Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Πότε πρέπει να τρώμε τα φρούτα; Ο ειδικός απαντά.


Ο Κλινικός Διαιατολόγος, Γιώργος Μίλεσης, αναλύει διάφορες θεωρίες για το ποια στιγμή της ημέρας πρέπει να καταναλώνουμε φρούτα και καταλήγει με βάση επιστημονικά δεδομένα.

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το πότε πρέπει να φας το φρούτο σου είναι αντικείμενο διαφωνίας, για τουλάχιστον μια δεκαετία. Τι ισχύει όμως πραγματικά και τι έχει αποδειχθεί επιστημονικά μέχρι τώρα; Διάβασε παρακάτω όλη την αλήθεια!

«Φάε το φρούτο μόνο με άδειο στομάχι»
Μια από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες είναι ότι πρέπει να τρώμε το φρούτο μόνο με άδειο στομάχι. Σύμφωνα με αυτή, η κατανάλωση φρούτου με το γεύμα καθυστερεί την πέψη και την προώθηση του φαγητού από το στομάχι προς το έντερο, ώστε το φαγητό να ζυμώνεται και να «σαπίζει». Επιπλέον, λέγεται ότι έτσι προκαλούνται αέρια, δυσφορία και συνοδά εντερικά προβλήματα. Αυτό που όντως ισχύει είναι ότι οι φυτικές ίνες του φρούτου μπορούν να καθυστερήσουν την κένωση του στομάχου, αλλά οι υπόλοιποι ισχυρισμοί δεν ισχύουν. Δεν συνεπάγεται ότι το φαγητό θα μείνει στο στομάχι επ’ αόριστον, εξαιτίας του φρούτου.

Μια μελέτη σε υγιή άτομα έδειξε ότι οι φυτικές ίνες καθυστέρησαν την κένωση του μισού περιεχόμενου του στομάχου κατά 14 λεπτά – από 72 σε 86 λεπτά (1). Κάτι που δεν σημαίνει ότι θα ζημιωθεί το στομάχι, σε καμιά περίπτωση. Άσε που έτσι θα νιώθεις πιο χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε θα καταναλώσεις λιγότερες θερμίδες αργότερα (2).



Ακόμα όμως κι αν μπορούσε το φρούτο να κρατήσει το φαγητό στο στομάχι για σημαντικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ότι συνήθως, το ίδιο το στομάχι έχει συγκεκριμένους μηχανισμούς που προλαμβάνουν την ανάπτυξη βακτηρίων (3). Συγκεκριμένα, το φαγητό αναμιγνύεται με το γαστρικό οξύ που έχει πολύ μικρό pH –περίπου 1 με 2– ώστε το πολύ όξινο περιβάλλον να μην ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων.
Τέλος, δεν επιβεβαιώνεται επιστημονικά ότι η κατανάλωση φρούτου με άδειο στομάχι μπορεί να επηρεάσει τη μακροζωία, το αίσθημα κόπωσης ή τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

«Αν φας το φρούτο, πριν ή μετά από το γεύμα, μειώνεται η θρεπτική του αξία»
Λέγεται λοιπόν ότι αν καταναλώσεις φρούτο πριν ή μετά το γεύμα, τα θρεπτικά του συστατικά θα χαθούν με κάποιο τρόπο. Κάτι που δεν ισχύει σε καμιά περίπτωση, αφού το στομάχι, λειτουργώντας ως ντεπόζιτο, απελευθερώνει μικρές ποσότητες προς το έντερο, ώστε να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα (4). Στην πράξη, έρευνες έδειξαν ότι το έντερο έχει την ικανότητα να απορροφήσει διπλάσια θρεπτικά συστατικά απ’ όσα μπορεί να προσλάβει ένας μέσος άνθρωπος (5).

«Η καλύτερη ώρα να φας φρούτο είναι το απόγευμα»
Δεν υπάρχει λογική πίσω από αυτή τη θεωρία, ούτε επιστημονικά δεδομένα που να την υποστηρίζουν. Λέγεται λοιπόν ότι ο μεταβολισμός επιβραδύνεται το απόγευμα, οπότε ένα τρόφιμο –όπως το φρούτο– πλούσιο σε σάκχαρα, ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος και «ξυπνά» το πεπτικό σύστημα. Η αλήθεια βέβαια, είναι ότι οποιοδήποτε τρόφιμο που περιέχει υδατάνθρακες θα προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας (6). Επίσης, δεν υπάρχει ανάγκη να «ξυπνήσεις» το πεπτικό, είναι πάντοτε σε επαγρύπνηση, από τη στιγμή που η γλώσσα δέχεται φαγητό! Άλλωστε, μετά την κατανάλωση υδατανθράκων, η πλεονάζουσα γλυκόζη στο αίμα χρησιμοποιείται ως καύσιμο, χωρίς να μεταβάλλει το μεταβολικό σου ρυθμό (6). Γι’ αυτό, δεν θα αλλάξει κάτι αν καταναλώσεις το φρούτο οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.



«Μην τρως φρούτα μετά τις 14.00»

Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, το φρούτο ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος, ενώ το σώμα δεν έχει χρόνο να το επαναφέρει αν ξαπλώσεις για ύπνο, οπότε μόνο αποθηκεύει την περίσσεια.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι μετά τις 14.00, το φρούτο θα ανεβάσει περισσότερο τη γλυκόζη του αίματος, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας (7). Αφετέρου, το σώμα σου δεν έχει κάποιο διακόπτη που να γυρίσει από τη χρήση γλυκόζης στην αποθήκευση της όταν πηγαίνεις για ύπνο. Μπορεί να μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός όταν κοιμάσαι, αλλά εξακολουθείς να καταναλώνεις ενέργεια (8,9). Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το αν θα χρησιμοποιήσεις ή θα αποθηκεύσεις την ενέργεια, σίγουρα όμως το να αποφύγεις το φρούτο συγκεκριμένη ώρα της ημέρας δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς.

Βοηθά στον έλεγχο του βάρους, δεν παχαίνει
Αντίθετα, υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όσοι τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά τείνουν να έχουν μικρότερο βάρος ή να το διαχειρίζονται καλύτερα (10,11). Στην κατεύθυνση αυτή, ανασκόπηση 17 μελετών βρήκε ότι όσοι είχαν τη μεγαλύτερη πρόσληψη φρούτων, διέτρεχαν και κατά 17% μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας (11).

Εξαιτίας μάλιστα των περιεχόμενων φυτικών ινών, το φρούτο θα σε βοηθήσει να μην πεινάς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (με την προϋπόθεση ότι δεν τρως μόνο ένα φρούτο ανάμεσα σε γεύματα, που απέχουν… 8 ώρες μεταξύ τους). Οπότε πιθανότατα, θα φας και λιγότερο στο επόμενο γεύμα (12). Άρα, μπορεί να σε βοηθήσει ουσιαστικά στο ελέγξεις ή να χάσεις βάρος.

Γιώργος Μίλεσης MSc Κλινικός Διαιτολόγος

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr