Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Φωτοβολταϊκά στην Υλίκη

Στην περίπτωση αυτή εμπίπτουν τα φωτοβολταϊκά και συγκεκριμένα, μονάδες που θα εγκατασταθούν στη Βοιωτία. Στα τρία χρόνια που η ΕΥΔΑΠ είχε μπλοκαρισμένες τις επενδύσεις αυτές, το κόστος των φωτοβολταϊκών πλαισίων έπεσε περίπου 30%. Ετσι, τώρα που θα γίνουν πραγματικότητα, θα στοιχίσουν λιγότερα από 70 εκατομμύρια, ενώ πριν από 3 χρόνια προϋπολογίζονταν σε περίπου 100 εκατομμύρια.
Πρόκειται για τη γνωστή περίπτωση φωτοβολταϊκών μονάδων, συνολικής ισχύος 17,5 μεγαβάτ, που προγραμματίζουν στην ευρύτερη περιοχή της Υλίκης οι εταιρείες Energa (Αχιλλέας Φλώρος), Quest (Θεόδωρος Φέσσας) και η Υπατος Ενεργειακή.
Τα φωτοβολταϊκά είχε μπλοκάρει η ΕΥΔΑΠ. Η υπόθεση ξεκαθάρισε πριν από λίγες μέρες με απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνας Μπιρμπίλη. Με αυτήν, διευκρινίζεται πλέον ότι η ΕΥΔΑΠ δεν περιλαμβάνεται στους φορείς που γνωμοδοτούν για τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά και ότι η περιοχή της Υλίκης δεν περιλαμβάνεται στις προβλέψεις του ειδικού χωροταξικού για τις ανανεώσιμες πηγές ως προς τις ζώνες αποκλεισμού για τη χωροθέτηση φωτοβολταϊκών.
Ετσι τώρα οι επενδυτές τρέχουν να κερδίσουν το χαμένο χρόνο, ενώ, σύμφωνα με τον Αρη Φλώρο της Energa, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, η δική του μονάδα θα αρχίσει να παράγει ηλεκτρικό από τον ήλιο, τον Ιούνιο του 2010.

Πηγή: Ελευθεροτυπία