Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Φανή Θεοδώρου: Απλή και… ανεξάρτητη

http://www.stereasports.gr/?p=44995

Έναν διαφορετικό τόνο στα δημοτικά δρώμενα του Καλλικρατικού Δήμου του Ορχομενού έδωσε η Φανή Θεοδώρου με την ανεξαρτητοποίησή της από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου δίνοντας και μια άλλη διάσταση στην κατάσταση όλων των πραγμάτων.

Κι έγινε αρκετός «θόρυβος». Τέτοιος που ακόμα και η αντιπολίτευση αποχώρησε από τα έδρανα…

Δεν ήταν μόνο η ανεξαρτητοποίηση. Ήταν και ο λόγος της Φανής Θεοδώρου. Απλός, ουσιαστικός και τεκμηριωμένος που στο τέλος αναγκάστηκαν οι περισσότεροι να «χειροκροτήσουν» και να επικροτήσουν.

«Δεν ήταν και μια εύκολη απόφαση αλλά επιβαλλόταν» θα μας πει η κα Θεοδώρου ανοίγοντας τη συζήτηση μαζί μας…

Κα Θεοδώρου η ανεξαρτητοποίηση αυτή έγινε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή ήρθε κατόπιν ωρίμου σκέψης;

Αυτά δεν έρχονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Απλά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ωρίμασε η σκέψη. Μπορεί να ήταν δύσκολη η απόφαση αλλά δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Παρά τις προσπάθειές μου και τις συνεχείς ενοχλήσεις διαπίστωσα ότι η Δημοτική Αρχή δεν ήταν ικανή να αφουγκραστεί τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Απλά κατάλαβα ότι βρέθηκα σε μια αδιέξοδη κατάσταση και δεν μπορούσα να κοιτάξω κατάματα τους συγχωριανούς μου που με είχαν στείλει σε αυτή τη θέση για να επιλυθούν τα προβλήματά τους. Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω και σας παραπέμπω στην ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησής μου που τα λέει όλα.

(Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της κας Θεοδώρου…)

Σε πρόσφατες δηλώσεις ο Δήμαρχος Λουκάς Υπερήφανος σας έδωσε τον τίτλο της απλής τοπικής συμβούλου. Πως το είδατε;

Το είδα απλά με χαρά. Δεν πιστεύω ότι ο Δήμαρχος ήθελε να πει κάτι το υποτιμητικό. Έτσι νομίζω τουλάχιστον. Αλλά και δεν με νοιάζει ότι και να ήθελε να εννοήσει.

Εγώ απλή ήμουν, είμαι και θα είμαι. Όπως είμαι απλή τοπική σύμβουλος, είμαι και απλός άνθρωπος όπως και όλοι μας. Άλλωστε και ο κ. Υπερήφανος είναι απλώς ένας Δήμαρχος.

Αυτή την απλότητα θέλουμε. Και απλοί άνθρωποι επέλεξαν εμένα να τους υπηρετήσω από αυτή τη θέση.

Επιδιώκω την απλότητα στη ζωή μου και με αυτή έχω συνηθίσει να πορεύομαι.

Τέσσερα χρόνια σχεδόν διοίκησης. Τι έχει αλλάξει στην περιοχή;

Ο Καλλικρατικός Δήμος Ορχομενού περιέρχεται σε αδιέξοδο. Στις εκλογές, οι πολίτες ζήτησαν εκσυγχρονισμό και ενδυνάμωση των πολιτικών του Δήμου στις συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ενίσχυση της παρέμβασής του υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής. Αντ’ αυτών, ο Δήμος απουσιάζει από την καθημερινή ζωή και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής, ενώ η διοίκηση ασχολείται με την απολύτως πελατειακή αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών, με τις ίντριγκες και το face book. Αλλά, νομίζω ότι έχετε δίκιο να ρωτάτε. Υπάρχει και μια ακόμη αλλαγή. O Ορχομενός αυτή τη φορά απέκτησε Δήμαρχο που αντί να ανησυχεί για τις ευθύνες, τις οποίες επωμίστηκε, είναι τόσο πολύ ικανοποιημένος με τον εαυτό του, απλώς επειδή εξελέγη.

Πως κρίνετε την κοινωνική πολιτική του Δήμου;

Ξέρετε το «Μέτρον Κατανοήσεως»; Είναι τα απομνημονεύματα της βασίλισσας Φρειδερίκης. Η κοινωνική πολιτική ως η πελατειακή φιλανθρωπία της δεκαετίας του ’50, υπό τον έλεγχο και για την προβολή των Ανακτόρων. Σας ζητώ συγγνώμη, αλλά αυτά μού θύμισε η ερώτησή σας και θυμήθηκα αυτά τα λόγια ενός συναδέλφου στην τοπική αυτοδιοίκηση που τα είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξη.. Η κοινωνική πολιτική του Δήμου, σήμερα, ταυτίζεται δυστυχώς με τη δημόσια έκθεση της ανθρώπινης δοκιμασίας, κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, κατά τη διανομή τροφίμων σε απόρους πολίτες. Και διέρχεται μέσα από το αμφιλεγόμενο δίκτυο εθελοντών, δηλαδή των υποστηρικτών του κ. Δημάρχου, οι οποίοι ουδεμία θεσμική κατοχύρωση μπορούν να έχουν στη δράση του Δήμου.

Στην προσπάθεια η οποία καταβάλλεται, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει λόγο και δυνατότητα ανάληψης δράσης; Αν ναι, με ποιον τρόπο;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει την πιο άμεση σχέση διοίκησης και αμφίδρομης σχέσης με τον πολίτη. Η σωστή Τοπική Αυτοδιοίκηση αφουγκράζεται τον πολίτη και μεταφέρει στην Κεντρική Διοίκηση τα προβλήματα και τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Ξέρω ότι ίσως μιλάω για έναν ιδεατό κόσμο, αλλά αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος της. Αυτοδιοίκηση σημαίνει Καθημερινότητα του πολίτη! Επιβάλλεται να είναι ο ενδιάμεσος κρίκος Πολίτη – Κεντρικής Διοίκησης. Βαρεθήκαμε πια τη συνθηματολογία: «Ο Πολίτης στο Επίκεντρο». Χρειάζονται πράξεις!

Πιστεύετε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει κομματική ταυτότητα;

Τα κόμματα αποτελούν δομικό στοιχείο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δημόσιος θεσμός, ο οποίος δεν μπορεί να τα αφήνει αδιάφορα. Είναι θεσμός του κράτους, θεσμός άσκησης της εξουσίας. Είναι όμως και θεσμός κοντά στον πολίτη και αυτή η εγγύτητα μειώνει τη σημασία της αντιπαράθεσης για την κομματική ταυτότητα. Ενισχύει την κοινωνική ταυτότητα του Δήμου. Τα κόμματα πρέπει να κατανοήσουν αυτή την πραγματικότητα και να διευκολύνουν τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να συνθέτουν τις λύσεις που απαιτούν τα προβλήματά τους. Να διευκολύνουν συνεργασίες και συνθέσεις, ιδίως σε εποχές όπως αυτή που διανύουμε, δηλαδή μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, οι οποίες απαιτούν ακριβώς τη συμπόρευση.

Ο κομματικός παράγων διαμορφώνει συνθήκες πολιτικής καταλληλότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Πιστεύω σε μια ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς κομματικές επιρροές και κατευθύνσεις. Μην ξεχνάτε ότι, εγώ ήμουν αυτή που «τυπικά» ήρθα κόντρα με το χώρο όπου ανήκω πολιτικά και ιδεολογικά. Έθεσα υποψηφιότητα το 2014 με έναν συνδυασμό -αντί αυτού που στήριζε το κόμμα που ανήκω- πιστεύοντας ότι το καλό της τοπικής κοινωνίας προάγεται από τη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και ιδεολογιών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει ανάγκη από «Κομματάρχες» οι οποίοι παρεμβαίνουν με ιδιοτέλεια ορίζοντας υποψηφίους δημάρχους και υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους. Είναι λυπηρό που δεν έχουν ακόμα λάβει τα μηνύματα δυσαρέσκειας του κόσμου.

Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να γίνει; Και με ποιόν υποψήφιο Δήμαρχο

Πιστεύω ότι αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει. Με υποψήφιο Δήμαρχο, όποιον μπορεί να εκπροσωπήσει την ευρύτερη δυνατή συνεργασία και συμμαχία των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που ενδιαφέρονται για ένα ισχυρό Δήμο, για ισχυρή Αυτοδιοίκηση. Ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις. Αλλά, η συζήτηση ή η αντιδικία για το πρόσωπο του υποψηφίου Δημάρχου, χωρίς το περιεχόμενο των θέσεων και των στόχων που θα εκπροσωπεί, είναι ακριβώς η παγίδα, την οποία όλοι πρέπει να προσέξουμε και, αυτή τη φορά, να αποφύγουμε.

Είστε από τις πιο νέες συμβούλους της περιοχής μας. Τι θα λέγατε στους συνομηλίκους σας, που έχουν μεν, άποψη άλλα παράλληλα, θεωρούν το πολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται, ζοφερό;

Οι ιδέες μας είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα! Το καθήκον απέναντι στην πατρίδα, το εθνικό συμφέρον, το χρέος να προσφέρουμε πρέπει να κινητοποιεί τις προσπάθειές μας. Η αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από νέες δομές, καινοτόμες προτάσεις, νέα νοοτροπία και μαζική συμμετοχή.

Διαφάνεια, Λογοδοσία, Αξιοκρατία παντού.

Τώρα, είναι η ώρα να δώσουμε νέα πνοή, για μας και τα παιδιά μας!

Πλέον, δεν πρέπει να νιώθουμε μικροί, αλλά να πολεμήσουμε για το μέλλον μας!

Να αντιδράσουμε και να παλέψουμε κόντρα στις επιταγές των εγκάθετων Ελλήνων «φτιαγμένων» κομματικών εκπροσώπων του. Πρέπει να επενδύσουμε στην Περηφάνια μας!

Αυτό είναι το στοίχημά μας κι έχουμε χρέος να το κερδίσουμε! Μια αξιόπιστη αυτοδιοίκηση δεν μπορεί, επίσης, να παριστάνει την παντοδύναμη, αλλά χρειάζεται να έχει πάντοτε ανοικτό το διάλογο με τους πολίτες και έτοιμο το κίνημα για την ενίσχυση του ρόλου της. Πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε καθαρά στους πολίτες, χωρίς σκοπιμότητες κομματικές ή παραταξιακές,

Εσείς θα συνεχίσετε την πορεία σας στα κοινά;

Είμαι στρατευμένη στα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον! Αυτά είναι η δική μου ατζέντα! Αυτά καλούμαστε εμείς η νέα γενιά να κερδίσουμε και θα τα κερδίσουμε! Να είστε σίγουροι γι’ αυτό! Οι νέοι είμαστε άφθαρτοι και δρόμος μας είναι ο δρόμος που υπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών. Λέμε την αλήθεια και πράττουμε για αυτήν! Άλλωστε, δεν έχουμε σε κανέναν υποχρέωση – ανάγκη για κάτι διαφορετικό! Το δρόμο αυτό συνεχίζουμε σταθερά, αποφασιστικά, αταλάντευτα! Αυτή είναι η επιλογή που θα ακολουθήσω στην πολιτική μου διαδρομή.

Συνεχίζω με αυστηρή κριτική και κρίση, σεβόμενη τους πάντες, αλλά έχοντας ξεκάθαρες θέσεις, ακόμα κι αν αυτές δεν είναι αρεστές στο Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους.