Η εξιστόρηση των παραμυθιών είναι από τις διαδικασίες, που μπορούν να…
αφήσουν ένα παιδί με το στόμα ανοικτό.
Όταν πρόκειται για καλό αφηγητή, τα παιδιά πάντα ζητάνε να ακούσουν επιπλέον παραμύθια.
Εκτός των άλλων τα παραμύθια είναι πολύ θετικά για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού. Μέσα από συμβολισμούς και εικόνες, εξάπτει την παιδική φαντασία και περνάει διδακτικά μηνύματα.
Ας δούμε ορισμένες συμβουλές για να λέτε ένα παραμύθι.
Σωστή επιλογή
Φροντίστε να επιλέξετε παραμύθι με ήρωες που θα είναι αρεστοί στο παιδί σας. Για παράδειγμα μπορείτε να ιντριγκάρετε το κοριτσάκι σας, λέγοντας της ιστορίες για πριγκίπισσες ή το αγοράκι σας με ιστορίες για δράκους και ιππότες. Αυτόματα αυξάνεται το ενδιαφέρον τους για την ιστορία.
Κερδίστε το οπτικά
Επιλέξτε ένα βιβλίο με «πιασάρικο» και εντυπωσιακό εξώφυλλο. Με αυτόν τον τρόπο θα προκαλέσετε εντύπωση και θα κάνετε πιο θελκτικό το βιβλίο για το παιδί. Φροντίστε μάλιστα το παραμύθι να έχει αξιόλογη εικονογράφηση. Ίσως τα μικρότερα παιδιά προτιμούν τις ασπρόμαυρες εικόνες ενώ τα λίγο πιο μεγάλα δείχνουν ενδιαφέρον για τα πιο λαμπερά χρώματα.
Μήνυμα
Φροντίστε να έχετε διαβάσει το παραμύθι πριν το αφηγηθείτε στο παιδί σας. Οι ιστορίες αυτές, συνηθίζεται να έχουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Βεβαιωθείτε ότι το μήνυμα είναι κατάλληλο για το παιδί σας και στη συνέχεια φροντίστε να του το μεταφέρετε όσο το δυνατόν καλύτερα. Μετά την ολοκλήρωση του παραμυθιού, δεν πρέπει να εξηγείτε το παραμύθι, αλλά να αφήνετε το παιδί να ανακαλύψει μόνο του τα νοήματα. Στόχος είναι η απόλαυση, μέσα από την ενίσχυση της φαντασίας του παιδιού, που το μεταφέρει σε άλλους κόσμους.
Πώς να πείτε ένα παραμύθι
Αλλάξτε τη φωνή σας
Δώστε σε κάθε χαρακτήρα ξεχωριστή φωνή. Βαρύνετέ τη όταν πρόκειται για τους κακούς ή κάντε τη πιο λεπτή όταν μιλάει η πριγκίπισσα, ένα ζώο ή κάποιο παιδί. Το παιδί πραγματικά διασκεδάζει ακούγοντας τους ήχους με αυτόν τον τρόπο, καθώς του κάνετε το παραμύθι αρκετά πιο ζωντανό.
Ηχητικά εφέ
Προσθέστε ηχητικά εφέ στην αφήγησή σας. Παραδείγματος χάρη, κάντε το θόρυβο του άνεμου ανάμεσα στα δέντρα, μιας έκρηξης ή ενός πυροβολισμού. Όπως προαναφέραμε κάνετε το παραμύθι μια ζωντανή ιστορία στα αυτιά του παιδιού.
«Πιστέψτε» το παραμύθι
Ίσως η πλέον απλή και σίγουρη συμβουλή στη διήγηση των παραμυθιών είναι να διαβάσετε με πάθος την ιστορία και την «πιστέψετε» κι εσείς. Το παιδί θα αφεθεί στο σύντομο ταξίδι στη φαντασία, το οποίο και του προσφέρετε εκείνη τη στιγμή.
Πηγή