Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Κενό το 1/3 των οργανικών θέσεων στην Α.Δ. Βοιωτίας


Τα θεσμικά, τα οικονομικά, τα εργασιακά αλλά και τα επιμέρους τοπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν συζητηθήκαν στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας που πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρήστου Φωτόπουλου

Ο πρόεδρος της ΕΑΥ Βοιωτίας Γιώργος Χαλβατζής μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα κυριότερα προβλήματα στο νομό είναι η έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής καθώς και η έλλειψη τμήματος μεταγωγών για τις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα.


«Τα προβλήματα στη Βοιωτία είναι παρά πολλά και σοβαρά. Φιλοξενούμε στο νομό μας στον Ελαιώνα τις μεγαλύτερες γυναικείες φυλακές και δεν υπάρχει τμήμα μεταγωγών. Οι κρατούμενες μετάγονται από συναδέλφους αστυνομικούς για παράδειγμα στα νοσοκομεία της Αθήνα αλλά και σε άλλες περιοχές χωρίς αυτό να είναι στις αρμοδιότητές μας. Η θέση του αστυνομικού είναι δίπλα στον πολίτη δεν είναι να κάνει ούτε μεταγωγές, ούτε επιδώσεις δικογράφων. Αυτά τα έχουμε κάνει γνωστά χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει δοθεί κάποια λύση», τόνισε ο κ. Χαλβατζής......  viotianet.gr

Και πρόσθεσε: «Οι ελλείψεις σε οργανικές θέσεις είναι 30% κάτω από την προβλεπόμενη δύναμη και το μόνο που κάνουν είναι να μας δίνουν υποσχέσεις. Η πλειοψηφία των περιπολικών είναι για απόσυρση, σε όλο το νομό λειτουργούν 4-5 περιπολικά, οι ομάδες ΟΠΚΕ έχουν αυτοκίνητα με 400.000 χιλιόμετρα που δεν κινούνται πάνω από 110 χιλιόμετρα την ώρα. Οι ανάγκες που υπάρχουν δεν μπορούν να καλυφθούν αφού δεν υπάρχει η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμός. Εμείς από την πλευρά μας καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια όμως η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη».

Από την πλευρά του ο κ. Φωτόπουλος τόνισε ότι πρέπει άμεσα να λυθούν τα θεσμικά, εργασιακά και οικονομικά προβλήματα «για να μπορέσει να ανασάνει επιτέλους ο αστυνομικός» αλλά και οι υπηρεσίες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
«Υπάρχουν αποδεκατισμένες υπηρεσίες και έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής. Δυστυχώς αυτά τα προβλήματα μας ταλανίζουν εδώ και αρκετά χρόνια ενώ εξ αιτίας των περικοπών σε οτι αφορά τις λειτουργικές δαπάνες των υπηρεσιών αλλά και των εισοδημάτων δημιουργούνται συνεχώς και άλλα προβλήματα», είπε ο Χ. Φωτόπουλος.

Και συνέχισε: «Εμείς έχουν κάνει προτάσεις που δεν κοστίζουν όπως η ανακοίνωση των υπηρεσιών σε εβδομαδιαία βάση, η απογραφή των αστυνομικών στην κατηγορία ΤΕ μιας και η σχολή με νόμο ανήκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης υπάρχει αναμφίβολα η αναγκαιότητα στις μεγαλουπόλεις αλλά και στις έδρες των ΓΑΔ η ίδρυση λεσχών εστίασης διότι κυρίως οι νέοι συνάδελφοι υποφέρουν οικονομικά αφού αμείβονται με περίπου 500 ευρώ και τα μισά τα δίνουν για ενοίκιο. Ακόμα για τις μετακινήσεις που γίνονται χωρίς κανένα προγραμματισμό θα πρέπει να υπάρχει κοστολόγηση, σε κάθε διαταγή μετακίνησης μιας δύναμης θα πρέπει να προσπορίζεται το κόστος και πως αυτό θα καταβληθεί. Άλλο ένα ζήτημα είναι η θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας της εργασίας μας. Μάλιστα υπάρχει δέσμευση του πρωθυπουργού προεκλογικά οτι στις πρώτες προτεραιότητες θα ήταν η αναγνώριση της επικινδυνότητας. Μέχρι σήμερα όμως αυτό δεν έχει γίνει».

Παράλληλα υπάρχουν και άλλα σοβαρά θέμα όπως η αναδιοργάνωση Υπάρχουν των αστυνομικών υπηρεσιών που και σε αυτό παρά τις δεσμεύσεις δεν έχει προχωρήσει τίποτα αλλά και ζητήματα σχετικά με το ασφαλιστικό και το εργασιακό.

«Υπάρχει ήδη μείωση των αποδοχών μας περίπου 35% και όποια άλλη περικοπή θα μας οδηγήσει στην καταστροφή. Ακόμα και το νυχτοκάματο του τρόμου που από το 2002 είχε μείνει στάσιμο στα 2,93 ευρώ και αυτό ξεδιάντροπα η πολιτεία το πετσόκοψε και το πήγε στα 2,60 ευρώ, ακόμα και το επίδομα ειδικών συνθηκών της τάξης των 75 ευρώ το μήνα το πήγε στα 61 ευρώ. Το πιο οδυνηρό είναι ότι αυτό δίνει το μήνυμα οτι η πολιτεία δεν υπολογίζει τους αστυνομικούς ως ανθρώπους και ως εργαζόμενους», κατέληξε ο κ. Φωτόπουλος.

Τέλος έκανε γνωστό ότι αν μέχρι τέλος Μαΐου δεν δοθούν λύσεις στα ζητήματα που έχουν τεθεί τότε αρχές Ιουνίου οι αστυνομικοί θα προχωρήσουν σε δυναμικές παρεμβάσεις ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο της απεργίας πείνας.