Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Παραχωρητήρια σε 12.000 δικαιούχους εργατικών κατοικιών του ΟΕΚ

http://diaylos-9.blogspot.gr/2017/02/12000_16.html#more

Στον καθορισμό ενιαίας τιμής μονάδας παραχώρησης στους δικαιούχους 12.000 κατοικιών σε 150 οικισμούς του τέως ΟΕΚ, θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας έως το τέλος του μήνα.
Η τιμή θα είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σύγκριση με ότι ίσχυε μέχρι σήμερα, όπου οι δικαιούχοι εργατικών κατοικιών του πρώην ΟΕΚ χρεώνονταν αδικαιολόγητα κόστη, με τιμές ακόμα και 1.500 ή 1.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου υπάρχουν 2.500 σπίτια με περίπου 10.000 κατοίκους, μετά από παρέμβαση του πρώην υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη, η τιμή παραχώρησης μειώθηκε από τα 750 ευρώ, στα 380 ευρώ/τ.μ.

Χθες υπεγράφη η απόφαση έκδοσης παραχωρητηρίων προς τους 12.000 δικαιούχους, προκειμένου να τους μεταβιβαστεί η πλήρης κυριότητα, νομή και κατοχή των κατοικιών στις οποίες διαμένουν, ώστε να μπορούν να τις μεταβιβάσουν μελλοντικά εφόσον το επιθυμούν.

Στην απόφαση προβλέπεται επίσης η αναθεώρηση των τιμών των κατοικιών για 5.000 οικιστές, που είχαν λάβει οριστικά παραχωρητήρια και αποπληρώνουν ακόμη το τίμημα, με τιμές μεγαλύτερες από αυτές που θα προκύψουν από την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης. Παράλληλα, η απόφαση απαλλάσσει τους οικιστές από έξοδα που μέχρι τώρα τους επιβάρυναν άδικα.

Με την απόφαση αυτή δίνεται οριστικό τέλος στην ομηρία και ανασφάλεια χιλιάδων οικιστών σε όλη την Ελλάδα που επί δεκαετίες ήταν «ενοικιαστές» στα σπίτια τους, ενώ ο ΟΑΕΔ (διάδοχος του τ. ΟΕΚ) είχε σημαντικές απώλειες εσόδων από την αδυναμία των οικιστών να αντεπεξέλθουν στις παλαιές υψηλές τιμές παραχώρησης.