Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Στοιχεία του ΓΕΕΘΑ για τους 2.198 πρόσφυγες σε Ριτσώνα* και Μαλακάσα

Του Λουκά Δημάκα






Σε δυο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της ''καθεαυτού'' Ανατολής Στερεάς Ελλάδας λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων που είναι και συγχρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευθύνη λειτουργίας τους έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ΅Πρόκειται για εγκαταστάσεις στην Ριτσώνας (ανήκει στο Δήμο Χαλκίδας) και στην Μαλακάσα της βόρειας Αττικής, ουσιαστικά κοντά στα σύνορα με την Βοιωτία.

Συγχρηματοδότηση με ΕΕ

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχουν ανατεθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις για την διαχείριση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης το ΓΕΕΘΑ λειτουργεί δεκάδες δομές σε όλη την Ελλάδα- αρκετά από αυτά είναι συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.,Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ της 17ης Ιουνίου στην Ριτσώνα διαμένουν 800 πρόσφυγες και σε εγκαταστάσεις στο στρατόπεδο Γερακίνη στην Μαλακάσα 1.398 με την σίτισή τους να την παρεχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Ιατρική κάλυψη

Το ΓΕΕΘΑ αναφέρει στον σχετικό πίνακα ότι την ιατρική κάλυψη στην μεν Ριτσώνα την παρεχουν μέλη ΜΚΟ, στην δε Μαλακάσα 1 Ιατρός και 1 Νοσηλευτής του Στρατού Ξηράς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συγχρηματοδοτεί τις δομές αυτές - όπως και άλλες στην Ελλάδα- μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης & Ένταξης της Ε.Ε. (AMIF).

Στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ έχουν αναρτηθεί για την Ριτσώνα και την Μαλακάσα φωτογραφίες των εγκαταστάσεων φιλοξενίας.

*Στιγμιότυπα από τις εγκαταστάσεις στη Ριτσώνα.