Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Το κρασί έχει τους κανόνες του



Το γνωρίζατε ότι υπάρχουν κάποιοι εθιμοτυπικοί κανόνες για την κατανάλωση κρασιού, που καλό είναι να γνωρίζουμε, ειδικά όταν καλούμαστε να πιούμε κρασί εκτός σπιτιού, σε ένα εστιατόριο, μια εκδήλωση ή ένα επαγγελματικό ραντεβού.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι κανόνες;

Κρατήστε το ποτήρι κρασιού από το ποδαράκι του

Όταν κρατάμε το ποτήρι ενός κρασιού από το πόδι, δεν το γεμίζουμε δαχτυλιές και έτσι μπορούμε να εκτιμήσουμε πιο εύκολα το χρώμα του κρασιού ενώ κρατώντας το από το πόδι του δε ζεσταίνετε και το κύπελλο του ποτηριού και κατά συνέπεια και το κρασί μας.

Μυρίστε πρώτα το κρασί σας πριν πιείτε μια μικρή γουλιά και αναγνωρίστε την γεύση του

Πολλές φορές μπορούμε να καταλάβουμε ότι το κρασί που μας σέρβιραν έχει κάποια ελάττωμα, απλά και μόνο από το άρωμά του. Αποφύγετε κρασιά που μυρίζουν σαν σάπιο μήλο, κρασιά που μυρίζουν ξίδι, κρασιά που μυρίζουν θείο, σαν φελλό ή άσχημα σαν χαλασμένο αυγό.

Μη σερβίρετε το λευκό κρασί αμέσως μόλις βγει από το ψυγείο

Το κάθε κρασί πρέπει να σερβίρεται στη σωστή θερμοκρασία. Ποτέ πολύ παγωμένο ή πολύ ζεστό. Τα κόκκινα κρασιά πρέπει να σερβίρονται 5 βαθμούς κάτω από την θερμοκρασία δωματίου -μεταξύ 18ºC και 21ºC-. Tα όξινα κρασιά πρέπει να σερβίρονται περίπου στους 7 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα λευκά πρέπει να σερβίρονται στους 10 βαθμούς Κελσίου.

Όταν ανοίγετε ένα μπουκάλι κρασί, κάντε το αθόρυβα και όχι σαν να δίνετε παράσταση

Ειδικά για τη σαμπάνια αυτό είναι κανόνας! Ο ήχος που κάνει ο φελλός όταν βγαίνει θα πρέπει να είναι ήσυχος.
Όταν τσουγκρίζετε το ποτήρι με τον διπλανό σας, προσπαθήστε να τσουγκρίσετε την κοιλιά του ποτηριού και όχι το χείλος

Τα βιβλία σαβουάρ βιβρ θεωρούν ότι είναι λάθος εθιμοτυπία να χτυπάμε μεταξύ τους τα ποτήρια. Ο βασικός κανόνας είναι ότι τσουγκρίζετε τη μεγάλη στρογγυλή κοιλότητα του ποτηριού στο αντίστοιχο σημείο του άλλου ποτηριού. Γι’ αυτό γείρετε το ποτήρι ελαφρώς, 15 ως 30 μοίρες, έτσι ώστε να κουδουνίσει ωραία αλλά και να είναι μακριά το χείλος του ποτηριού από το άλλο ποτήρι.

Όταν σερβίρετε κρασί από το μπουκάλι στα ποτήρια, κρατήστε το μπουκάλι από τη βάση του

Μη ξεχάσετε να το γυρίσετε ελαφρώς όταν τελειώσετε το σερβίρισμα, για να μη στάξει η τελευταία σταγόνα στο τραπεζομάντιλο.

Γεμίστε το ποτήρι

Γεμίστε το ποτήρι μέχρι τα 2/3 ή μέχρι το σημείο που το κρασί έχει την μεγαλύτερη επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με τον αέρα, για να δώσετε την ευκαιρία στο κρασί σας να αναπνεύσει.

Προσπαθήστε να γεμίσετε με την ίδια ποσότητα τα ποτήρια των γύρω σας

Μη ξεχνάτε μετά από κάθε σερβίρισμα να σκουπίζεται ο λαιμός του μπουκαλιού..

Τέλος, σερβίρετε πρώτα τους γύρω σας και τελευταίο τον εαυτό σας!