Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

10 γρήγοροι έλεγχοι για το αυτοκίνητο για να αποφύγετε μια βλάβη!



Σίγουρα μία βλάβη στο αυτοκίνητο μας είναι κάτι που όλοι θέλουμε να αποφύγουμε. Ακολουθούν 10 έλεγχοι που μπορούμε να κάνουμε, όχι μόνο για αποφυγή βλαβών αλλά και για να είμαστε σίγουροι πως το αυτοκίνητο μας λειτουργεί όπως πρέπει.
Ελαστικά

Κάθε δύο εβδομάδες, ελέγξτε την πίεση και την κατάσταση των ελαστικών σας (συμπεριλαμβανομένου του εφεδρικού). Αν παρατηρήσετε κοψίματα ή φθορά, τότε ίσως χρειάζονται αλλαγή.
Εργαλεία

Αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει εφεδρικό τροχό, τότε πρέπει να μεταφέρετε εργαλεία αφαίρεσης τροχού.
Λάδι κινητήρα

Χρησιμοποιήστε τη ράβδο μέτρησης στάθμης λαδιού για να ελέγξετε τις στάθμες λαδιού κάθε δύο εβδομάδες και πριν από κάθε μακρινό ταξίδι και συμπληρώστε εάν χρειάζεται. Πάρτε το αυτοκίνητό σας στο συνεργείο αν συμπληρώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο.
Ψυκτικό Υγρό

Μία φορά την εβδομάδα, όταν η μηχανή είναι κρύα, ελέγξτε ότι το επίπεδο ψυκτικού είναι μεταξύ των σημείων MIN και MAX.
Υαλοκαθαριστήρες

Αντικαταστήστε τους υαλοκαθαριστήρες σας μία φορά το χρόνο, για να αποφύγετε την φθορά.
Σύστημα Καθαρισμού ανεμοθώρακα (παρμπρίζ)

Το σύστημα καθαρισμού ανεμοθώρακα πρέπει να λειτουργεί. Φροντίστε να συμπληρώνεται τακτικά με ένα καλό πρόσθετο καθαρισμού για ανεμοθώρακα – αυτό που εμποδίζει το ψύχος και καθαρίζει την λάσπη.
Παρμπρίζ (Ανεμοθώρακας)

Ελέγξτε για τυχόν ζημιές από πέτρες και αν εντοπίσετε οτιδήποτε, επισκευάστε το, το συντομότερο δυνατόν (μπορούν να αναπτυχθούν και να σπάσουν αν μείνουν ως έχουν). Εάν η βλάβη δεν μπορεί να επισκευαστεί ή είναι σε μέρος όπου θα μπορούσε να σας αποσπάσει την προσοχή, ίσως χρειαστεί να αντικαταστήσετε το παρμπρίζ σας.
Φώτα

Ελέγξτε όλα τα φώτα σας – συμπεριλαμβανομένων των δεικτών, των φώτων οπισθοπορείας, των φώτων φρένων και των φώτων ομίχλης. Βεβαιωθείτε ότι δουλεύουν σωστά και ότι δεν υπάρχει βρωμιά.
Υδραυλικό τιμόνι

Βεβαιωθείτε ότι το γκαράζ σας γεμίζει τη δεξαμενή υδραυλικού υγρού κατά την επισκευή του αυτοκινήτου σας. Τότε το μόνο που πρέπει να κάνετε, μία φορά το μήνα, είναι να ελέγξετε τα επίπεδά του. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να συμπληρώσετε με ένα συνιστώμενο υγρό.
Αμάξωμα

Ελέγξτε το αμάξωμα για οποιαδήποτε ζημιά ή σημάδια σκουριάς.

Πηγή: Automobile Association Developments Ltd.