Εκδήλωση για τη σημασία της συνεργασίας στην επιχειρηματικότητα, πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Θήβας και πιο συγκεκριμένα στοΣυνεδριακό Κέντρο Θήβας από το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κοινωνικών & Αναπτυξιακών Μελετών. Το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας είναι μια συλλογική πρωτοβουλία επιχειρηματιών, στελεχών επιχειρήσεων και επιστημόνων, με σκοπό την επίλυση προβλημάτων της επιχειρηματικότητας. Λειτουργεί ως ένα ανοικτό forum υπέρ της επιχειρηματικής ελευθερίας, το οποίο αναπτύσσει δια δραστικές πρωτοβουλίες με πυρήνα τον ισότοπο www.freebusiness.gr μιας ανοικτής πύλης, που παρέχει τη δυνατότητα στον επιχειρηματία, τον έμπορο, τον παραγωγό να παρουσιάσουν τις εμπειρίες, τα βιώματα, τις αντιξοότητες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους δράσης. Την εκδήλωση συντόνισε ο νέος επιχειρηματίας κ. Παναγιώτης Περγαντάς.
Τα αποτελέσματα της έρευνας για την επιχειρηματικότητα, παρουσίασε ο κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου επιχειρηματικότητας. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, προέδρου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κοινωνικών και Αναπτυξιακών Μελετών και κ. Νίκου Κουδούνη Προέδρου του ΣΒΣΕ, που σχολίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας, ενώ παράλληλα ανέπτυξαν μια σειρά θεμάτων σχετικών με την επιχειρηματικότητα όπως: Πώς ο κόσμος των επιχειρήσεων βλέπει το μέλλον; Πιστεύουν οι επιχειρηματίες στη συνεργασία και πως αντιμετωπίζουν τους ανταγωνιστές τους; Πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν μεγέθυνση μέσα από συνεργασίες και δημιουργία κοινοπραξιών και ομίλων; Τι θεωρούν ότι συνιστά δυσφήμιση της χώρας ως επενδυτικό προορισμό; Πώς αντιλαμβάνονται την πρόκληση της μεγέθυνσης, και πως αντιμετωπίζουν τις προτάσεις που διατυπώνονται για το φορολογικό σύστημα;
Κατόπιν ακολούθησαν ερωτήματα από το κοινό της εκδήλωσης, στα οποία απάντησαν οι ομιλητές. Από τη διαλογική συζήτηση προέκυψε πως όλοι αναγνωρίζουν την υψηλή φορολογία ως το κυριότερο πρόβλημα της επιχειρηματικής κοινότητας. Αναδείχθηκαν επίσης ως σημαντικά προβλήματα η απουσία συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων, το έλλειμμα εμπιστοσύνης και η αποτυχία του εκπαιδευτικού μας συστήματος που προάγει τον ατομικισμό, να αναπτύξει την ικανότητα συνεργασίας των νέων. Επίσης αναφέρθηκε πως το μεγάλο στοίχημα είναι η εναρμόνιση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση. Χαρακτηριστικά τονίστηκε πως χρειαζόμαστε μια νέα γενιά επιχειρηματιών που θα δημιουργήσουν επιχειρήσεις υψηλής απόδοσης όπως επίσης και η ανάγκη αλλαγής της παραγωγικής δομής και η υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Ο συντονιστής κ. Παναγιώτης Περγαντάς επισήμανε την αιμορραγία ανθρώπινου δυναμικού που αντιμετωπίζει η χώρα γεγονός που οφείλεται στον φαύλο κύκλο των μέχρι σήμερα οικονομικών πολιτικών, ενώ τόνισε την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής υιοθέτησης ενός ενάρετου οικονομικού κύκλου που θα λύσει το παραγωγικό πρόβλημα της χώρας. Τέλος τονίστηκε πως η έμπρακτη στήριξη της πολιτείας δεν σημαίνει πρωτίστως κρατικές παρεμβάσεις αλλά ένα σχέδιο ελευθερίας, αφαίρεσης εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, ενίσχυσης των θεσμών, επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης και μείωσης της γραφειοκρατίας.