Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Ηρθαν οι πρώτοι πελαργοί – Πώς άθελά μας τους σκοτώνουμε


Ο πρώτος πελαργός έκανε την εμφάνιση του πριν λίγες μέρες στις Φέρες.

Οι αφίξεις των πελαργών στην Ελλάδα ξεκινούν στα μέσα Μαρτίου και σε αυτό το διάστημα αρχίζουν να ξαναφτιάχνουν τη φωλιά τους.

Σημαντικό είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ότι τα σκοινιά (τριχιές, σπάγκοι, κ.λπ.) αποτελούν σημαντική πηγή κινδύνου για τους πελαργούς, 

καθώς τα συλλέγουν και τα χρησιμοποιούν για την κατασκευή των φωλιών τους και δεν θα πρέπει οι άνθρωποι να τα πετούν ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον ή μέσα στους οικισμούς.
Δυστυχώς, ο πελαργός δεν μπορεί να ξεχωρίζει ότι μπορεί να φέρνει στη φωλιά του κάτι που θα είναι πολύ επικίνδυνο για τα μικρά του και σε αυτά τα αντικείμενα συγκαταλέγονται, κυρίως, σπάγκοι, σακούλες, πλαστικές τσάντες των σούπερ μάρκετ κ.ά.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους μικρούς πελαργούς είναι ο σπάγκος, διότι πριν μάθουν να πετούν στριφογυρίζουν για περίπου 20 μέρες μέσα στη φωλιά, με αποτέλεσμα να μπλέκονται τα πόδια τους και να σφίγγονται μέχρι που νεκρώνονται και το μόνο που απομένει τότε για το νεαρό πουλί είναι ο θάνατος. Και αυτό, πριν καν πετάξει!

Στα χεριά μας είναι να το αποτρέψουμε, στα χέρια μας είναι να μαζέψουμε όποιον σπάγκο θα βρούμε στα μέρη που συχνάζουν οι πελαργοί (και ας μην τον είχαμε πετάξει εμείς τον σπάγκο).

Στα χέρια μας είναι να μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα σε άλλους (ειδικά στους κατοίκους των περιοχών όπου υπάρχουν πελαργοί) να μαζέψουν τον κάθε σπάγκο που θα δουν πεταμένο οπουδήποτε.
Στα χέρια μας είναι επίσης να το μεταδώσουμε στα παιδιά μας και τα παιδιά των άλλων και στους γονείς τους η σε όποιους άλλους μπορούμε.

Μόνο έτσι θα αποτρέψουμε αρκετούς φρικτούς θανάτους αυτών των πουλιών που ήταν προστατευόμενο είδος ακόμα και τα αρχαία χρόνια.
Πηγή: e-evros