Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Ψυχρός εμπορικός πόλεμος Δύσης – Ρωσίας και η Ελλάδα στη μέση! Σώζονται από το εμπάργκο λάδι, ελιές και κρασί


Εξαιρούνται από το εμπάργκο που κήρυξε η Ρωσία οι παιδικές τροφές και τα αλκοολούχα
- Η απαγόρευση εξαγωγών ελληνικών προϊόντων δεν αφορά λάδι και ελιές
- Αγωνία στους Έλληνες παραγωγούς για το τι θα γίνει με τα φρούτα που εξάγονται στη Ρωσία, όπως κεράσια και ροδάκινα
- Η Μόσχα κήρυξε εμπάργκο στην εισαγωγή οπωροκηπευτικών, κρέατος, ψαριών, γάλακτος και γαλακτοκομικών από ΗΠΑ, Ε.Ε., Αυστραλία, Καναδά και Νορβηγία
- Σε ισχύ η απαγόρευση εισαγωγών από σήμερα και για ένα χρόνο....
Διαστάσεις που τρομάζουν λαμβάνει ο Ψυχρός Πόλεμος που έχει κηρυχθεί ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση με αφορμή τη στάση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην κρίση στην Ουκρανία.
Τα φρούτα, το τυρί, το χοιρινό κρέας και τα λαχανικά αποτελούν τους τέσσερις κύριους τομείς αγροτικών προϊόντων στις εξαγωγές της ΕΕ προς τη Ρωσία, συνολικού ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, το 2013. Ακολουθούν τα αλκοολούχα ποτά (725 εκατομμύρια ευρώ) και το κρασί (595 εκατομμύρια ευρώ)
Την ώρα που ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνουν συνεχώς κυρώσεις κατά προσώπων κοντά στον Πούτιν και εταιριών ρωσικών συμφερόντων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν βλέπει τα ποσοστά αποδοχής του από τους Ρώσους να εκτοξεύονται σε επίπεδα ρεκόρ και με αυτό όπλο κηρύσσει... εμπορικό πόλεμο στη Δύση.

Μετά το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε για την απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων, σήμερα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία επιβάλλει πλήρη απαγόρευση στις εισαγωγές μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος, οπωροκηπευτικών, κρέατος πτηνών, ψαριών, τυριών, γάλακτος και γαλακτομικών προϊόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία από σήμερα και για έναν χρόνο!

Από το εμπάργκο της Ρωσίας εξαιρούνται παιδικές τροφές και αλκοολούχα, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, ενώ όπως έγινε γνωστό, η απαγόρευση για εξαγόμενα στη Ρωσία ελληνικά προϊόντα, δεν θα αφορά το λάδι και τις ελιές.

Κομισιόν: Επιφυλασσόμαστε για νέα μέτρα κατά της Μόσχας

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αντίδραση της Κομισιόν στο εμπάργκο της Ρωσίας ήρθε σε υψηλούς τόνους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα μέτρα κατά της Μόσχας.

"Μετά την πλήρη αποτίμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των μέτρων τα οποία ελήφθησαν από την Ρωσική Ομοσπονδία, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να λάβουμε τα προσήκοντα μέτρα", δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Το 2013, οι εξαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία ανήλθαν σε 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχούσαν το 9,9% των συνολικών εξωγωγών της ΕΕ προς τη Ρωσία.

Αισιοδοξία στην Αθήνα - Διαβεβαιώσεις από τον Ρώσο πρέσβη


Σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Παναγιώτη Μίχαλο, με εκπροσώπους υπουργείων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων, με στόχο να αξιολογηθούν οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις αντιδράσεις της τελευταίας.

Στη σύσκεψη, η οποία ήταν προγραμματισμένη ύστερα από εκείνη του περασμένου Απριλίου, συμμετείχαν οι γγ Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ, Δ. Μελάς, και του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Ν. Σταθόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΚ, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΘ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΘ, ΣΕΒΤ, ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΕΚΕ, ΣΕΓ, ΟΦΑΕ, ΟΑΕΠ).

Τόσο οι διαβεβαιώσεις του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα, όσο και οι ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας-Ρωσίας, όπως δήλωσε εξερχόμενος της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, δημιουργούν αισιοδοξία για την τύχη των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, που εξάγονται στη Ρωσία.

Ωστόσο, έκδηλη είναι η ανησυχία των συναρμόδιων υπουργείων, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μετά την ανακοίνωση του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην οποία αναφέρονται κατηγορίες αγροδιατροφικών προϊόντων, εν αναμονή της εξειδικευμένης λίστας ανά χώρα και προϊόν, που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο, και θα δώσει απαντήσεις για τις εξαγωγές συγκεκριμένων αγροτικών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία. newsit