Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

«Ρόδι…νες» αποδόσεις για του αγρότες φέρνει η ροδιά


Στα 500 ευρώ ανά στρέμμα είναι το έσοδο για τον αγρότη που επιλέξει τη δενδροκαλλιέργεια ροδιού σύμφωνα με τον Παναγιώτη Αθανασιάδη Διευθυντή πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Οπωροκηπευτικών (ΑΣΟΠ) Αγίου Αθανασίου Δράμας. Η δε επένδυση που χρειάζεται και γίνεται άπαξ φτάνει 400 ευρώ ανά στρέμμα και αφορά τη φύτευση, τα αρδευτικά, την εφαρμογή προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης της καλλιέργειας. Μάλιστα η ανάπτυξη της καλλιέργειας επιδοτείται από συγχρηματοδοτούμενο με την Ε.Ε. πρόγραμμα για την προώθηση του ροδιού, με σλόγκαν «Pearls from the tree. Enjoy it’s from Europe”. Ο ΑΣΟΠ είναι ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος στην Ελλάδα, της χώρας που μαζί με τη Γερμανία έχει επιλεγεί ως πεδίο ανάπτυξης του συγκεκριμένου προγράμματος για το ρόδι.

«Η Ελλάδα έχει πολύ ποιοτικό προϊόν, αλλά σε μικρή ποσότητα» ανέφερε ο Παναγιώτης Αθανασιάδης μιλώντας την Πέμπτη σε δημοσιογράφους με αφορμή την παρουσίαση των προϊόντων του ΑΣΟΠ. Ο ίδιος επισήμανε ότι πολλοί καλλιεργητές με εκμετάλλευση 40 ή 50 στρεμμάτων ζουν από την καλλιέργεια. Ωστόσο παρατήρησε ότι η μικροιδιοκτησία και η διασπορά του κλήρου επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής καθώς δεν βοηθούν στην εξοικονόμηση πόρων από μεταφορές, εργατικά κτλ.

Σημειώνεται ότι η συνολική εγχώρια παραγωγή ανέρχεται σήμερα σε 5.000-6.000 τόνους, με τις συνολικές καλλιεργούμενες εκτάσεις στα 15.000 στρέμματα. Η παγκόσμια παραγωγή ανέρχεται σε 3 εκατ. τόνους με κυρίαρχες χώρες παραγωγής τις Ινδία, Ιράν, Κίνα και Τουρκία. Στην Ευρώπη η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής είναι η Ισπανία, με 45.000 τόνους ετησίως.

Ο ΑΣΟΠ με επενδύσεις 4 εκατομμυρίων στην ιδιόκτητη μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης του ΑΣΟΠ στην Δράμα δυναμικότητας 25.000 τόνων τα τελευταία χρόνια φιλοδοξεί να αναπτύξει τόσο το τζίρο όσο και τις εξαγωγές. Σε πωλήσεις, το 2016 έδωσε αύξηση 100% στον τζίρο σε σχέση με το 2015 ενώ το 2017 στόχος είναι να αυξηθεί κατά 50%. Κύριο μέλημα αποτελεί η ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας, ώστε να αποσπούν το 50% της παραγωγής, ακόμα και μέσα στο προσεχές έτος. Σήμερα είναι στο 25% με παρουσία σε 12 χώρες. Οι συνολικές πωλήσεις το 2016 διαμορφώθηκαν σε 2 εκατ. ευρώ έναντι 1 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ για το 2017 προβλέπεται να φθάσουν τα 3 εκατ. ευρώ.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός που έχει ξεκινήσει από το 2012 την διάθεση προϊόντων ροδιού, στο εξωτερικό μεταξύ άλλων σε Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, ΗΠΑ, Κουβέιτ, Κύπρος. Στην ανάπτυξη των εξαγωγών αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά η ένταξη του ΑΣΟΠ στο πρόγραμμα «Pearls from the tree. Enjoy it’s from Europe”.

O ΑΣΟΠ Αγ. Αθανασίου Δράμας ιδρύθηκε το 2005 και σήμερα συνεργάζεται με 1.000 παραγωγούς μέσω συμφωνίας συμβολαιακής γεωργίας που έχει συναφθεί με την Τράπεζα Πειραιώς. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις φθάνουν τα 8.200 στρέμματα, με την παραγωγή να διαμορφώνεται στους 3.000 τόνους. Τα προϊόντα του Συνεταιρισμού περιλαμβάνουν νωπό προϊόν, χυμούς (κλασσικό, με αλόη, με μύρτιλο, με blueberry και με αρώνια) και μαρμελάδες.

Μάλιστα την επόμενη χρονιά αναμένεται να κυκλοφορήσει και αποφλοιωμένο προϊόν για τις αγορές του εξωτερικού. Η παραγωγή χυμού γίνεται με τεχνολογία clear juice, μόνο από τα σπόρια του ροδιού. Ο Συνεταιρισμός εφαρμόζει σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης Global Cap, ενώ είναι πιστοποιημένος κατά ISO 22000:2005.

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά, ο Συνεταιρισμός διαθέτει τα προϊόντα του σε όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σε ενιαία τιμή, με πολύ καλή ωστόσο διανομή στο σύνολο της αγοράς, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων να πραγματοποιείται στη μικρή λιανική.