Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Ο αλιευτικός τουρισμός στην υπηρεσία επέκτασης της τουριστικής περιόδου


Για την πολυπόθητη επέκταση της τουριστικής περιόδου -και συνεπώς την ανάδειξη της Ελλάδας σε προορισμό που «λειτουργεί» όλο τον χρόνο- μπορεί, όπως όλα δείχνουν, να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ακόμη ένα είδος τουρισμού, ο αλιευτικός.

«Τουριστική αλιεία μπορεί να υπάρξει 365 μέρες τον χρόνο» σύμφωνα με τον Νίκο Συρίγο, ο οποίος μαζί με τον Σπύρο Θύμη ίδρυσε το 2015 στην Κέρκυρα την πλατφόρμα fishingtrip.eu, μέσω της οποίας μπορεί κάποιος να κάνει κρατήσεις αλιευτικών εκδρομών σε όλη την Ελλάδα.

«Έχουμε ευνοϊκό καιρό, θάλασσα, ποτάμια, λίμνες, υπάρχουν σκάφη και είναι δεδομένη η ζήτηση αλιευτικών εκδρομών» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Συρίγος, ο οποίος απαριθμεί όμως και όσα μας λείπουν για να επιτευχθεί ο στόχος: «Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετοί διοργανωτές για αλιευτικές εξορμήσεις σε ποτάμια και λίμνες, δεν υπάρχει νομοθεσία για την προστασία των γλυκών νερών, πολλά ξενοδοχεία κλείνουν τον χειμώνα. Και όχι μόνο θα πρέπει να υπάρχουν ανοιχτά δωμάτια για να υποδέχονται εκδρομείς, αλλά θα μπορούσαν να είναι κάποια θεματικά για το ψάρεμα, όπως και στο εξωτερικό».

Ο νόμος για τον αλιευτικό τουρισμό μπορεί να δημοσιεύθηκε τον χειμώνα του 2015 και να εκδόθηκαν οι πρώτες άδειες, μπορεί να προωθείται ως είδος στις εκθέσεις στο εξωτερικό, αλλά προς το παρόν, όπως αναφέρει ο κ. Συρίγος, τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν προχωρήσει σε αναγκαίες διευκρινιστικές οδηγίες: «Το Υπουργείο Τουρισμού δεν έχει βγάλει διευκρινιστικές οδηγίες, όπως ισχύουν για τα ξενοδοχεία, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει εγγράφως, διευκρινιστική, για το πώς θα φορολογηθούν τα εισοδήματα των επαγγελματιών αλιέων».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ