Η θέρμανση με τζάκι μπορεί να κρίνεται ως ρομαντική, σχετικά φτηνή και -όταν γίνεται σωστά- φιλική προς το περιβάλλον, αλλά ορισμένες φορές μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.-
Η θερμαντική απόδοση του αστικού τζακιού, είναι μόλις 15% της θερμότητας και παράγεται από την καύση των ξύλων, ενώ η ζέστη που παρέχει είναι μόνο τοπική και συνεισφέρει ελάχιστα στη συνολική θέρμανση ενός σπιτιού.
Αλλά η χρήση θέλει προσοχή, καθώς τα μικροσωματίδια και τα βλαβερά αέρια που εκλύονται εξαιτίας λάθος καυσίμων υλών ή κακού εξαερισμού, βλάπτουν την υγεία. Οι ειδικοί τονίζουν ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μεγάλο μέρος του καπνού παραμένει μέσα στο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση που χρησιμοποιείται το τζάκι, είναι απαραίτητο να παραμένει ένα μισάνοιχτο παράθυρο, για την ανανέωση του εσωτερικού αέρα στο διαμέρισμα.
Ο πρώτος κανόνας για τη σωστή χρήση του τζακιού, αφορά στην πρώτη ύλη που καίτε. Οι καθαριστές τζακιών, έχουν πάψει πλέον να εκπλήσσονται από τα υπολείμματα της καύσης: Παπούτσια, κρεμάστρες, βερνικωμένα ξύλα, ρίχνονται στην φωτιά χωρίς να σκέφτεται κανείς ό, τι πρόκειται για “βόμβες περιβάλλοντος” στο εσωτερικό του σπιτιού, αλλά και στο περιβάλλον. Για παράδειγμα όταν καίγονται ξύλα περασμένα με λούστρο ή χρώμα, εκλύονται δηλητηριώδεις χημικές ουσίες, όπως η διοξίνη, που επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία. Απαγορεύεται ρητά η καύση βαμμένων (ειδικότερα με λαδομπογιές) ή βερνικωμένων ξύλων, κομματιών από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικού, καθώς οδηγούν σε εκπομπή τοξικών αερίων μέσα και έξω από το σπίτι. Απαγορεύεται, επίσης, η χρήση χημικών προσαναμμάτων. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται φυσικά προσανάμματα όπως δαδιά.
Αποφεύγετε επίσης την αγορά ξυλείας εμποτισμένης με χημικά, που αποσκοπούν σε αργή καύση και εύκολο άναμμα, γιατί μεταφέρονται στο έδαφος και έτσι μπαίνουν στη διατροφική αλυσίδα. Βασικός κανόνας λοιπόν είναι η καύση ανεπεξέργαστου ξύλου.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνετε όταν αγοράζετε ξύλα. Θα πρέπει να ελέγχετε αν είναι στεγνά ή αν έχουν “ποτίσει” από την υγρασία του περιβάλλοντος ή και τη βροχή, δηλαδή αν ο έμπορος τα έχει αφήσει εκτεθειμένα. Το στεγνό ξύλο εξασφαλίζει την τέλεια καύση. Αντίθετα, το υγρό κούτσουρο μειώνει τη θερμική απόδοση και παράγει επιβλαβή αέρια. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που παραβλέπουν τους κανόνες προστασίας της υγείας και προτιμούν ξύλο που αργεί να καεί.
Ο επόμενος βασικός κανόνας είναι ο καλός εξαερισμός του τζακιού. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν το οξυγόνο για την πλήρη καύση είναι λιγότερο από όσο χρειάζεται, τότε παράγονται μικροσωματίδια που είναι επικίνδυνα για την υγεία μας.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr