Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Δημήτρης Αναγνωστάκης: Περισσότεροι αστυνομικοί έξω από το κτίριο, στους δρόμους, στις πλατείες, στις γειτονιές, εκεί που τους έχει ανάγκη σήμερα ο πολίτης

http://www.anparatiritis.gr/index.php/ellada/koinonia/1341-dimitris-anagnostakis-perisoteroi-astynomikoi-exo


Τη δική του απάντηση σχετικά με την υποβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος Αιδηψού, όπως ανέφερε σε επιστολή της η ομοσπονδία εμπορικών συλλόγων Εύβοιας, ζητώντας να ''επανεξετάσει το θέμα, βέβαιοι για τη θετική και έμπρακτη ανταπόκριση'', δίνει με επιστολή του ο γενικός γραμματέας δημόσιας τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης τονίζει:

Αγαπητοί φίλοι του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ν. Εύβοιας, με αφορμή την «ανοιχτή» επιστολή σας, για το θέμα της αστυνόμευσης του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού, δράττομαι της ευκαιρίας να διευκρινίσω πως έχει ακριβώς η κατάσταση και να επιχειρήσω να διασκεδάσω τόσο τις πραγματικές ανησυχίες όσο και τις προσχηματικές, όσων εκδηλώνουν όψιμο ενδιαφέρον, για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πρώτα από όλα επισημαίνεται, ότι η αναδιοργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., είναι πρόταση των καθ’ ύλην αρμοδίων παραγόντων, δηλαδή των Αστυνομικών Διευθυντών των Νομών και των Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθυντών, που γνωρίζουν σε απόλυτο βαθμό τις ανάγκες αστυνόμευσης των περιοχών τους, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις απαραίτητες παραμέτρους και δείκτες, διασφαλίζοντας έτσι την επιχειρησιακή τεκμηρίωση και αποτελεσματικότητα του εγχειρήματός μας.

Θυμίζω δε ότι πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος, στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης, στον οποίο διάλογο, συμμετείχαν και ενημερώθηκαν βουλευτές, εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, εκπρόσωποι φορέων, συνδικαλιστικές ενώσεις αστυνομικών αλλά και απλοί πολίτες, οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις και προτάσεις τους.

Στόχος της αναδιάταξης των υπηρεσιών μας, αποτελεί η ενδυνάμωση της εμφανούς αστυνόμευσης και η αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού μας, σε μάχιμη υπηρεσία και όχι σε υπηρεσία γραφείου.

Με απλά λόγια περισσότεροι αστυνομικοί έξω στους δρόμους και όχι μέσα στα κτίρια και στα γραφεία. Αντί να «φυλάμε» κτίρια και ταμπέλες, επιδιώκεται η παροχή υπηρεσιών ουσιαστικής αστυνόμευσης των περιοχών, εδραιώνοντας έτσι το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

Είναι προφανές ότι στόχος του σχεδιασμού είναι η δημιουργία δυναμικότερων και αποτελεσματικότερων υπηρεσιακών μονάδων καθώς και η ορθολογικότερη και αποδοτικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και του υλικοτεχνικού τους εξοπλισμού, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις αναβάθμισης του παραγόμενου αστυνομικού έργου και της προσφοράς βέλτιστων υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Με βάση τα παραπάνω, στη νέα οργανωτική δομή, προβλέπεται η λειτουργία Αστυνομικού Σταθμού «Αιδηψού», ο οποίος θα εδρεύει στη Δημοτική Ενότητα Αιδηψού - του δήμου Ιστιαίας/Αιδηψού - και θα υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Ιστιαίας, που είναι η έδρα του ομώνυμου Καλλικρατικού Δήμου.

Στο υπάρχον Αστυνομικό Τμήμα Αιδηψού υπηρετούν συνολικά 14 αστυνομικοί, οι οποίοι απασχολούνται, σε σημαντικό βαθμό, σε διοικητικό έργο και με τις ανάγκες εσωτερικής λειτουργίας του.

Γεγονός, που σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό της ήδη αυτής αστυνομικής δύναμης απασχολείται, καθημερινά, σε εσωτερικές υπηρεσίες χωρίς να μπορεί να διατεθεί σε αμιγώς επιχειρησιακά αστυνομικά καθήκοντα.

Η μεταβολή του εν λόγω Αστυνομικού Τμήματος σε Αστυνομικό Σταθμό, κύριο στόχο έχει τη μείωση των διοικητικών λειτουργικών αναγκών της συγκεκριμένης υπηρεσίας και τη συνακόλουθη απεμπλοκή μάχιμων αστυνομικών από διοικητικής φύσης καθήκοντα, προκειμένου αυτοί να διατεθούν στην εκτέλεση καθαρά επιχειρησιακών καθηκόντων. Ίσως κάποιοι - ελαχιστότατοι - να ξεβολεύονται αλλά προέχει το κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον από το ατομικό και προσωπικό συμφέρον.

Με άλλα λόγια, περισσότεροι αστυνομικοί έξω από το κτίριο, στους δρόμους, στις πλατείες, στις γειτονιές, εκεί που τους έχει ανάγκη σήμερα ο πολίτης.

Η διάθεση, λοιπόν, περισσότερων αστυνομικών στην επιχειρησιακή αστυνομική δράση θα έχει, σε κάθε περίπτωση, θετικό αντίκτυπο και θετικά αποτελέσματα στις προσπάθειες για μεγαλύτερη και ουσιαστική αρωγή στους πολίτες, που είναι και ο στόχος της αποστολής του αστυνομικού σώματος.

Ως εκ τούτου η μετατροπή του Αστυνομικού Τμήματος Αιδηψού σε Αστυνομικό Σταθμό, με την ίδια παρούσα δύναμη, θα καταστήσει την εν λόγω Υπηρεσία περισσότερο αποτελεσματική επιχειρησιακά, προς όφελος των πολιτών, της τοπικής οικονομίας και συνολικά της περιοχής.

Επιπρόσθετα, σας επισημαίνω ότι στην ευρύτερη περιοχή της Β. Εύβοιας, (Αιδηψός - Ιστιαία - Λιχάδα - Πευκί - Ωρεοί - κλπ), δραστηριοποιείται Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), αποτελούμενη από έξι (6) ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, που θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται και μετά την αναδιάταξη των υπηρεσιών μας. Αντίστοιχες Ομάδες δραστηριοποιούνται δύο (2) στην κεντρική Εύβοια και μία (1) στην ευρύτερη περιοχή της Καρυστίας.

Μετά τα παραπάνω θέλω να πιστεύω ότι πειστήκατε ότι όχι μόνο δεν υποβαθμίζεται η αστυνόμευση της περιοχής αλλά αντιθέτως θα υπάρξει σημαντική και ουσιαστική βελτίωση στην εμφανή και αποτελεσματική παρουσία της Αστυνομίας.

Τέλος, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας επανεκτιμά διαρκώς τις ανάγκες των Υπηρεσιών του Σώματος - σε έμψυχο δυναμικό - και στο πλαίσιο της αναδιάταξης όλων των Περιφερειακών Αστυνομικών Υπηρεσιών, θα εξεταστεί σε νέα βάση το ζήτημα της κατανομής των οργανικών θέσεων, σύμφωνα με τη νέα οργανωτική δομή τους, την τοπική τους αρμοδιότητα και τις πραγματικές ανάγκες αστυνόμευσης των περιοχών δικαιοδοσίας τους.

* Η επιστολή της ομοσπονδίας εμπορικών συλλόγων Εύβοιας, εδώ