, με μούσι, με στολή, εξαιτίας πιθανής προηγούμενης κακοποίησής του από τέτοιους ανθρώπους, για να προστατεύσει το φαγητό του, την αγέλη του, τις θηλυκές της αγέλης του, ως «ξέσπασμα» σε έναν τρίτο επειδή δεν μπορεί να αντιδράσει άμεσα στο ερέθισμα που πραγματικά τον έχει προκαλέσει (το κάνουμε κι εμείς οι άνθρωποι αυτό!!!), ακολουθώντας το κυνηγετικό του ένστικτο όταν θεωρεί κάτι που κινείται γρήγορα ως θήραμα, π.χ. ένα αυτοκίνητο, ένα ποδήλατο, ένα άλλο ζώο, ή έναν άνθρωπο που τρέχει, ή επειδή τρόμαξε από απότομες κινήσεις ή θορύβους, κ.λ.π.
Θυμηθείτε ότι ένας σκύλος που νιώθει παγιδευμένος (χωρίς διέξοδο) μπορεί να νιώσει ότι τα δόντια του είναι η μόνη άμυνά του.
Γνωρίζοντας τι κάνει τα σκυλιά να «ερεθίζονται» και με το να είμαστε πληροφορημένοι για το πώς να αναγνωρίζουμε προειδοποιητικά σήματα επιθετικής συμπεριφοράς, θα βοηθήσει στη μείωση οποιασδήποτε πιθανής απειλής προς εσάς ή και τα παιδιά σας. Μια ουρά που κουνιέται, δεν σημαίνει πάντα ότι ο σκύλος είναι φιλικός.
ΚΑΝΟΝΑΣ ΝΟ. 1 – ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ.
Άρα, η γλώσσα του δικού σας σώματος είναι αυτή που «διαβάζουν» τα σκυλιά και ανάλογα με αυτή, αντιδρούν.
Αν σας πλησιάσει ένα επικίνδυνο σκυλί, ακολουθήστε τις συμβουλές που ακολουθούν. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες, αν ακολουθήσετε αυτές τις τακτικές, ο σκύλος να σας πλησιάσει και να σας μυρίσει, να σας σκουντήσει με τη μύτη του και να σας αφήσει ήσυχο. ..
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
Μείνε ακίνητος, με τα χέρια χαλαρά στα πλευρά σου και απόφυγε την οπτική επαφή με τον σκύλο. Τα περισσότερα σκυλιά θα απομακρυνθούν μόλις καταλάβουν ότι δεν αποτελείς απειλή.
Χαμήλωσε το κεφάλι σου και το βλέμμα σου και κοίτα στο έδαφος.
Αν μπορείς, οπισθοχώρησε αργά και κοιτάζοντας πάντα προς το έδαφος ή γυρίζοντας το κεφάλι σας στο πλάι.
Αν ο σκύλος επιτεθεί, δώσε του να αρπάξει το μπουφάν, την τσάντα σου ή οτιδήποτε άλλο κρατάς. Αν πέσεις στο έδαφος, μάζεψε το σώμα σου σε μορφή μπάλας και σκέπασε με τα χέρια σου το πρόσωπο και το κεφάλι σου.
Μόλις ο σκύλος χάσει το ενδιαφέρον του για σένα και απομακρυνθεί, οπισθοχώρησε κι εσύ αργά.
ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ
Ποτέ μην ουρλιάξεις, μην κάνεις κινήσεις, μην γυρνάς την πλάτη σου στον σκύλο, μην φωνάζεις στον σκύλο νομίζοντας ότι θα τρομάξει και θα φύγει και μην τρέχεις μακριά. Το ένστικτο του σκύλου θα του υπαγορεύσει να σε κυνηγήσει.
Μην προσπαθήσεις να πάρεις το φαγητό ή ότι άλλο κρατάει ο σκύλος στο στόμα του, ή βρίσκεται δίπλα του και το «φυλάει».
Μην κοιτάς τον σκύλο κατάματα.
Μην ενοχλείς τον σκύλο όταν κοιμάται, τρώει ή έχει μωρά.
Μην μπαίνεις στη μέση όταν παίζουν σκυλιά μεταξύ τους.
Μην στριμώχνεις ένα σκύλο σε σημείο όπου δεν έχει διέξοδο διαφυγής. Για τα σκυλιά υπάρχουν 2 πιθανότητες: ΦΥΓΕ ΜΑΚΡΙΑ ή ΔΩΣΕ ΜΑΧΗ. Αν δεν έχουν τη δυνατότητα να φύγουν μακριά, τότε, θα επιτεθούν.
Μην πλησιάζεις ένα σκύλο που γαβγίζει, ακόμη κι αν κουνάει την ουρά του. Σεβάσου την απόσταση ασφαλείας που σου δείχνει ότι κρατάει.
Μην προκαλείς τα σκυλιά και μην τα χτυπάς.
Μην κάνεις κινήσεις με τα χέρια ή τα πόδια σου, π.χ. μην απλώνεις το πόδι σου για να κλωτσήσεις τον σκύλο ή να προσποιηθείς ότι τον κλωτσάς, μην κάνεις ότι παίρνεις μια πέτρα από το έδαφος, ή ότι του πετάς κάτι.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ!!!!!
Συμπεριφερθείτε στα σκυλιά και τα άλλα ζώα με καλοσύνη και σεβασμό. Ποτέ μην τραβάτε τα αυτιά, την ουρά ή το τρίχωμα ενός σκύλου. Μην κλωτσάτε, μην χτυπάτε και μην πετάτε πράγματα σε ένα ζώο. Τα ζώα δεν είναι κούκλες – έχουν συναισθήματα και πονάνε, όπως ακριβώς κι εσείς αν κάποιος σας κλωτσήσει ή σας χτυπήσει.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝ ΜΕ ΔΑΓΚΩΣΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ;
Αμέσως πλύνε το τραύμα πολύ καλά με σαπούνι και ζεστό νερό. Ζήτησε ιατρική βοήθεια.
Το φυλλάδιο επιμελήθηκαν οι Θετικοί Εκπαιδευτές Σκύλων:
Κατερίνα Χατζηγιάννη
Απόφοιτος του StarDogs Trainers’Academy
Μέλος του A.P.D.T.
www.humane-training.gr
friendsforalife@yahoo.gr
6974 06 32 70
Αντώνης Στέφας
Ψυχολόγος/Συμπεριφοριστής Σκύλων
Απόφοιτος του StarDogs Trainers’ Academy
Μέλος του A.P.D.T.
www.positive-training.gr
calm_dogs@yahoo.gr
6945 33 45 10
πηγη: love4pets.gr/