Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Σερφάρισμα στο Διαδίκτυο; Απαραίτητη η γονική συναίνεση!

Ο ηλικιακός μέσος όρος των νεοεισερχόμενων χρηστών στον «ψηφιακό κόσμο», μειώνεται ολοένα και περισσότερο. Η ασφαλής περιήγηση των παιδιών στο Διαδίκτυο, προκαλεί έναν από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σημερινοί γονείς.

Το παν είναι ορθή διαπαιδαγώγηση και οι σωστές κατευθύνσεις που οφείλουν να δώσουν οι γονείς στα παιδιά αναφορικά με τη χρήση του Διαδικτύου, εξηγώντας τα βασικά στοιχεία για ασφαλές σερφάρισμα. Ωστόσο, σε έναν… χαοτικό κόσμο όπως είναι το Διαδίκτυο, οι πηγές κινδύνου για ένα παιδί μπορούν να προέλθουν από πολλές πηγές και να εμφανιστούν με διάφορες μορφές: γυμνό, βία και bullying είναι μόνο ορισμένες από τις δυνητικές απειλές…


Έτσι λοιπόν, τα μέτρα προστασίας, δεν μπορούν να έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και περιοριστούν σε θεωρητικό επίπεδο. Η προσθήκη φίλτρων γονικού ελέγχου μπορεί να διασφαλίσει στο μέγιστο βαθμό την ασφαλέστερη πλοήγηση των νεαρών χρηστών.

Τα συστήματα φιλτραρίσματος και τα εργαλεία γονικού ελέγχου είναι προγράμματα που ρυθμίζουν την πρόσβαση σε πληροφορίες ή υπηρεσίες στο Διαδίκτυο σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια. Ορισμένες βασικές λειτουργίες που θα πρέπει να περνάνε από γονικό φίλτρο είναι οι ώρες χρήσης του υπολογιστή από το παιδί, o τύπος των παιχνιδιών που μπορεί να παίζει και τα προγράμματα που μπορεί να εκτελεί.

Η αυστηρότητα του φίλτρου που θα χρησιμοποιηθεί, εξαρτάται κυρίως από την ηλικία των παιδιών. Για παιδιά μικρότερα των 10 ετών, είναι προτιμότερο ένα αυστηρό φίλτρο ακόμα κι αν ενδεχομένως μπλοκάρεται ενδιαφέρον υλικό, ενώ για μεγαλύτερα παιδιά προτείνονται φίλτρα που μπορούν να αξιολογούν το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας, ανάλογα με τις πληροφορίες που δίδονται σε αυτή και όχι ανάλογα με το εάν η διεύθυνση της ιστοσελίδας βρίσκεται σε απαγορευμένη λίστα.

Σε γενικές γραμμές, τα φίλτρα που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει:
Να προειδοποιούν για προβληματικές ιστοσελίδες.
Να καταγράφουν λεπτομερώς τις κινήσεις ενός χρήστη στο Διαδίκτυο.
Να μπλοκάρουν ύποπτους ιστοχώρους.
Να επιτρέπουν την πρόσβαση συγκεκριμένες ώρες και ημέρες.
Να κλείνουν τελείως τον υπολογιστή, εάν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο.

Η ενσωματωμένη υπηρεσία γονικού ελέγχου που περιέχεται στη σειρά προϊόντων για οικιακούς χρήστες της Bitdefender, μπλοκάρει το ακατάλληλο περιεχόμενο, περιορίζει την περιήγηση μεταξύ ορισμένων ωρών, και σας βοηθά να επιβλέπετε τις δραστηριότητες των παιδιών σας στο Internet ακόμα και στο Facebook! Διασφαλίστε στα παιδιά σας την απαραίτητη ασφάλεια ώστε να χαρούν μόνο την ευχάριστη πλευρά ενός υπέροχου ψηφιακού κόσμου!
Posted In:
Blog