Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Τοποθέτηση κλιματιστικού και τι να προσέξω



Το καλοκαίρι μπήκε και η θερμοκρασία σιγά-σιγά αυξάνεται. Αν φέτος αγοράσουμε κλιματιστικό, καλό είναι να ξέρουμε τι πρέπει να προσέξουμε κατά την τοποθέτησή του.

Πρέπει να γίνει προσεκτική επιλογή του σημείου που θα τοποθετηθεί η εσωτερική μονάδα προκειμένου να πετύχουμε την μέγιστη απόδοσή του. Η ροή του αέρα θα πρέπει να είναι προς κάποιο σημείο που δεν θα μας χτυπάει άμεσα, δηλαδή να μην επιλέξουμε θέση απέναντι από τον καναπέ, το κρεβάτι, το γραφείο κλπ. Ακόμα να έχουμε υπόψιν ότι όσο πιο κεντρικά στο χώρο οδηγείται ο αέρας τόσο πιο αποδοτική θα είναι η ψύξη. Επίσης το κλιματιστικό θα θέλει συντήρηση και θα πρέπει ο τεχνικός να έχει πρόσβαση σε αυτό για να καθαρίσει τα φίλτρα του, εργασία που θα γίνεται κάθε χρόνο. Η εσωτερική μονάδα θα πρέπει να βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται στην εξωτερική, η οποία πρέπει να προσέξουμε να έχει τις απαραίτητες αποστάσεις γύρω της, οι οποίες ορίζονται από τον κατασκευαστή ώστε να μην στέλνει τον αέρα σε παρακείμενο μπαλόνι ή παράθυρο.
Αφού επιλέξουμε τις σωστές θέσεις που θα τοποθετηθεί η εξωτερική και η εσωτερική μονάδα θα πρέπει να ελέγξουμε το μήκος των σωληνώσεων που θα χρειαστούμε και που δε θα πρέπει να ξεπερνά το συνολικό μήκος των 8 μέτρων γιατί διαφορετικά θα έχουμε σημαντική πτώση της απόδοσης του κλιματιστικού.
Μόλις ο εγκαταστάτης τελειώσει τη δουλειά των σωληνώσεων σημαντικό είναι να ελέγξουμε κάθε μία σωλήνωση ξεχωριστά ότι έχει μονωθεί παντού με μονωτική ταινία PVC και ότι δεν γωνιάζει κάπου απότομα. Πριν μπει το ψυκτικό υγρό στο μηχάνημα θα πρέπει οι σωληνώσεις να απαλλαχθούν από οποιαδήποτε υγρασία. Αυτό γίνεται με υποβολή τους σε διαδικασία κενού.
Σχετικά με τη σωλήνωση της αποχέτευσης θα πρέπει να είναι κατασκευασμένη από εύκαμπτο ή σκληρό πλαστικό σωλήνα ανάλογα την εκάστοτε εγκατάσταση και θα πρέπει απαραιτήτως να καταλήγει σε σιφόνι μπαλκονιού ή σιφόνι δαπέδου.
Τέλος πρέπει ο τεχνικός που έκανε την εγκατάσταση να συμπληρώσει στο φύλλο εγκατάστασης το όνομά σας, τη διεύθυνση του σπιτιού σας, την ημερομηνία εγκατάστασης, τη δική του επωνυμία με το τηλέφωνό του και τον σειριακό αριθμό του μηχανήματος. Το παραπάνω φύλλο είναι απαραίτητο και πρέπει να συνοδεύει το κλιματιστικό. Τα κλιματιστικά είναι μηχανήματα που η μέγιστη απόδοση επιτυγχάνεται από τη σωστή εγκατάσταση οπότε πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο εγκαταστάτης είναι καταρτισμένος και εξειδικευμένος στο μηχάνημα που επιλέξαμε.