Φόβους για οριστική κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων τόσο στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ όσο και στον ιδιωτικό τομέα εντός του 2018, εκφράζουν μιλώντας στηνaftodioikisi.gr συνδικαλιστικές πηγές.
Τελευταία αφορμή το άρθρο 396, παρ 13 (σελ 1314) του πολυνομοσχεδίου πουψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, με το οποίο αρμόδια Επιτροπή θα προχωρήσει στον επανασχεδιασμό από μηδενική βάση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (και στον Δημόσιο τομέα), των κατηγοριών των επιμέρους δικαιούχων, καθώς και του τρόπου υπολογισμού του, με καταληκτική ημερομηνία τον Φεβρουάριο του 2019
Μάλιστα, στη συγκεκριμένη διάταξη τονίζεται ότι εφόσον εντός διμήνου οι αρμόδιες υπηρεσίες Υπηρεσίες δεν συμπληρώσουν κάποιες πληροφορίες υπαλλήλων στη βάση δεδομένων «Απογραφή», τότε αναστέλλεται η καταβολή του επιδόματος στους υπαλλήλους.
Μεσοπρόθεσμο και Ενιαίο Μισθολόγιο
Η συζήτηση είχε ξεκινήσει με το Μεσοπρόθεσμο το οποίο προέβλεπε ότι «οι αποζημιώσεις για επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία θα ευθυγραμμιστούν με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι τον Ιούνιο του 2017» και συνεχίσθηκε με το νόμο 4354/2015 (άρθρο 18) για το ενιαίο μισθολόγιο όπου προβλεπόταν «ευθυγράμμιση του σχετικού καθεστώτος με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τις 31.12.2017». Ωστόσο, καθώς κάτι τέτοιο δεν έγινε η συγκεκριμένη δέσμευση περιλήφθηκε τόσο το καλοκαίρι στο τελευταίο μνημόνιο όσο στοεπικαιροποιημένο τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η εγκύκλιος Χουλιαράκη
Καθώς, δε, η ανησυχία ανάμεσα στους εργαζόμενους είναι μεγάλη, με δεδομένο ότι, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες συνδικαλιστικές πηγές, στην ΕΕ δεν υφίστανται στην ουσία, βαρέα και ανθυγιεινά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχε αναγκαστεί με εγκύκλιο του στις αρχές Ιανουαρίου να διευκρινίσει ότι «όλες οι υπηρεσίες συνεχίζουν να καταβάλλουν κανονικά το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, στους δικαιούχους υπαλλήλους, στο ίδιο ύψος, με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις».
Ωστόσο, καθώς στην ίδια εγκύκλιο ο κ. Χουλιαράκης μιλάει για «επικείμενη ευθυγράμμιση του σχετικού καθεστώτος με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία», γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε και στο πολυνομοσχέδιο, κάνει εργαζόμενους και συνδικαλιστές να πιστεύουν βάσιμα ότι σύντομα το επίδομα θα αποτελεί, τουλάχιστον για πολλές κατηγορίες εργαζόμενων, παρελθόν.