Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Πόσο επικίνδυνα είναι τα φώτα των νέων αυτοκινήτων;


Επιτροπή εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζει διαμαρτυρίες οδηγών για τα πολύ φωτεινά… φώτα των νέων αυτοκινήτων.

Τα φώτα ημέρας είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων αυτοκινήτων, όμως οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες για τα σύγχρονα φωτιστικά σώματα πολλές φορές είναι εκθαμβωτικές για τους οδηγούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω επιτροπής εργασίας που έχει συστήσει, θα ερευνήσει τις διαμαρτυρίες ορισμένων οδηγών πως τα φώτα των νέων αυτοκινήτων είναι ενοχλητικά. Τα φώτα ημέρας είναι κατά βάση τεχνολογίας LED, ωστόσο τα βασικά φωτιστικά σώματα ορισμένων αυτοκινήτων είναι διαφορετικής τεχνολογίας όπως Ξένον ή Μάτριξ.

Σύμφωνα με έρευνα της RAC της εταιρείας που ασχολείται με το οδικό δίκτυο της Αγγλίας περίπου το 15% των οδηγών που συμμετείχαν, ανέφεραν πως έχουν κινδυνέψει στο δρόμο από την απόσπαση που τους έχουν προκαλέσει τα φώτα των άλλων αυτοκινήτων. Το 65% τόνισαν πως συστηματικά αισθάνονται ότι ενοχλούνται από τα φώτα των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους, ενώ ο χρόνος που χρειάζεται για να επανέλθει η όρασή τους μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5 λεπτά. Βάσει της έρευνας αυτός ο χρόνος σημαίνει πως αν ένα αυτοκίνητο που κινείται με 100 χλμ./ώρα ο οδηγός του θα μείνει χωρίς ικανοποιητική όραση για περίπου 134 μέτρα.

Η επιτροπή που θα ασχοληθεί με τα φώτα θα επανεξετάσει διάφορους παράγοντες γύρω από αυτά, όπως το ανώτατο και το κατώτατο σημείο της δέσμης, όπως και η φωτεινότητα των φωτιστικών σωμάτων για παλιές αλλά και νέα τεχνολογίες φωτιστικών σωμάτων.