ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΩΣ ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΕ ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
Ο Δημήτρης Φρούσιος εισήχθη στο ΤΕΦΑΑ το 2010, ολοκλήρωσε τις σπουδές του και το 2014 αποχαιρέτησε την Κομοτηνή για να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θήβα. Τα τελευταία δύο χρόνια ωστόσο επισκέπτεται συνεχώς την πόλη μας, αφού διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με ανθρώπους που γνώρισε και αγάπησε στην Κομοτηνή Τις ημέρες αυτές βρίσκεται στη Ροδόπη, μαζί με άλλα 60 άτομα, μέλη δύο συλλόγων στους οποίους διδάσκει παραδοσιακούς χορούς
Ήρθε ως ένας απλός φοιτητής, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους στην Κομοτηνή, όμως επέλεξε να δημιουργήσει δεσμούς, να επενδύσει στις σχέσεις του με τον ντόπιο πληθυσμό. Ο λόγος για τον Δημήτρη Φρούσιο, ο οποίος αποφοίτησε από το ΤΕΦΑΑ στην ειδικότητα παραδοσιακών χορών και σήμερα αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ Θήβας και Ροδόπης στον τομέα της παράδοσης και του πολιτισμού.
Ο Δημήτρης Φρούσιος εισήχθη στο ΤΕΦΑΑ το 2010, ολοκλήρωσε τις σπουδές του και το 2014 αποχαιρέτησε την Κομοτηνή για να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θήβα. Τα τελευταία δύο χρόνια ωστόσο επισκέπτεσαι συνεχώς την πόλη μας, αφού διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με ανθρώπους που γνώρισε και αγάπησε στην Κομοτηνή. Ένας από αυτούς είναι και ο δικηγόρος, χοροδιδάσκαλος και αντιπρόεδρος του συλλόγου Ποντίων "Εύξεινος Πόντος" Στέλιος Νικολάου.
Η γνωριμία τους στάθηκε η αφορμή για την επίσκεψη του συλλόγου Ποντίων Σαπών "Τα Κασσιτερά" πέρσι το καλοκαίρι στη Θήβα. Σε ανταπόδοση της άψογης φιλοξενίας που έτυχαν οι Ροδοπίτες, προσκλήθηκαν στη Ροδόπη ο σύλλογος πολιτιστικής ανάπτυξης Θήβας "Λάϊος" του οποίου είναι χοροδιδάσκαλος ο Δημήτρης Φρούσιος, καθώς και ο χορευτικός σύλλογος Ερυθρών Βοιωτίας "Το Κριεκούκι", με τον οποίο επίσης συνεργάζεται ο νεαρός. Έτσι από την Τετάρτη βρίσκονται στη Ροδόπη και φιλοξενούνται στις Πέτρινες Κατασκηνώσεις της Μαρώνειας περίπου 60 άτομα. "Ήμουν από τους πρώτους φοιτητές που μπήκαν σε τοπικά συγκροτήματα, μάλιστα το πρώτο συγκρότημα που είχα σα δάσκαλος, ήταν ο σύλλογος Παραδημής και Φίλων. Ήμουν επίσης στο σύλλογο Μεσοχωρίου, στην Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης και φυσικά σαν χορευτής στον Εύξεινο Πόντο.
Με τον Στέλιο Νικολάου έχουμε μία συνεργασία πολλά χρόνια και ήταν ένας άνθρωπος σταθμός για μένα στην Κομοτηνή", δήλωσε ο νεαρός χοροδιδάσκαλος. Έτσι όπως εξήγησε, "συνδέθηκα με την τοπική κοινωνία. Δεν ήμουν από τους φοιτητές που ήρθαν και συνυπήρχαν μόνο με φοιτητές. Αυτό με βοήθησε και τώρα μου άνοιξε τις πόρτες να έρθω πλέον από τη Θήβα με τους δικούς μου συλλόγους και να συνεχίσουμε τη σχέση μας". Σήμερα ο νεαρός συνεχίζει και ασχολείται με τον παραδοσιακό χορό, εκπαιδεύοντας τις νέες γενιές χορευτών σε συλλόγους.
"Όλοι εδώ είναι πολύ φιλόξενοι και αυτό έχουμε να το λέμε εμείς εκεί στον Νότο", είπε ο Δημήτρης Φρούσιος, παροτρύνοντας όλους τους επόμενους φοιτητές "να συνδεθούν με όποιο τρόπο μπορούν με τους φορείς και την τοπική κοινωνία, είναι πραγματικά απίστευτη και μοναδική εμπειρία το να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους τέτοιους. Εμένα με βοήθησε και στη ζωή μου γενικότερα, όχι μόνο στην Κομοτηνή", τόνισε. [Ο Δημήτρης Φρούσιος, μαζί με τον Στέλιο Νικολάου και τον πατέρα του Τάσο Φρούσιο ] ΞΕΝΑΓΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΜΑΡΩΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Οι φιλοξενούμε συμμετείχαν στην ετήσια εκδήλωση του πολιτιστικού συλλόγου Σαπών "Τα Κασσιτερά" και στο πλαίσιο της παραμονής τους την Τετάρτη συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Μαρώνειας Σαπών Γιάννη Σταυρίδη. Είχαν την ευκαιρία να ακούσουν για την περιοχή, ενώ, παρά το πολύωρο ταξίδι τους και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, επισκέφθηκαν το αρχαίο θέατρο, ξεναγήθηκαν, ενημερώθηκαν από την αρχαιολόγο Νάγια Δαλακούρα και εντυπωσιάστηκαν από την ιστορία και την μαγεία του τοπίου.
Την Πέμπτη περπάτησαν στα σοκάκια της Κομοτηνής. Επισκέφτηκαν την αγορά της πόλης, το εκκλησιαστικό μουσείο της Κομοτηνής, καθώς και άλλους χώρους πολιτισμού και αρχαιολογικής αξίας, συνοδευόμενοι από τον Στέλιο Νικολάου. "Μείναμε γοητευμένοι από την ξενάγηση που έγινε, ξεκινώντας από το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας. Κάναμε βόλτα, είχαμε φιλοξενία και κέρασμα στην πλατεία των Σαπών από τον δήμαρχο. Συμμετείχαμε στην χορευτική εκδήλωση στις Σάπες", τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήβας "Λάϊος" και πατέρας του Δημήτρη, Τάσος Φρούσιος. "Είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε τους δύο συλλόγους και στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής κάναμε παρέλαση στους δρόμους των Σαπών, οι τοπικοί μας σύλλογοι είδαμε να κερνάν τους φιλοξενούμενους και πραγματικά να ξεσηκωθούν τους δρόμους των Σαπών, με αποτέλεσμα όλοι μαζί να καταλήξουμε στο θέατρο όπου ο κόσμος μας αγκάλιασε", είπε ο Στέλιος Νικολάου. Εξάλλου σε περιόδους κρίσης "αυτές οι ανταλλαγές που φέρνουν κοντά τις τοπικές παραδόσεις, είναι ο μηχανισμός άμυνας σε αυτή την ισοπέδωση που γίνεται στις κοινωνίες. Έχουμε πιστέψει ότι μπορούμε να σφυρηλατήσουμε ουσιαστικές σχέσεις και να παλέψει ο κάθε φορέας για τις τοπικές παραδόσεις, για να κρατήσουμε ζωντανές τις ρίζες μας", ήταν το μήνυμα του Τάσου Φρούσιου. Θήβα και Ροδόπη χτίζουν γέφυρες φιλίας και συνεργασίας και αφορμή στάθηκε ένας φοιτητής που απλώς επέλεξε την Κομοτηνή για το τόπο σπουδών του.
xronos.gr