Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Στην «εντατική» με οικονομικό «έμφραγμα» το Νοσοκομείο της Θήβας

Οι ελείψεις νοσηλευτικού, παραϊατρικού και ιατρικού προσωπικού όπως και η ανυπαρξία εσόδων (από το 2005 έχουν να πληρώσουν τα ταμεία) και η ανεπαρκής κρατική χρηματοδότηση έχουν φέρει το νοσοκομείο σε πλήρες αδιέξοδο.
Οι εφημερίες των γιατρών είναι απλήρωτες από τον Νοέμβριο και τα κονδύλια για τις εφημερίες του 2010 υπολείπονται κατά πολύ από εκείνα που χρειάζονται για την στοιχειώδη και ασφαλή λειτουργία του.
Οι γιατροί έχουν καταθέσει πρόγραμμα τεσσάρων εφημεριών ανά γιατρό, σύμφωνα με την νομοθεσία, που καλύπτουν τον Μάρτιο μέχρι της 20 του μηνός και προγραμματίζουν στην συνέχεια να προβούν σε επίσχεση εργασίας.
Αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει την στάση της, που χαρακτηρίζεται από απραξία και αδιαφορία, το νοσοκομείο της Θήβας όπως και πολλά από τα περιφερειακά νοσοκομεία δεν θα είναι σε θέση να εφημερεύσει την επόμενη εβρομάδα.
Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, με οδυνηρές κοινωνικές επιπτώσεις, η στήριξη, η ποιοτική ολοκλήρωση του ΕΣΥ για αναβαθμισμένες δωρεάν υπηρεσίες υγείας, σε όλη τη χώρα, η ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και η προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, αποτελούν κοινωνική, πολιτική και ηθική προτεραιότητα αλλά και ζητούμενο.
Σημείωση
Η καθυστέρηση της τοποθέτησης των διοικήσεων στα νοσοκομεία εκτός από τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει φέρνει στο προσκήνιο το σοβαρότατο πρόβλημα, αυτής καθ’ αυτής της ουσίας της διοίκησης οργανισμών και υπηρεσίων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και απαιτήσεις, όπως τα νοσοκομεία, που έχουν σαν διακύβευμα το ύψιστο αγαθό, την ΥΓΕΙΑ.
Μέχρι σήμερα η Δημόσια Υγεία και τα νοσοκομεία της, έχουν χρησιμοποιηθεί από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού σαν «οικόπεδο» που δίνεται αντιπαροχή σε άσχετους και ανεπαρκείς κομματικούς παράγοντες. Η κομματική στράτευση μαζί με την ανικανότητα αποτελεί το εκρήκτικό μείγμα που έχει διαλύσει στην κυριολεξία τα νοσοκομεία και τι ΕΣΥ.
Δυστυχώς όπως δείχνουν τα ονόματα των διοικητών που ανακοινώθηκαν από την υπουργό Υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για τα νοσοκομεία της Αττικής και αυτή την φορά ακολουθείτε η πεπετημένη, σε χειρότερη έκδοση, παρά τα περί του διαφορετικού υποσχόμενα. Σμήναρχος, Ναυπηγός και τηλεοπτικός μαϊντανός μεσημεριάτικων εκπομπών, είναι μερικοί από τους διοικητές των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας.(βλέπε: «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και « δρόμος ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» 13 Μαρτίου 2010) .
Το νοσοκομείο της Θήβας την περίοδο του ΕΣΥ ,από το 1986, εκτός απειροελαχίστων εξαιρέσεων δεν ευτύχησε στο θέμα των διοικητών οι οποίοι έχουν μεγάλη ευθύνη για τα σημερινά του αδιέξοδα. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι και τούτη τη φορά δεν θα αποφύγουμε ...το μοιραίο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ι. ΔΕΛΒΕΝΑΚΙΩΤΗΣ