Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

«Όλη η Ελλάδα είναι μια Μανωλάδα» λέει ο επικεφαλής των ελεγκτών του ΙΚΑ


Αποκαλυπτικά για την έκταση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα είναι τα στοιχεία που παρουσίασε την Τετάρτη ο διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Όπως είπε ο κ. Μάρκος Τούντας, το 40,5% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι, ενώ το 52% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα απασχολούν ανασφάλιστο ή αδήλωτο προσωπικό.

«Όλη η Ελλάδα είναι μια Μανωλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας – με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην Ηλεία – τις περιορισμένες δυνατότητες των ελεγκτικών μηχανισμών, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και μέσων. Όπως είπε ο μηχανισμός του ιδρύματος αποτελείται από 25 ελεγκτές πανελλαδικά σε Αθήνα, Γιάννινα και Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικό της έλλειψης προσωπικού είναι ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο ΙΚΑ, Γιώργο Κυριακόπουλο, για να ελέγξουν το σύνολο των περίπου 400.000 ενεργών επιχειρήσεων θα πρέπει ο κάθε ένας από τους 25 ελεγκτές να διενεργήσει περισσότερους από 16.000 ελέγχους το χρόνο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΕΥΠΕΑ, μόνο το Μάρτιο, από τις 1.891 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι 979 απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους και από τους 7.959 εργαζόμενους που απασχολούνταν στις επιχειρήσεις αυτές οι 2.295 ήταν ανασφάλιστοι.

Ζητώντας λύση στα προβλήματα της υποστελέχωσης στο ΙΚΑ, οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει προειδοποιητική στάση εργασίας τη Μεγάλη Δευτέρα, από 7.30 έως τις 10.30 το πρωί.
protothema.gr