Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Παρέμβαση από το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς και το ΠΑΜΕ για τις εξώσεις και κατασχέσεις σπιτιών για στεγαστικά δάνεια


Την αντίδραση φορέων της Λιβαδειάς και της ευρύτερης περιοχής έχει προκαλέσει το περιστατικό της κατάσχεσης πρώτης κατοικίας από την τράπεζα της τετραμελούς οικογένειας με άνεργα και ανήλικα μέλη και τον ένα γονέα ασθενή.

Στη Λιβαδειά την Τρίτη μια τετραμελής οικογένεια βρέθηκε στο δρόμο και τώρα κάποια από τα μέλη της στεγάζονται σε μια αποθήκη και κάποια άλλα σε συγγενικά σπίτια. ....http://viotianet.gr/?p=24873

«Η τράπεζα μας έκανε έξωση. Τώρα μεταφερθήκαμε εδώ σε μια αποθήκη χωρίς παράθυρα και χωρίς προϋποθέσεις υγιεινές», λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο STAR Κεντρικής Ελλάδας η Παναγιώτα Καρλή άνεργη, μητέρα δύο παιδιών ενός ανήλικου και ενός που σπουδάζει ενώ ο σύζυγός της είναι νεφροπαθής.

«Δεν έχουμε χρήματα να νοικιάσουμε σπίτι, η απόφαση αυτή της τράπεζας μας έχει διαλύσει σαν οικογένεια, το παιδί μου μένει σε συγγενείς και ο σύζυγός μου σε ένα παλιό σπίτι», προσθέτει.

Η τράπεζα προχώρησε στην αναγκαστική έξωση από την πρώτη της κατοικία που απέκτησε με στεγαστικό δάνειο το 2004 και που λόγω των συγκυριών και της κρίσης το έχασε το 2009. Για ένα διάστημα παρέμεινε σε αυτό καταβάλλοντας ενοίκιο στην τράπεζα προσπαθώντας ταυτόχρονα να ικανοποιήσει το χρέος.

«Το σπίτι έφυγε από τα χέρια μας το Μάιο του 2009 χωρίς να γνωρίζουμε εμείς κάτι γιατί εκείνη την περίοδο ήμασταν στην Αθήνα στο Ιπποκράτειο και ο σύζυγος μου νοσηλευόταν με νεφρική ανεπάρκεια. Όταν γυρίσαμε ήρθε ο δικαστικός επιμελητής και μας επέδωσε το σχετικό έγγραφο ότι είχαμε χάση το σπίτι μας», σημειώνει η κ. Καρλή και προσθέτει: «Ξεκινήσαμε έναν μεγάλο αγώνα για να δίνουμε κάποια χρήματα. Μετά πήγαμε στην τράπεζα και μας είπαν ότι πάγωσε ο λογαριασμός και ότι το θέμα βρίσκεται πλέον στη νομική υπηρεσία. Μας είπαν ότι θα το κοιτάξουν και θα μας ενημερώσουν. Εμείς κάναμε κάθε διαδικασία για να συνεχίσουμε να βάζουμε χρήματα είτε ως ενοίκιο είτε για τις δόσεις του δανείου. Πληρώναμε κανονιά τα χαράτσια και όλες τις υποχρεώσεις. Το 2012 μας ειδοποίησαν για να κάνουμε ένα σχετικό μίσθωμα, υπέγραψε ο σύζυγός μου, μας ζήτησαν τότε 500 ευρώ το μήνα για ένα σπίτι τριών δωματίων και στη συνέχεια το κατέβασαν στα 350 ευρώ. Καταβάλαμε ότι μπορούσαμε από τα χρήματα που είχαμε μόνο από το ταμείο ανεργίας. Μετά από κάποιο σημείο ήταν αδύνατο τα καταβληθούν χρήματα αφού δεν υπήρχε εργαζόμενος στην οικογένεια. Όταν κόπηκε το ταμείο ανεργίας συνεχίσαμε να δίνουμε κάποια χρήματα έναντι. Μετά από οχλήσεις από την τράπεζα στο τέλος το θέμα οδηγήθηκε στις δικαστικές αίθουσες.

Χάσαμε το δικαστήριο ήρθε ο δικαστικός επιμελητής με έναν αστυνομικό και ένα υπάλληλο της τράπεζας στο σπίτι και άρχισαν να κάνουν καταγραφή των πραγμάτων ενώ μέσα υπήρχε το ανήλικο παιδί μου και ο σύζυγός μου τον οποίο έβαλαν να υπογράψει για τα πράγματα του σπιτικού. Άλλαξαν κλειδαριά και μας έβγαλαν από το σπίτι».

Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε άμεσα ο δικηγόρος της οικογένειας Άρης Ρούσσαρης προβαίνοντας σε όλες τις διαδικασίες στέλλοντας και σχετικά έγγραφα προς τη νομική υπηρεσία της τράπεζας θέτοντας το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις και τις τραγικές συνέπειες δεν υπήρξε ανταπόκριση.

«Ζητήσαμε να παραμείνουμε μέσα το 2014 αφού τέλος του έτους ξενοικιάζεται μια γκαρσονιέρα που έχουμε αλλά δεν έγινε τίποτα. Ζητήσαμε να καταβληθούν οι οφειλές και να συνεχιστεί κανονικά το μίσθωμα, δεν πήραμε καμία απάντηση παρά μόνο την εκτέλεση της απόφασης. Εγώ ζητάω από την τράπεζα να δώσω τα χρήματα η τράπεζα όμως δεν τα θέλει αλλά θέλει το σπίτι», κατέληξε η κ. Καρλή.



Ε.Κ. Λιβαδειάς: Απάνθρωπη ενέργεια

Για «απαράδεκτη και απάνθρωπη ενέργεια της τράπεζας Eurobank» την οποία και καταδικάζει κάνει λόγο το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς και ο πρόεδρός του και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς.

«Η τράπεζα πραγματοποίησε την κατάσχεση με τις πλάτες της Κυβέρνησης που εφαρμόζει τις μνημονιακές ανθρωποκτόνες πολιτικές, που μόνο σκοπό έχουν να εξυπηρετούν τους τραπεζίτες, όπως αποδεικνύεται με την περίπτωση στην πόλη μας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Ε.Κ. Λιβαδειάς.

Καταλήγοντας καλεί «σε Αλληλεγγύη όλους τους πολίτες της Λιβαδειάς και της ευρύτερης περιοχής να δημιουργήσουμε ένα Κοινωνικό Δίκτυο Προστασίας, τόσο προς τη συγκεκριμένη οικογένεια, όσο και προς τους υπόλοιπους αδύναμους συμπολίτες μας που πλήττονται από αυτές τις απάνθρωπες πολιτικές, ώστε να μην υπάρξει κανένας συμπολίτης μας με κατασχεμένο σπίτι στον τόπο μας».



ΠΑΜΕ: Αντίσταση με τα συνδικάτα και τις λαϊκές επιτροπές

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το ΠΑΜΕ στη Λιβαδειά για αντίστοιχα περιστατικά με αυτό της οικογένειας Καρλή που σημειώνονται παντού σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ Γιώργο Πελέκη πίσω από τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων που η κυβέρνηση θέλει να ρυθμίσει, πολλές οικογένειες θα βρεθούν ενοικιαστές στα ίδια τους τα σπίτια, που τελικά θα τα χάσουν λόγω της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων με τα οποία τα απέκτησαν.

«Σήμερα βιώσαμε το δράμα μια οικογένειας στην οποία έγινε έξωση από το σπίτι που κατοικούσε, την πρώτη της κατοικία. Είναι ένα δράμα που βιώνουν και θα βιώνουν χιλιάδες οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν το δάνειο που είχαν πάρει για το σπίτι τους», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Πελέκης ενώ παράλληλα επιρρίπτει ευθύνες στην συγκυβέρνηση της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ που εκτός όλων των άλλων με την κατάργηση του ΟΕΚ και το πέρασμα των οφειλών στις τράπεζες δημιούργησαν ακόμα περισσότερα προβλήματα σε βάρος των λαϊκών οικογενειών.

Τέλος με την ευκαιρία καλεί τον λαό να αντισταθεί καθώς και όσους αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις να μη διστάζουν να μιλήσουν και να απευθυνθούν στα συνδικάτα και τις λαϊκές επιτροπές που έχουν δημιουργηθεί και ήδη έχουν παρέμβει και σε άλλες περιπτώσεις όπως διακοπές νερού και ρεύματος.



Π. Αγνιάδης: Η αρχή του τέλους της ακίνητης περιουσίας

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης σε δηλώσεις του στο STAR χαρακτήρισε το περιστατικό ως «αρχή του τέλους για την ακίνητη περιουσία όλων των Ελλήνων και προέβλεψε ότι τέτοια περιστατικά το επόμενο διάστημα θα πολλαπλασιαστούν».