Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Ηχηρή αντίδραση και των ιδιοκτητών φαρμακείων για την νέα τροπολογία


Σύμφωνα με την τροπολογία του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων, άδεια φαρμακείου μπορεί να χορηγείται σε φαρμακοποιούς, αλλά και σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού όπως και σε συνεταιρισμούς – μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας.

Μετά τους φαρμακοποιούς και οι ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών εκφράζουν τις έντονες αντιρρήσεις.

Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων (ΠΣΦ) χαρακτηρίζει απαράδεκτη την τροπολογία, υπογραμμίζοντας πως η ρύθμιση δίνει προβάδισμα στους συνεταιρισμούς και αποκλείει τις φαρμακαποθήκες, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο.

«Παρά το γεγονός ότι η σχετική ρύθμιση έχει καταπέσει με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η τροπολογία επαναφέρει την άνιση μεταχείριση φαρμακαποθηκών – συνεταιρισμών φαρμακείων, σε βάρος των πρώτων, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά», αναφέρει ο Σύλλογος.

Κατά το Σύλλογο, η διάταξη «παραβιάζει το Σύνταγμα και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλοντας ανεπίτρεπτα περιορισμό στην ελευθερία εγκατάστασης, και το ωφέλιμο αποτέλεσμα των διατάξεων του δικαίου της ΕΕ, ενώ προσβάλλει άμεσα τον ανταγωνισμό». Παράλληλα, δεν βοηθά την επιχειρηματικότητα ούτε στην απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, «αλλά ενισχύει με τρόπο ανεπίτρεπτο και παράνομο τα μέλη της Ο.Σ.Φ.Ε. που γίνονται ρυθμιστές της φαρμακευτικής αγοράς ενώ ταυτόχρονα αδικεί και τα μη συνεταιρισμένα φαρμακεία».

Έτσι, ο Σύλλογος ξεκαθαρίζει ότι θα αντιταχθεί «στην παράνομη και παράλογη αυτή διάταξη» και θα προσφύγει για την ακύρωση της.

Διαβάστε περισσότερα: Ηχηρή αντίδραση και των ιδιοκτητών φαρμακείων για την νέα τροπολογία - iPaideia.gr