Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

"Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση": Πορεία προς το μέλλον



Κοντεύει ο χρόνος των εκλογών, δημοτικών και περιφερειακών κι αντί να υπάρχει μια αντιπαράθεση ιδεών και προγραμμάτων, επιχειρημάτων και οραμάτων, για μια ακόμα φορά συγκρούονται από τη μια οι κομματικές γραμμές και σκοπιμότητες των υποταγμένων και από την άλλη η ανεξάρτητη και ελεύθερη βούληση των πολιτών. Αυτών που πρωτίστως πιστεύουν και αγωνίζονται για τον τόπο τους, για το καλό των συνανθρώπων τους.

Θα μου πείτε η υπάρχουσα δομή και η λειτουργία των κομμάτων δεν είναι δημοκρατική; Αν δημοκρατία είναι να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, να βολεύουν τους ημετέρους και να διαιωνίζουν την παραμονή τους στην εξουσία, τότε έχουμε κάποιες επιφυλάξεις.

Η αυτοδιοίκηση, κατ' εξοχήν δημοκρατικός θεσμός, μιας και δίνει φωνή στον πολίτη, πρέπει να έχει συγκρουσιακό χαρακτήρα, και πρέπει να συμπληρώνει τις ελλείψεις και αδυναμίες της κεντρικής εξουσίας. Η αυτοδιοίκηση πρέπει ν' ανασαίνει με τον αέρα των κατοίκων αυτής, να είναι αρωγός και υπηρέτης, ν' αφουγκράζεται τους πόνους και τους καημούς των μη προνομιούχων. Να έχει σημείο αναφοράς τον άνθρωπο. Ο σφιχτός εναγκαλισμός με την κεντρική κομματική εξουσία πνίγει το όραμα κι απομακρύνει από την ενασχόληση με τα κοινά όσους σέβονται τον εαυτό τους.

Σήμερα μαστιζόμαστε από μια πολυεπίπεδη κι ακατανίκητη, όπως φαίνεται, κρίση. Το πολιτικό προσωπικό πάσχει από αναποτελεσματικότητα κι ανικανότητα. Σύμφωνα με την Ε.Ε. μεγάλη η ευθύνη και της αυτοδιοίκησης στο άνοιγμα της μαύρης τρύπας του χρέους από την μη αξιοποίηση και την κατασπατάληση των πόρων.

Να, γιατί θέλουμε μια αυτοδιοίκηση που να ενώνει, ενωτική και μάχιμη, με διαφάνεια και καθαρότητα, με ιεράρχηση προτεραιοτήτων και αναγκών, με σεβασμό στους πολίτες, με ευθύνη στη διαχείριση των πόρων, με έγνοια στους αδύναμους. Με ενημέρωση και ενεργοποίηση των συμμετοχικών οργάνων.

Να, γιατί θέλουμε να ριχτούμε στο στίβο της διεκδίκησης της Περιφέρειας, γιατί οραματιζόμαστε μια Στερεά Ελλάδα υπόδειγμα ανάπτυξης και ευημερίας, ανάδειξης της πολιτιστικής, θρησκευτικής και ιστορικής ταυτότητάς της. Με αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, με προβολή των αξιοθέατων και των μνημείων. Με στέρεο προγραμματισμό και σεβασμό στο περιβάλλον, με δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας, που θα σταματήσουν το ξεκλήρισμα της ελληνικής νεολαίας στις φάμπρικες της Δύσης, κεφαλαιοποιώντας γι' άλλους την υπεραξία των σπουδών τους. Μπροστάρης και πηγή έμπνευσης στην αναγεννησιακή αυτή προσπάθεια ο Απόστολος Γκλέτσος. Οραματιστής, ασυμβίβαστος, ανιδιοτελής, ελεύθερος, χωρίς δεσμεύσεις κομματικές, χωρίς ποδηγέτηση από αόρατα κέντρα και από χαλινάρια συμφερόντων, εποικοδομητικά συγκρουσιακός συνδιαλέγεται με όρους μέλλοντος. Η θητεία του στο Δήμο Στυλίδας επαρκές δείγμα γραφής του έργου και των προθέσεών του, της δημοκρατικής λειτουργίας, της αποτελεσματικότητας και του νοικοκυρέματος.

Δίπλα στον Απόστολο Γκλέτσο στοιχίζονται επιτυχημένοι άνθρωποι που συμμερίζονται το όραμά του και αποδέχονται τη δυναμική του. Άνθρωποι του μόχθου και της προσφοράς κι όχι κατ' επάγγελμα πολιτικοί και δημοσυντήρητοι. Άνθρωποι σφυρηλατημένοι στο αμόνι, νικητές στην πάλη με τη ζωή.

Ανοιχτή η πρόσκληση και η πρόκληση. Όλοι καλοδεχούμενοι στον κοινό και όμορφο αγώνα του θεμελιώματος της Περιφέρειας των ονείρων μας, του τόπου που θέλουμε για να ζήσουμε και μας πρέπει. Αποδεσμευτείτε από τα κομματικά δεσμά. Σας δίνετε η ευκαιρία κόντρα στα κομματικά προστάγματα και τις επιταγές να αντιτάξετε τη λευτεριά, τη δημοκρατία, το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή. Εμείς σας θέλουμε ενεργούς πολίτες κι όχι ραγιάδες. Για μας ο άνθρωπος, χωρίς προτιμήσεις σε ιδεολογικά χρώματα και κοινωνικές διακρίσεις, είναι στο κέντρο της πολιτικής μας. Είμαστε έτοιμοι να υποστούμε το τίμημα αυτό. Μαζί και ενωμένοι θα νικήσουμε, θα νικήσει η Περιφέρεια.

Αθαν. Γ. Καραπέτσας