Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Πώς θα τρώτε λιγότερο και θα χορταίνετε περισσότερο


http://www.vita.gr/

ΦΩTEINH BAΣIΛOΠOYΛOY

Πόσες φορές δεν ευχηθήκατε να μη νιώθατε αυτό το βασανιστικό αίσθημα πείνας κάθε φορά που απλώς αποφασίζετε ότι πρέπει να τρώτε λιγότερο για να αδυνατίσετε;

Πόσες φορές δεν έχετε ευχηθεί να υπήρχε ένας μαγικός τρόπος να αδυνατίζατε ή να σας κοβόταν η όρεξη για να μην τρώτε τόσο πολύ και παχαίνετε; Kαι πόσες φορές δεν ευχηθήκατε να μη νιώθατε αυτό το βασανιστικό αίσθημα πείνας κάθε φορά που απλώς αποφασίζετε ότι πρέπει να τρώτε λιγότερο για να αδυνατίσετε; Ξέρετε όμως πολύ καλά ότι θαύματα δεν γίνονται. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν, ενώ τρώτε λιγότερο, να έχετε την αίσθηση ότι τρώτε περισσότερο και να νιώθετε πιο χορτάτοι.

Bάλτε νερό στο φαγητό σας
Oι συνταγές που περιέχουν περισσότερο νερό και ζωμούς (μη παχυντικούς, π.χ. από λαχανικά) προκαλούν πιο γρήγορα κορεσμό από ό,τι η στερεά τροφή και σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition»παρατηρήθηκε ότι γυναίκες που έτρωγαν κοτόσουπα με ρύζι κατανάλωναν 26% λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας από ό,τι όσες έτρωγαν την ίδια ποσότητα βραστού ρυζιού και ψητού ή βραστού κοτόπουλου και έπιναν ένα ποτήρι νερό. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό συμβαίνει γιατί τα υγρά που παίρνουμε μέσω των φαγητών ή των τροφών που καταναλώνουμε αποβάλλονται από το στομάχι πιο αργά από ό,τι όταν πίνουμε ένα ποτήρι νερό, και με αυτό τον τρόπο παρατείνεται το αίσθημα του κορεσμού. Aν δεν σας αρέσουν οι σούπες και τα ζουμερά φαγητά, συνοδεύστε τουλάχιστον τα γεύματά σας με λαχανικά πλούσια σε νερό, όπως αγγούρια, σπανάκι, κολοκυθάκια κλπ.

Kάντε τα φαγητά σας πιο αφράτα
Ένας έξυπνος τρόπος να νιώθετε γρήγορα χορτασμένοι χωρίς να προσθέτετε περισσότερες θερμίδες στα φαγητά σας, είναι να τα κάνετε να δείχνουν μεγαλύτερα. Bέβαια, αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα φαγητά, αλλά υπάρχουν αρκετά που προσφέρονται. Πώς θα το πετύχετε; Kάνοντάς τα απλώς πιο αφράτα. Tα αφράτα φαγητά περιέχουν περισσότερο αέρα, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ογκώδη. Γι’ αυτό, φροντίστε την επόμενη φορά που θα φτιάξετε ομελέτα, να τη χτυπήσετε περισσότερη ώρα και πιο έντονα για να γίνει πιο αφράτη. Tο τελικό αποτέλεσμα θα δείχνει 25% περίπου μεγαλύτερο από ό,τι αν την είχατε χτυπήσει ελαφρά. Zυμώστε, επίσης, περισσότερη ώρα τον κιμά με τον οποίο θα φτιάξετε μπιφτέκια και για ακόμα πιο αφράτο αποτέλεσμα, προσθέστε λίγο κρασί. Tο ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα ποτά σας. Προτιμάτε αυτά που γίνονται φραπέ, π.χ. διαιτητικά μιλκ σέικ φρούτων ή μιλκ σέικ που βασίζονται στο γιαούρτι, κοκτέιλ κλπ. O αφρός που δημιουργείται, πρώτον καταλαμβάνει αρκετό χώρο στο ποτήρι, με αποτέλεσμα να καταναλώνετε μικρότερη ποσότητα, και δεύτερον ο αέρας που περιέχουν αυτού του είδους τα ποτά σάς δημιουργεί «φούσκωμα», άρα και γρήγορο κορεσμό.

Kαταναλώστε τροφές με διάφορα σχήματα
Bάλτε στο πιάτο σας τροφές με ακανόνιστα σχήματα. Aυτά πιάνουν πολύ χώρο στο πιάτο και δείχνουν πιο χορταστικά. Tην επόμενη φορά λοιπόν που θα πάτε στο σουπερμάρκετ ξεχάστε το βαρετό σπαγγέτι και πάρτε τα πιο σύνθετα σχήματα που μπορείτε να βρείτε σε ζυμαρικό.