Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Προ των πυλών 4 αγροτικά νομοσχέδια


Στο πρωθυπουργικό γραφείο βρίσκονται ήδη τέσσερα νομοσχέδια που αφορούν σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο αγροτικής ανάπτυξης, ανακοίνωσε  Την  Τρίτη η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Κατερίνα Μπατζελή μιλώντας στην ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης-Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας για τα ΜΜΕ της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με θέμα «Ελληνική Επικαιρότητα - Στοχευμένες Δράσεις», που παρακολούθησαν δημοσιογράφοι περιφερειακών μέσων.

Όπως είπε η υπουργός, θα πρέπει η αγροτική οικονομία να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της μέσα στη γενικότερη οικονομία και να επέλθει ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αγροτικών προϊόντων. Αυτό που λείπει, τόνισε, είναι η συνεργασία μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών-εμπόρων.
Ακόμα, η υπουργός είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός των συνεταιριστικών οργανώσεων και του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, να γίνει το μητρώο αγροτών και να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων.
Για το τελευταίο, μάλιστα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία δύο ακόμη φορέων, πέραν του ΕΛΓΑ, που θα καλύπτουν ασφαλιστικά ό,τι ο ΕΛΓΑ αυτή τη στιγμή αφήνει χωρίς κάλυψη. Έτσι, είπε, ΕΛΓΑ, ΠΣΕΑ και Ταμείο Αλληλοβοηθείας θα αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας των αγροτών και της παραγωγής τους.
Η κα Μπατζελή αναφέρθηκε και σε πιο ειδικά θέματα, ενώ ανακοίνωσε ότι μελετάται η ευρυζωνική διασύνδεση περιοχών της ελληνικής υπαίθρου που σήμερα δεν έχουν κάλυψη, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους νέους αγρότες να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογιμού 50 εκατ. ευρώ.
Όπως τόνισε η κα Μπατζελή, τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης είναι οι αντένες πληροφόρησης του υπουργείου, καθώς είναι αυτά που ενδιαφέρονται και προβάλλουν περισσότερο τα θέματά του, απ' ό,τι τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης.
Είπε ακόμη ότι με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», πιστεύει ότι θα αλλάξει και το τοπίο στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, καθώς θα μετατοπιστούν τα κέντρα αποφάσεων στις Περιφέρειες, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά τους πολίτες με το κράτος.