Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Πώς καταλαβαίνουμε ότι είναι αλλεργία και όχι κρύωμα;


Κατά τη διάρκεια του χειμώνα και λίγο πριν μπει η άνοιξη, είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι το φτέρνισμα και η μύτη που ‘τρέχει’ είναι ενδείξεις κρυώματος. Πόσο σίγουροι όμως μπορεί να είμαστε ότι δεν πρόκειται για αλλεργία; Γι αυτό και τρεις ειδικοί μας βοηθούν στο να κάνουμε σωστά το διαχωρισμό και να καταλάβουμε για ποιο από τα δύο πρόκειται.

Ο βήχας είναι ξηρός. Τα συμπτώματα του λαιμού είναι δυσκολότερα στο να τα καταλάβουμε, αλλά υπάρχει μία διαφορά. Αν βήχουμε φλέγμα, μάλλον είναι κρύωμα. Οι αλλεργίες έχουν συνήθως ξηρό βήχα. Επίσης, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό χωρίς πόνο.

‘Δακρύζουν’τα μάτια και νιώθουμε φαγούρα στην περιοχή. Το κρύωμα μπορεί να κάνει κόκκινη την περιοχή των ματιών, αλλά η αλλεργία τα κάνει να δακρύζουν και να σας προκαλούν κνησμό. Επίσης, μπορεί να τα δείτε να πρήζονται.

Τα συμπτώματα είναι διαρκείας. Ένα κρύωμα κάνει τυπικά τον κύκλο του μέσα σε 3 με 5 μέρες. Τα συμπτώματα της αλλεργίας μπορούν να διαρκέσουν πολύ περισσότερο, ειδικά όταν εκτιθέμεθα πολύ σε αλλεργιογόνα.

Εντοπίζετε ένα εποχιακό μοτίβο. Αν ανήκετε σε αυτούς τους ανθρώπους που παραπονιούνται ότι έχουν πάντα το ίδιο κρύωμα κάθε Μάρτη, μάλλον πρέπει να το αναθεωρήσετε. Ωστόσο, δεν ισχύει μόνο στην περίπτωση που το παθαίνετε την ίδια χρονική περίοδο. Σημαντικό ρόλο παίζει και το πού ζούμε αλλά και οι καιρικές συνθήκες.

Δεν έχετε πυρετό. Το κρύωμα ή η γρίπη προκαλούν ευκολότερα πυρετό σε σχέση με τις αλλεργίες, αν και δεν αποκλείεται να ανέβει η θερμοκρασία του σώματος.

Μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Αν και οι αλλεργίες μπορούν να μας κουράσουν, το κρύωμα προκαλεί περισσότερο πόνο που μας καθηλώνει στο κρεβάτι.

Πηγή: vita.gr