Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Εκδήλωση μνήμης για τον Σουβαλιώτη Αεροπόρο που σκοτώθηκε στη Γκιώνα πριν 41 χρόνια

https://polydrososparnassou.blogspot.com/2018/07/41.html?spref=fb

Στις 5 Ιουλίου 1977, στη Γκιώνα και στο 11ο χιλιόμετρο του χωματόδρομου που οδηγεί από την «Αργομοίρα» στις Καρούτες, σκοτώθηκε ο Ανθυποσμηναγός Χρήστος Πάντος, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής, .....λόγω πτώσεως και συντριβής του αεροσκάφους του F-1C Mirage της 342 Μοίρας Παντός Καιρού. Ο Χρήστος Γεωργ. Πάντος γεννήθηκε το 1950 στο Πολύδροσο Φωκίδας. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων τον Οκτώβριο του 1970 και αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1974 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού.

Η συγκεκριμένη περιοχή, έκτοτε, είναι γνωστή με το όνομα «Αεροπόρος». Ο Αμφισσιώτης Δημήτρης Κοντονίκος ανέλαβε την πρωτοβουλία να στηθεί μια αναμνηστική πλάκα στο χώρο που ο Χρήστος Πάντος έχασε την ζωή του. Προσπαθούσε εδώ και 9 χρόνια και παντού συναντούσε εμπόδια: από το Δασαρχείο, τον Δήμο και οποιονδήποτε άλλο εμπλεκόμενο φορέα. Αντί να έχουν αναλάβει οι φορείς, εδώ και πάρα πολλά χρόνια την κατασκευή αυτής της αναμνηστικής πλάκας, όχι μόνο δεν το έκαναν αλλά εμπόδιζαν και την υλοποίησή της. Με τη βοήθεια του γνωστού δικηγόρου και τ. Βουλευτή Βασίλη Καπερνάρου τα εμπόδια ξεπεράσθηκαν κι έτσι έγινε κατορθωτό να τιμηθεί η μνήμη του Χρήστου Πάντου 41 χρόνια μετά!!!
Σε μια συγκινητική και συνάμα σεμνή τελετή, την Κυριακή 7 Ιουλίου 2018, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας και κατατέθηκαν στεφάνια. Κατόπιν επιθυμίας της οικογενείας του, δεν υπήρξαν προσκλήσεις σε επισήμους-πολιτικούς κι όσοι παρευρέθηκαν (ο τ. Βουλευτής-Υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας, η τ. Βουλευτής Ασπασία Μανδρέκα, ο τ. Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Ιωάννης Ράμμος, ο Αντιδήμαρχος Δελφών Αριστείδης Αγγελόπουλος) ήταν εκεί ως απλοί πολίτες. Το ΓΕΑ εκπροσώπησε ο Διοικητής της 114 ΠΜ (Στρατιωτική βάση Τανάγρας), ενώ τιμές απέδωσε άγημα της Αεροπορίας, Για τον νεκρό πιλότο μίλησε ο Σπύρος Καββούρης-Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. (Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας). Παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος του χωριού μας Ανδρέας Σολτάτος ο οποίος μας έστειλε και τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όσους πήραν την πρωτοβουλία αυτή και είχαν την επιμονή και την υπομονή να αγωνιστούν μέχρι να τη δουν να υλοποιείται. Τιμάει τα άτομα που πήραν αυτή την πρωτοβουλία αλλά δυστυχώς η αδράνεια τόσων χρόνων δεν τιμάει τους φορείς του τόπου…




http://agiathimia.com