Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Περιοχές της Ελλάδας όπου θα υπάρχει «τοπικός αστυνόμος».


Μεταξύ αυτών και: Πύλη Δερβενοχωρίων Δήμου Τανάγρας, Βασιλικού Δήμου Χαλκιδαίων, Αυλίδα Δήμου Χαλκιδαίων

Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, στον Άδωνη Γεωργιάδη και στην Ντόρα Μπακογιάννη εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης εξαιτίας της εμμονής τους για την διεξαγωγή εκλογών και τις δηλώσεις περί ποινικοποίησης της καθυστέρησης στην διαπραγμάτευση.

Οι δηλώσεις του έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την παρουσίαση του θεσμού του τοπικού αστυνόμου σε 27 περιοχές της χώρας. «Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει, δεν επιθυμεί εκλογές ούτε και δημοψήφισμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης.

Στο μεταξύ έγινε μια αποτίμηση δύο χρόνων της ΕΛ.ΑΣ. επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποτυπώθηκε σε ένα βίντεο περίπου 25 λεπτών με όλες τις αστυνομικές δράσεις που εφαρμόστηκαν, κάτι που ενδεχομένως συνδυάζεται με την επερώτηση που έχει καταθέσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης για την ασφάλεια και την αύξηση της εγκληματικότητας, η οποία αναμένεται να απαντηθεί αύριο στη Βουλή.

Ερωτώμενος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας για το καθεστώς ανομίας των τελευταίων ημερών, που αφορούσαν την επίθεση 25χρονου φοιτητή ψυχολογίας εναντίον του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελου Συρίγου, τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον μέσων μαζικής μεταφοράς, το «πλιάτσικο» σε κατάστημα με ορειβατικά είδη στα Εξάρχεια, ενοχλημένος έκανε λόγο για «μεμονωμένα περιστατικά και μείωση της εγκληματικότητας στο λεκανοπέδιο».

Ο κ. Τόσκας μιλώντας για το θέμα των συμβασιούχων πυροσβεστών που διαμαρτύρονται τόνισε ότι έχει περάσει τροπολογία στη Βουλή για αυτούς με μια μεταβατική αντιμετώπιση και με ένα μεταβατικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τριετή παράταση στις συμβάσεις τους και στη συνέχεια με κάποιο τρόπο θα γίνει η μονιμοποίησή τους.

Τοπικός Αστυνόμος, ο νέος θεσμός

Το θέμα της συνέντευξης ωστόσο ήταν τα εγκαίνια του νέου θεσμού του τοπικού αστυνόμου, σε μία προσπάθεια να υπάρχει αστυνομική παρουσία σε όλες της περιοχές της περιφέρειας.

Ο τοπικός αστυνόμος θα εγκατασταθεί σε έδρες Δήμων και κοινοτήτων, όπου δεν υπάρχει Αστυνομικό Τμήμα ή Σταθμός. Σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν 27 αστυνομικοί, ανακριτικοί υπάλληλοι με το βαθμό του ανθυπαστυνόμου ή του αρχιφύλακα, σε απομακρυσμένες περιοχές όπου οι αστυνομικοί διευθυντές έκριναν ότι υπάρχει ανάγκη.

Στην προσπάθεια συνέβαλαν οι Δήμοι, στους οποίους ανατέθηκε η εξεύρεση χώρου για τη στέγαση του γραφείου του «τοπικού αστυνόμου» αλλά και η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων. Έτσι, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και δεν επιβαρυνθεί με νέες δαπάνες. Προτεραιότητα δόθηκε σε αστυνομικούς που κατάγονται ή έχουν σχέσεις με την τοπική κοινωνία των περιοχών όπου θα τοποθετηθούν. Και αυτό διότι η φιλοσοφία του θεσμού είναι ο αστυνομικός να γίνει ο «άνθρωπος» τον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να καλέσουν ανά πάσα στιγμή στο κινητό τηλέφωνο για να ακούσει το πρόβλημά τους.

«Αντιληφθήκαμε ότι ύστερα από την κατάργηση κάποιων Αστυνομικών Σταθμών δημιουργήθηκαν κενά στην αστυνομική παρουσία σε ορισμένες περιοχές. Σε αυτές δόθηκε προτεραιότητα, ύστερα από συσκέψεις που έγιναν με αστυνομικούς διευθυντές, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τους Δήμους. Από κοινού αποφάσισαν που θα σταλούν οι αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν επιλεγεί από το δυναμικό του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής στο οποίο υπάγεται ο Δήμος. Θα υπάρχει διαπροσωπική επαφή με τους πολίτες. Θα ασχολείται σχεδόν με τα πάντα. Από κλοπές, διαρρήξεις, μηνύσεις, μέχρι γραφειοκρατικές δουλειές που άπτονται της ΕΛ.ΑΣ. Φυσικά στα σοβαρά περιστατικά θα καλεί ενισχύσεις», λέει αρμόδια πηγή.

Η εγκατάστασή τους θα γίνει σε δημοτικές κοινότητες και απομακρυσμένες περιοχές στις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, του Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης.

Οι αρμοδιότητες

Αναλυτικά οι αρμοδιότητες του «τοπικού αστυνόμου»:

1) Επιλαμβάνεται και διεκπεραιώνει ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών ζητώντας σε περίπτωση αδυναμίας αντιμετώπισης τους, τη συνδρομή της υπηρεσίας του.

2) Ασκεί τα προανακριτικά του καθήκοντα και προβαίνει στις άμεσες -επείγουσες προανακριτικές πράξεις, συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία και γενικά κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες, μέχρις ότου επιληφθεί η αρμόδια υπηρεσία.

3) Ενημερώνει άμεσα το διοικητή της υπηρεσίας στην οποία υπάγεται διοικητικά για κάθε συμβάν σημαντικού ή επείγοντος χαρακτήρα και λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα αντιμετώπισης του.

4) Υποβάλλει, καθημερινά αναφορά για τη δραστηριότητα του προηγουμένου 24ώρου και ιδίως για συμβάντα τα οποία έλαβαν χώρα στην περιοχή ευθύνης του.

5) Ενημερώνει, διευκολύνει και κατευθύνει τους πολίτες σχετικώς με τη διαδικασία ρύθμισης ζητημάτων που εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

6) Αναπτύσσει επαφές με υπηρεσίες, φορείς και πολίτες, στο πλαίσιο ανάληψης πρωτοβουλιών έχουν σκοπό τη βελτίωση της αστυνομικής και κοινωνικής προσφοράς στην τοπική κοινωνία.

Οι 27 περιοχές της Ελλάδας όπου θα τοποθετηθεί «τοπικός αστυνόμος»

Ο νέος θεσμός εφαρμόζεται σε 27 περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα στις περιοχές Σιδηρόνερο Δήμο Δράμας, Οικισμός Σώστης Δήμου Ιάσμου, Νέα Βύσσα Δήμου Ορεστιάδας, Μεταξάδες Δήμου Διδυμοτείχου, Λάβαρα Δήμου Σουφλίου, Κολινδρός Δήμου Πίνδας Κολινδρού, Πλαταμώνα Δήμου Δίου Ολύμπου, Τοπική Κοινότητα Μαυροθάλασσας Δήμου Βισαλτίας, Βελβεντό Δήμου Σερβίων Βελβεντού, Τσοτύλι Δήμου Βοϊου, Νεοχώριο Δήμου Νικολάου Σκουφά, Ανθιρό Καρδίτσας Δήμου Αργιθέας, Ραψάνη Δήμου Τεμπών, Πλατύκαμπος Δήμου Κιλελέρ, Μεσάγγαλα Παραλίας Εγάνης Δήμου Τεμπών, Πύλη Δερβενοχωρίων Δήμου Τανάγρας, Βασιλικού Δήμου Χαλκιδαίων, Αυλίδα Δήμου Χαλκιδαίων, Γαρδίκη Ομιλαίων Δήμου Μακρακώμης, Υπάτη Δήμου Λαμιαίων, Ερατεινή Δήμου Δορίδας, Λεβίδι Δήμου Τριπόλεως, Φιλιατρά Δήμου Τριφυλλίας, Χώρα Δήμου Πύλου Νέστωρος, Αγία Βαρβάρα Δήμου Γόρτυνας, Καρδάμαινα Δήμου Κω και Κέφαλος Δήμου Κω.

http://www.thetoc.gr/  http://www.anparatiritis.gr/