Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Η Λήδα Κατσιμπάρδη ¨γεμίζει¨ τον κόσμο με ελπίδες και μας κάνει όλους υπερήφανους

ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ¨ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΒΗΜΑ – SCIENCE¨, ΤΙΣ 28/12/2014, ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΠΟΛΥ

Με ολοσέλιδο τίτλο ¨ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ¨ και υπότιτλο ¨19 ξεχωριστοί Έλληνες επιστήμονες μιλούν για τα επιτεύγματα που τους έκαναν να διακριθούν μέσα στο 2014, αλλά και για τις προσδοκίες και το αύριο του πεδίου τους¨, ΤΟ ΒΗΜΑ SCIENCE παρουσιάζει – και μάλιστα μεταξύ των πρώτων – τη Λήδα Κατσιμπάρδη (κόρη του γνωστού παιδιάτρου αλλεργιολόγου Τάκη Κατσιμπάρδη) κάτω από τον τίτλο ¨ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ¨, και με τη φωτογραφία της. Γράφει συγκεκριμένα στο ειδικό πολυσέλιδο ¨ένθετο¨, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Μία … κατακόκκινη ερευνητική δουλειά έκανε αίσθηση μέσα στο 2014, σηματοδοτώντας την επιστροφή στη νιότη με ¨όπλο¨ το αίμα. Μάλιστα η συγκεκριμένη εργασία μπήκε, πριν από μερικές ημέρες, στη λίστα των μεγαλύτερων επιτευγμάτων της χρονιάς. Τον περασμένο Μάιο δύο μελέτες που διεξήχθησαν από ειδικούς του Τμήματος Βλαστικών Κυττάρων και Αναγεννητικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξαν, μέσα από πειράματα σε ποντίκια, ότι μια πρωτεΐνη του νεαρού αίματος μπορεί να γυρίσει πίσω το ρολόι του χρόνου και να χαρίσει τη χαμένη νεότητα στην Τρίτη ηλικία.

Στις μελέτες συμμετείχε και η νευροβιολόγος, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Λήδα Κατσιμπάρδη, η οποία μάλιστα ήταν η πρώτη συγγραφέας στη μία εξ’ αυτών. Όπως εξηγεί στο ¨Βήμα¨ η κυρία Κατσιμπάρδη «συγκεκριμένα δείξαμε πως το αίμα του νεαρού ποντικιού περιέχει νεανικές πρωτεΐνες, που έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη δημιουργία νέων νευρώνων και να αναζωογονούν τα αγγεία του ηλικιωμένου εγκεφάλου με αποτέλεσμα την αύξηση της ροής του αίματος και των νοητικών δραστηριοτήτων, έτσι ώστε το ηλικιωμένο ποντίκι να ξανανιώνει. Μία από τις νεανικές πρωτεΐνες που έχει αυτό το ρόλο είναι η GDF11 (…) Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν καθαρά έναν σημαντικό ρόλο για την πρωτεΐνη GDF11 στην αναζωογόνηση του ηλικιωμένου οργανισμού», σημειώνει η Ελληνίδα ερευνήτρια και συμπληρώνει ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι έρευνες επικεντρώνονται στην κατανόηση του πως ακριβώς λειτουργεί η πρωτεΐνη στον εγκέφαλο ώστε να χρησιμοποιηθεί σε μοντέλα νευροεκφυλιστικών νόσων. Ήδη οι εντατικές προσπάθειες έχουν αποδώσει νέους καρπούς.

Έρευνες σαν και αυτή δείχνουν το μέλλον του πεδίου αντιμετώπισης των νευροεκφυλιστικών νόσων το οποίο, κατά την κυρία Κατσιμπάρδη, θα είναι σε μεγάλο βαθμό… αγγειακό. «Η έρευνα στις νευροεκφυλιστικές νόσους είχε ανέκαθεν ως κύριο στόχο τα νευρικά κύτταρα. Τα τελευταία χρόνια όμως αυτή η τάση δείχνει να αλλάζει αναδεικνύοντας τη σημασία των αγγείων στον εγκέφαλο, οπότε πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε την αγγείωση να παίζει έναν πολύ μεγάλο ρόλο στην πρόληψη και στη θεραπεία των νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε τη μελέτη σχετικά με τις νεανικές πρωτεΐνες, και συγκεκριμένα την GDF11, ελπίζοντας ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ( μόνη ή σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες) για τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών νοσημάτων ξεκινώντας από την Αλτσχάιμερ».