Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΚΤΕΟ: Στις 15 Ιανουαρίου η πρώτη ηλεκτρονική διασταύρωση

Του Γιώργου Κ. Ανδρή

Με νόμο θα πραγματοποιηθεί έως τις 15 Ιανουαρίου η πρώτη ηλεκτρονική διασταύρωση ώστε να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των οχημάτων που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ και κατόπιν να βεβαιωθούν τα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες τους σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.

Ειδικότερα μέχρι τις αρχές του 2016 αναμένεται να έχει περάσει από τη Βουλή ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει τη διαδικασία ηλεκτρονικών διασταυρώσεων αλλά και την επιβολή των προστίμων στα οχήματα που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

Η πρώτη ηλεκτρονική διασταύρωση θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 15 Ιανουαρίου του 2016 οι κάτοχοι των οχημάτων που δεν τα έχουν περάσει από ΚΤΕΟ θα επιβαρυνθούν από το πρόστιμο των 150 ευρώ μέσω Taxisnet.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηλεκτρονική διασταύρωση ώστε να διαπιστωθεί ο αριθμός των αυτοκινήτων που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ θα πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο οπότε ο δεύτερος ηλεκτρονικός έλεγχος αναμένεται να διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2016.

'Οσον αφορά στον αριθμό των οχημάτων που αυτή τη στιγμή φαίνεται στο σύστημα πως δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ οι απόψεις διίστανται καθώς στελέχη του υπουργείου εκτιμούν πως ανέρχονται σε περίπου 1 εκατ. οχήματα ενώ σύμφωνα με στελέχη από την αγορά των ΚΤΕΟ ο αριθμός τους αγγίζει τα 2 εκατ. οχήματα.

Πάντως μέχρι τις 30 Νοεμβρίου καλούνται να περάσουν από Τεχνικό 'Ελεγχο τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από 30/6/14 έως 31/12/2014 καταβάλλοντας το μισό πρόστιμο εκπρόθεσμου ελέγχου.

Η κίνηση στα ΚΤΕΟ όλης της χώρας κυμαίνεται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και τα στελέχη της αγοράς φοβούνται πως θα δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στα τέλη Δεκεμβρίου που εκπνέει το πρόγραμμα εκπρόθεσμων ελέγχων με μειωμένο πρόστιμο.