Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Ξεκινούν οι διαδικασίες για να χαρακτηριστεί ο Άγιος Θωμάς «Μαρτυρικό χωριό»



Τις διαδικασίες για να χαρακτηριστεί το χωριό του Αγίου Θωμά «Μαρτυρικός χωριό» την περίοδο 1941-44, αποφάσισε να κινήσει ο Δήμος Τανάγρας, μετά από ομόφωνη απόφαση, την Πέμπτη 14 Μαρτίου, του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το όλο ζήτημα κίνησε η πρώην δασκάλα του χωριού του Αγίου Θωμά κα Γεωργία Βουγέση η οποία με απαράμιλλο ζήλο πραγματοποίησε έρευνα για το ολοκαύτωμα του Αγίου Θωμά την περίοδο του 1941- 1944, από τους Ναζί. Μια εμπεριστατωμένη έρευνα την οποία αποτύπωσε και σε βιβλίο με ακράδαντα στοιχεία που δείχνουν όλη τη θηριωδία των Ναζί κατά των κατοίκων του χωριού οι οποίοι αντιστάθηκαν στον κατακτητή.

Η κα Βουγέση εισηγούμενη την πρότασή της στο Δημοτικό Συμβούλιο παρέθεσε όλα τα γεγονότα λέγοντας ότι : « Μετά από 75 χρόνια από την 26-27 Ιουλίου 1944, όπου ο Άγιος Θωμάς παραδόθηκε στις φλόγες από τους ναζιστές για δύο ολόκληρες μέρες, καλούμαστε να τιμήσουμε όσους έπεσαν για την πατρίδα. Να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και να βαδίσουμε πάνω στις αρχές και τις αξίες εκείνων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Ο Άγιος Θωμάς πληροί όλες τις προϋποθέσεις του ν.2503/1997 για να χαρακτηριστεί «Μαρτυρικό χωριό». Οι ναζί έκαψαν το διήμερο 26-27 Ιουλίου 1944, τα 296 από τα 300 σπίτια του χωριού και οι κάτοικοι του πλήρωσαν ακριβά για την αντίστασή τους στο κατακτητή. Πραγματοποιήθηκαν 11 εκτελέσεις κατοίκων του χωριού την περίοδο 1941-44 και 4 ατόμων το 1944».

Ο Δήμαρχος Τανάγρας και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου συνεχάρησαν την άξια εκπαιδευτικό κα Γεωργία Βουγέση για την πρωτοβουλία της και αποδέχτηκαν να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για να χαρακτηρισθεί ο Άγιος Θωμάς «Μαρτυρικό χωριό».