Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Παράθυρο Ζωής” στο Κλειστό Γήπεδο Θήβας από τον σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θηβών σε συνεργασία με το Δήμο Θηβαίων και όλα τα Αθλητικά Σωματεία της πόλης μας, ,διοργανώνουν στις 15 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 18.00 στο Κλειστό Γήπεδο της Θήβας, την ημερίδα «Παράθυρο στη Ζωή», σχετικά με τη δημιουργία τράπεζας στην Ελλάδα με τουλάχιστον 100.000 εθελοντές δότες μυελού των οστών. Ομιλητής θα είναι ο Καθηγητής Αιματολόγος, Ογκολόγος κ. Στέλιος Γραφάκος.

Λίγα λόγια για τον Σύλλογο Ελπίδα:

O Σύλλογος «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Πρωταρχικός του στόχος είναι η λειτουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, για να προσφέρει ελπίδα ζωής σε συνανθρώπους μας, παιδιά και ενήλικες, που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες.

Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ( ή μυελού των οστών) είναι κυριολεκτικά «θεραπεία σωτηρίας» για ασθένειες όπως η λευχαιμία, η απλαστική αναιμία, η μεσογειακή αναιμία, οι κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες, λέμφωμα που δεν θεραπεύονται με άλλο τρόπο. Προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση είναι να υπάρχει ένας κατάλληλος δότης.

Μόνο το 30% των ασθενών θα βρουν συμβατό δότη μέσα στην οικογένειά τους. Για τους υπόλοιπους, θα πρέπει να αναζητηθεί μη συγγενής εθελοντής δότης. Πρέπει να σημειωθεί, ότι για να βρεθεί ένας συμβατός δότης χρειάζονται χιλιάδες εθελοντές.

Σήμερα διεθνώς είναι καταγεγραμμένοι περισσότεροι από 28 εκατομμύρια εθελοντές δότες. Στη χώρα μας ο αριθμός εθελοντών δοτών είναι περίπου 20.000, αριθμός ανεπαρκής για την ανεύρεση κατάλληλου δότη για έλληνες ασθενείς που λαμβάνουν μοσχεύματα κατά πλειοψηφία από το εξωτερικό.