«Η Ε. Ε. χρειάζεται μια ευέλικτης αγροτική πολιτικής που θα προσεγγίζει τις προκλήσεις, οδηγώντας σε μια γεωργία ανταγωνιστική και πολυλειτουργική, λαμβάνοντας υπόψη το θέμα της απασχόλησης αλλά και τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες» τόνισε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, κατά την διάρκεια της συζήτησης για το μέλλον της ΚΑΠ για την Αγροτική Ανάπτυξη, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας – Αλιείας, στις Βρυξέλλες.
Το μέλλον της ΚΑΠ ήταν το κυριότερο θέμα του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις από 14 έως 16 Δεκεμβρίου. Αναλυτικότερα, η υπουργός μεταξύ άλλων τόνισε ότι η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε για το μέλλον είναι η διατήρηση μιας βιώσιμης και ανταγωνιστικής γεωργίας σε όλες τις περιφέρειες της Ε.Ε. Άλλες προκλήσεις είναι φυσικά η σχέση της γεωργίας με την κλιματική αλλαγή, η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για τρόφιμα και βιοενέργεια, η διασφάλιση της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων χωρίς αύξηση των τιμών τους, η αειφόρος χρησιμοποίηση των φυσικών πόρων, η παροχή δημόσιων αγαθών από μια αειφόρο ευρωπαϊκή γεωργία , η μεταβολή της γεωργικής δημογραφίας.
Σύμφωνα με την υπουργό, στο μελλοντικό σχεδιασμό υπάρχουν τρία αλληλένδετα θέματα που το Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει υπόψη του: οι εξελίξεις στον κοινοτικό προϋπολογισμό, η οργάνωση του πυλώνα Ι και το περιεχόμενο της Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή του πυλώνα ΙΙ το οποίο θα πρέπει να συμπληρώνει και να επανορθώνει τυχόν ελλείψεις του πυλώνα Ι.
Σε ότι αφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, θα πρέπει να διαθέτει τους πόρους ώστε να δημιουργεί τις προϋποθέσεις εξασφάλισης ρευστότητας και κινήτρων για επενδύσεις ώστε να προωθείται η ανάπτυξη στην Ε.Ε. Ο 1ος πυλώνας θα πρέπει στη μελλοντική του αναμόρφωση να λάβει υπόψη τους δύο διαφορετικούς τύπους γεωργίας στην Ε.Ε, την ανταγωνιστική αφενός και την πολυλειτουργική αφετέρου, οι οποίες ενώ δεν αντιμετωπίζονται με τα ίδια μέσα και μηχανισμούς, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Ε.Ε.
Αναπτύσσοντας τις θέσεις της Ελλάδας, η κ. Μπατζελή αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας ευέλικτης πολιτικής για τις αγροτικές μας περιοχές η οποία να προσεγγίζει τις προκλήσεις, να οδηγεί σε μια γεωργία ανταγωνιστική και πολυλειτουργική, λαμβάνοντας υπόψη το θέμα της απασχόλησης αλλά και τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες. Η πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να επικεντρώνεται στον γεωργικό τομέα ενώ οι αναγκαίες υποδομές και μεγάλα έργα στην ύπαιθρο θα πρέπει να εξασφαλίζονται από τα υπόλοιπα διαρθρωτικά ταμεία.
Ειδικότερα η Αγροτική Ανάπτυξη θα πρέπει να περιλαμβάνει δράσεις που να στοχεύουν στην:
- ανταγωνιστικότητα και στην επισιτιστική ασφάλεια
- διαχείριση και διαμόρφωση πολιτικών γεωργικής γης.
- ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης
- απονιτροποίηση και ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων
- ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων
- διαχείριση του εδάφους των αρδευτικών υδάτων και των φυσικών πόρων στο σύνολό τους
- προώθηση της πράσινης ανάπτυξης
- βελτίωση των υποδομών της υπαίθρου
- την απαραίτητη ευελιξία στα Κράτη Μέλη προκειμένου αυτά να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην απρόβλεπτη εν πολλοίς εμφάνιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής και
- αφετέρου την πρόβλεψη επαρκούς δημοσιονομικής στήριξης της όλης προσπάθειας με πρόσθετους πόρους χωρίς να θίγεται η υπάρχουσα χρηματοδοτική κάλυψη των δράσεων του πρώτου και δεύτερου πυλώνα.
Η απλοποίηση της ΚΑΠ
Για το θέμα της απλοποίησης της ΚΑΠ η κυρία Μπατζελή στη παρέμβασή της μεταξύ άλλων, έδωσε έμφαση:- Στην απλοποίηση ως πρωτίστως πολιτικό και όχι διαχειριστικό ζήτημα, προσδίδει διαφάνεια στην κοινωνία, αποτελεσματικότητα στις εθνικές διοικήσεις των κρατών μελών και καθιστά περισσότερο κατανοητό το σύστημα των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες.
- Στην εξασφάλιση ισορροπίας ανάμεσα στους λεπτομερείς συστηματικούς ελέγχους και στο διευρυμένο σκοπό της πολλαπλής συμμόρφωσης. Η αξιολόγηση του εν λόγω συστήματος θα πρέπει να είναι συνεχής, ενώ οι παραγωγοί θα πρέπει να επιβαρύνονται το λιγότερο δυνατό από τους σχετικούς ελέγχους.
- Στην επανεξέταση από πλευράς Επιτροπής του συστήματος ελέγχου και εκκαθάρισης λογαριασμών.
- Στη λειτουργία Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την Απλούστευση που αποτελεί ένα βασικό βήμα για την ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα στα Κράτη Μέλη και την Επιτροπή. Η ανταλλαγή απόψεων είναι απαραίτητη για την ενιαία και ισόρροπη εφαρμογή των διαδικασιών της ΚΑΠ σε όλες τις περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα συμφώνησε ώστε να δοθεί η δυνατότητα αναδιανομής γεωργικής γης στα νέα κράτη μέλη χωρίς όμως την παροχή επιπρόσθετων άμεσων ενισχύσεων και παράλληλα ζήτησε την επέκταση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στους αγρότες για αγορά γεωργικής γης μέχρι το 2013, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενο προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.