Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο στοιχείο του μεταβολισμού που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε περισσότερες από 325 βιοχημικές αντιδράσεις. To μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για βιολογικές λειτουργίες συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού της γλυκόζης, της παραγωγής πρωτεϊνών και της σύνθεση των νουκλεϊκών οξέων, όπως αυτά που βρίσκονται στο DNA κάθε ανθρώπου. Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζετε πως το μαγνήσιο είναι το ίδιο απαραίτητο για τα οστά σχεδόν όσο και το ασβέστιο.
Η επάρκεια του μαγνησίου στον οργανισμό προστατεύει τον οργανισμό από σοβαρές παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η αρθρίτιδα, η υψηλή χοληστερίνη, τα αναπνευστικά προβλήματα κ.α. Οι ειδικοί προτείνουν την λήψη 320-420 mg μαγνησίου την ημέρα για τους ενήλικες.
Η έλλειψη του είναι οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας και εκδηλώνεται με πληθώρα συμπτωμάτων που κρούουν τον κίνδυνο του κινδύνου για πιθανή βλάβη στον οργανισμό. Τα κυριότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Καρδιακά προβλήματα
Αδυναμία και κόπωση
Μυϊκές κράμπες
Τρέμουλο και ναυτίες
Υψηλή αρτηριακή πίεση.
Διαβήτης τύπου 2
Ζαλάδες.
Προβλήματα με το αναπνευστικό
Χαμηλά επίπεδα καλίου και ασβεστίου στον οργανισμό
Δυσκολία στην κατάποση.
Προβλήματα μνήμης και σύγχυση.
Η καλύτερη πρόληψη για τη υγεία μας είναι η σωστή διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο και η αλλαγή στις καθημερινές μας συνήθειες, π.χ η αποφυγή μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και καφέ που λειτουργούν ως διουρητικά και απομακρύνουν το μέταλλο από το σώμα.
Οι ιδανικές διατροφικές επιλογές για να ενισχύσετε φυσικά τον οργανισμό σας με το απαραίτητο μαγνήσιο είναι οι εξής :
Σολομός 60 mg ανά 100 γραμμάρια
Μαϊντανός 50 mg ανά 100 γραμμάρια
Σύκα (αποξηραμένα) 50 mg ανά 100 γραμμάρια
Αυγά τηγανητά 39 mg ανά 100 γραμμάρια
Φύκια 760 mg ανά 100 γραμμάρια
Κολοκυθόσποροι 550 mg ανά 100 γραμμάρια
Ηλιόσποροι 390 mg ανά 100 γραμμάρια
Φουντούκια ψίχα 160 mg ανά 100 γραμμάρια
Φιστικοβούτυρο 150 mg ανά 100 γραμμάρια
Ρεβίθια 130 mg ανά 100 γραμμάρια
Μπιζέλια ξερά 130 mg ανά 100 γραμμάρια
Σκουμπρί 97 mg ανά 100 γραμμάρια
Ιππόγλωσσα 97 mg ανά 100 γραμμάρια
Κακάο 350 mg ανά 100 γραμμάρια
Σοκολάτα 290 mg ανά 100 γραμμάρια
Αμύγδαλα 268 mg ανά 100 γραμμάρια
Κάσιους 260 mg ανά 100 γραμμάρια
Σπόροι σόγιας (ή αλεύρι) 250 mg ανά 100 γραμμάρια
Σπανάκι 88 mg ανά 100 γραμμάρια
Στρείδια 87 mg ανά 100 γραμμάρια
Ψωμί ολικής άλεσης 82 mg ανά 100 γραμμάρια
Κινόα 64 mg ανά 100 γραμμάρια
Αβοκάντο 30 mg ανά 100 γραμμάρια
Μπανάνες 27 mg ανά 100 γραμμάρια
Μπρόκολο 21 mg ανά 100 γραμμάρια
Ταχίνι 380 mg ανά 100 γραμμάρια
Φασόλια ξερά 160 mg ανά 100 γραμμάρια
Καρύδια ψίχα 160 mg ανά 100 γραμμάρια
Σουσάμι 370 mg ανά 100 γραμμάρια
Σόγια 250 mg ανά 100 γραμμάρια
Φιστίκια 175 mg ανά 100 γραμμάρια