Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Δεν μπορώ να Ξεχάσω...(!)

Έλεγε και ξαναέλεγε η Υφυπουργός Υγείας κα Φώφη Γεννηματά για τον αείμνηστο πατέρα της Γιώργο Γεννηματά στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε η Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Σχηματαρίου στο κέντρο “Άνω – Κάτω” στην πλατεία του Δηλεσίου την Παρασκευή 11/12/09.
Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι είχε κάνει ΕΚΑΒ το σπίτι μας. Ο Γιώργος Γεννηματάς δεν ανήκε μόνο στην οικογένεια, ανήκε στον ελληνικό λαό” είπε σε κάποιο σημείο της ομιλίας της συγκινημένη η κα Φώφη Γεννηματά για το πατέρα της. “Πρέπει να πάρουμε την εξουσία και να τη δώσουμε εκεί που ανήκει στο λαό” έλεγε ο Γιώργος Γεννηματάς ένας οραματιστής, αλλά συγχρόνως και πραγματιστής όπως είπε ο Μεγάλος Ανδρέας Παπανδρέου.
25 Απριλίου του 1994. Δεκαπέντε χρόνια που ο Γιώργος Γεννηματάς δεν βρίσκεται ανάμεσά μας. Μια διαδρομή ζωής γεμάτη αγώνες που όμως έμελλε να τελειώσει γρήγορα.
«Έφυγε νωρίς, ήταν 55 ετών, στην αρχή της δημιουργικής του πορείας» τόνισε ο Κώστας Γείτονας. Ένας πολιτικός κι ένας άνθρωπος που διακρίθηκε για το ήθος του και που αντιμετώπισε με γενναιότητα και αξιοπρέπεια το τέλος. Ένας πολιτικός ιδιαίτερα δημοφιλής, όχι μόνο στους ψηφοφόρους - οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που υπηρέτησε για χρόνια, αλλά και σε ανθρώπους που είχαν κάνει άλλες επιλογές. «Σε μια προεκλογική περιοδεία του, μπήκε πρώτα στο γαλάζιο καφενείο του χωριού, και τους είπε να ξεχάσουμε αυτά που μας χωρίζουν. Από το βάθος του φώναξε κάποιος. Γεια σου ‘Έλληνα…» μας είπε για το πατέρα της κάποια στιγμή η Φώφη Γεννηματά. Όταν τον ρωτούσαν για το πώς εξηγεί την υψηλή δημοτικότητά του έλεγε: «Στη ζωή μου κάνω δύο πράγματα: σέβομαι τους άλλους, σέβομαι τον εαυτό μου...».
Υπουργός για χρόνια στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Το όνομά του συνδέθηκε με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ήταν στο υπουργείο Υγείας που άφησε -συνήθιζε να λέει- ένα κομμάτι απ' τη ζωή του.