Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Γαστρεντερίτιδα στα παιδιά: Ο χυμός που επιταχύνει την ανάρρωση



Η γαστρεντερίτιδα είναι εξαιρετικά συχνή στα μικρά παιδιά, προκαλώντας διάρροια και εμετό. Στις περισσότερες περιπτώσεις το επεισόδιο είναι ήπιο και υποχωρεί σε πέντε έως επτά ημέρες, ωστόσο για τα πολύ μικρά παιδιά (έως ενός έτους) υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αφυδάτωσης, οπότε πρέπει τα παιδιά να λαμβάνουν επαρκή ποσότητα υγρών.

Αρκετοί γονείς επιλέγουν ειδικά διαλύματα προς αναπλήρωση των χαμένων αλάτων και σακχάρων, όμως τα παιδιά συχνά δεν τα πίνουν επειδή δεν τους αρέσει η γεύση τους.
Τη λύση έρχονται να δώσουν επιστήμονες από το καναδικό Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, καθώς διαπίστωσαν ότι ο χυμός μήλου είναι μια εύγευστη εναλλακτική που βοηθά στην ανάρρωση από γαστρεντερίτιδα.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση JAMA, τα παιδιά με ήπια γαστρεντερίτιδα και ήπια αφυδάτωση περνούν πιο «ελαφρά» τη γαστρεντερίτιδα εάν πιούν ένα ποτήρι νερωμένο χυμό μήλου. Χάρη στο χυμό μήλου, το παιδί είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστεί ορό, να νοσηλευτεί ή να χρειαστεί να επισκεφθεί ξανά το γιατρό.
Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Στίβεν Φρίντμαν, ο αραιωμένος χυμός μήλου αποτελεί κατάλληλη εναλλακτική για τα παιδιά με ήπια γαστρεντερίτιδα για την διατήρηση των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό τους .

Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, οι ερευνητές χορήγησαν σε 647 παιδιά με γαστρεντερίτιδα, ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών, είτε νερωμένο χυμό μήλου είτε διάλυμα ηλεκτρολυτών με γεύση μήλο. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν εάν τα παιδιά χρειάστηκε να λάβουν συμπληρωματική ιατρική φροντίδα ή εάν συνέχισαν να εκδηλώνουν συμπτώματα για διάστημα επτά ημερών.
Οι αναλύσεις υπέδειξαν ότι η ομάδα του χυμού παρουσίασε ταχύτερη ύφεση του επεισοδίου γαστρεντερίτιδας, ενώ παράλληλα τα παιδιά ήταν λιγότερο πιθανό να χάσουν βάρος ή να εκδηλώσουν σοβαρή αφυδάτωση.

Ποσοστό 25% των παιδιών που έλαβαν το διάλυμα ηλεκτρολυτών χρειάστηκαν συμπληρωματική φροντίδα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα του χυμού ήταν 17%. Όσο για την ανάγκη τοποθέτησης ορού, στην πρώτη περίπτωση (διάλυμα ηλεκτρολυτών) το ποσοστό άγγιξε το 9%, ενώ στη δεύτερη (χυμός μήλου) ήταν μόλις 2,5%.
Τα οφέλη από το χυμό μήλου ήταν σημαντικότερα για τα παιδιά άνω των 2 ετών, σημειώνουν οι ερευνητές.