Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη για το ΤΕΙ της Άμφισσας


Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω δήλωση σχετικά με το θέμα του ΤΕΙ Άμφισσας:

«Όπως γνωρίζετε, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, πρωτοστατεί εδώ και μήνες στον αγώνα για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα, του Δελφικού Πανεπιστημίου. Επιμένουμε στο αυτονόητο. Η Στερεά Ελλάδα, δεν μπορεί να είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας χωρίς Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Σε αυτή την κατεύθυνση δημιουργήσαμε μαζί με την ΠΕΔ και τους φορείς ένα κοινό μέτωπο και διεκδικούμε όχι μόνο ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της Στερεάς Ελλάδας και για τη συνολικότερη ανάπτυξη του τόπου, αλλά στοιχειώδη ισονομία και ισοπολιτεία. Γιατί μπορεί το Σύνταγμα της Ελλάδας να προβλέπει πως όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ίσοι, αλλά στην πράξη το Υπουργείο Παιδείας καταδικάζει μια ολόκληρη Περιφέρεια, στερώντας της το πολύτιμο αγαθό της παιδείας και το αναγκαίο για την επιβίωσή της οξυγόνο.

Δυστυχώς, ο κ. Γαβρόγλου κωφεύει. Αδιαφορεί. Αρνείται ακόμα και τον διάλογο. Τεμαχίζει, διαμελίζει, απαξιώνει, μηδενίζει. Αποκορύφωμα της αποτυχίας του Υπουργείου είναι η επιλογή να καταργήσει οποιαδήποτε τριτοβάθμια ακαδημαϊκή παρουσία στη Φωκίδα. Σήμερα ο Υπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με την οργή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ελπίζω, έστω και την ύστατη ώρα, να αντιληφθεί το αδιέξοδο της πολιτικής του.

Εμείς, όλοι μαζί, πέρα από κόμματα και ιδεολογίες, θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε όρθιοι και να του το επισημαίνουμε. Η κοινωνία της Άμφισσας έχει δώσει πολλούς αγώνες για την ίδρυση, αλλά και για τη διατήρηση του ΤΕΙ.

Το κεντρικό κράτος οφείλει αν μη τι άλλο να τους αναγνωρίσει. Μονόδρομος είναι η αναβάθμιση και σε καμία περίπτωση η κατάργησή του. Αυτός ο ιστορικός αλλά και πολύπαθος τόπος δεν αντέχει άλλη απαξίωση. Οποιοσδήποτε επιχειρήσει να το κάνει, θα μας βρει απέναντί του».