Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

«Τα πήραν όλα και έφυγαν, έψαχνα μία ώρα για να βρω σαπούνι» – Τι είδε έκπληκτος ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου


Εκπλήξεις περίμεναν τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα με το που εγκαταστάθηκε στο Μεγάρου Μαξίμου. Δεν ήταν μόνον ότι παρέλαβε ουσιαστικά την κυβέρνηση από έναν… σύμβουλο του Αντ. Σαμαρά, τον Αθ. Μπούρα, ούτε που δεν βρέθηκε κανείς να του εξηγήσει πώς λειτουργεί αυτό το κτίριο που αποτελεί εδώ και χρόνια το στρατηγείο της κυβέρνησης.

Το Μέγαρο –σύμφωνα με όσα γράφει το in.gr – ήταν σχεδόν άδειο, χωρίς προσωπικό, με άδειο το… χρηματοκιβώτιο, με άδεια τα συρτάρια, χωρίς φρουρά, με σβησμένους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χωρίς χαρτί, χωρίς στοιχειώδη είδη υγιεινής: «Τα πήραν όλα και έφυγαν. Έψαχνα μία ώρα για να βρω σαπούνι» έλεγε στους συνεργάτες του ο πρωθυπουργός περιγράφοντας τις πρώτες του εντυπώσεις από το πρωθυπουργικό γραφείο. Και ωσάν να μην έφθαναν όλα αυτά ξέσπασε έξω και μία μπόρα κάνοντας την ατμόσφαιρα ακόμα πιο βαριά με τον κ. Τσίπρα να διαπιστώνει: «Το Μαξίμου τελικά είναι ένα καταθλιπτικό κτίριο».

Τα πήραν όλα οι προηγούμενοι και έφυγαν και το ίδιο αναμένεται να συμβεί, όπως ειπώθηκε και στα υπουργεία όταν ολοκληρωθούν οι τελετές παράδοσης και παραλαβής. Αν και ο κ. Μπούρας εξήγησε στον κ. Τσίπρα ότι τα έγγραφα του χρηματοκιβωτίου προωθήθηκαν στα υπουργεία, γι΄αυτό ήταν και άδειο, το γεγονός αυτό δεν αλλάζει τίποτα την εικόνα εγκατάλειψης του πρωθυπουργικού μεγάρου.

Ορισμένοι θυμήθηκαν τι έκανε ο… Μπιλ Κλίντον όταν εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο. Γράφτηκε τότε σε αμερικανικές εφημερίδες ότι αφαιρέθηκαν από τα πληκτρολόγια των ηλεκτρονικών υπολογιστών όλα τα…w. Για να δυσκολέψουν τη γραμματεία του Λευκού Οίκου στην αλληλογραφία. Υπενθυμίζετε ότι ο διάδοχος του κ. Κλίντον Τζορτζ Μπους είχε μεσαίο όνομα το ‘w’ σε αντίθεση με τον πατέρα του που είχε μεσαίο όνομα το ‘h’.

Άλλοι θυμήθηκαν προσφάτως ένα περιστατικό με μυστικοσυμβούλους ενός πρωθυπουργού να καταγγέλλουν ότι ο προηγούμενος ένοικος του Μέγαρου Μαξίμου, τα πήρε και αυτός όλα και έφυγε και μόνον τα καλώδια άφησε στο κτίριο. Πήραν, κατήγγειλε ακόμα και τους πίνακες. Ασκήθηκε μάλιστα και ποινική δίωξη, αλλά η υπόθεση μπήκε στο αρχείο..

Ένα από τα πρώτα τηλεφωνήματα που δέχθηκε ο κ. Τσίπρας ήταν από τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Τον συνεχάρη για τη νίκη του στις εκλογές, του είπε ότι ορισμένοι στην Γαλλία δεν τον πολυσυμπαθούν, αλλά αυτός είναι ικανοποιημένος επειδή νίκησε η Αριστερά στην Ελλάδα. Τον προσκάλεσε μάλιστα στο Παρίσι, πριν από την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητήσουν, πρόσκληση που ευχαρίστως αποδέχθηκε ο κ. Τσίπρας.

Υπήρξαν και άλλα τηλεφωνήματα για συγχαρητήρια στον κ. Τσίπρα και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Ορισμένοι από τους συνομιλητές του εδώ στην Ελλάδα ρωτούσαν να μάθουν πώς έγινε η συνεργασία με τον Π. Καμμένο, τη στιγμή που οι ΑΝΕΛ είναι ένα κόμμα που κινείται στα όρια της Δεξιάς. Και η απάντηση που έδινε συνήθως ο πρωθυπουργός ήταν «ας μου έδιναν επιπλέον ένα 0,4% για να έχω αυτοδυναμία».