Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ναι ή όχι στο ευρώ

Αποφάσισαν το δημοψήφισμα στην Ελλάδα να γίνει 4 Δεκεμβρίου

Σε ναυάγιο για την ελληνική κυβέρνηση εξελίχθηκε τελικά η Σύνοδος των G20 στις Κάννες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκαθάρισαν στον Έλληνα πρωθυπουργό πως αν κάνει δημοψήφισμα θα πρέπει να γίνει στις 4 Δεκεμβρίου και με ένα συγκεκριμένο ερώτημα: Ναι ή όχι στο ευρώ.
Μέχρι τότε αναστέλλεται η καταβολή της 6ης δόσης και τα οκτώ δισ. ευρώ, από το τρέχον πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, «παγώνει».
Ναι ή όχι στο ευρώΤην απόφαση αυτή γνωστοποίησαν στον Έλληνα πρωθυπουργό η κ. Λαγκάρντ από πλευράς ΔΝΤ και ο πρόεδρος Μπαρόζο μετά από συνεννόηση με τους Ζ. Κ. Γιούνκερ, Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί.
Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας ξεκαθάρισαν  ότι οι συνθήκες άλλαξαν  μετά τη μονομερή απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου.
«Δεν είναι δυνατόν να εκταμιευτεί ούτε σεντ από τα χρήματα των Γάλλων και Γερμανών φορολογουμένων προτού οι Έλληνες αποφασίσουν που θέλουν να βρίσκονται, στο ευρώ ή εκτός. Αν όμως θέλουν να μείνουν θα πρέπει να τηρήσουν τους κανόνες», διεμήνυσαν η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος
Από την πλευρά του το ΔΝΤ, έκανε σαφές ότι δεν δίνει λεφτά σε χώρες με πολιτική αστάθεια και χωρίς εξασφαλισμένη συνέχιση του προγράμματός. Αυτό επομένως σημαίνει, πως η πρόθεση του πρωθυπουργού να πάει σε δημοψήφισμα καθιστά αδύνατη την καταβολή της.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν πως η κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού έβαλε ερωτηματικό στη συμμετοχή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
Σε ερώτηση για το αν η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, Μέρκελ και Σαρκοζί απάντησαν ότι «υπάρχει  λύση στο συρτάρι τους. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε».
Παπανδρέου: Να πάρει ο λαός τις σωστές αποφάσεις
«Θεωρώ ότι ο ελληνικός λαός έχει τη σοφία και τη γνώση να πάρει τις σωστές αποφάσεις που θα εγγυηθούν τη σταθερή συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωζώνη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε στις Κάννες με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, επισημαίνοντας ότι «στις 26-27 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες, πήραμε συλλογικές αποφάσεις, που είναι προς όφελος τόσο της χώρας μας, όσο και της ευρωζώνης και οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του χρέους, στην ελάφρυνση του βάρους του ελληνικού λαού, στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές».

«Αυτές οι αποφάσεις θα οδηγήσουν σε μία βιώσιμη ελληνική οικονομία και είναι καθοριστικές για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Χρειάζονται τη στήριξη του ελληνικού λαού προσθέτοντας ότι «είμαστε μέλη της ευρωζώνης, αλλά ως μέλη έχουμε και δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Α. Μέρκελ: Θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη
«Θέλουμε να βοηθήσουμε τη Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει μονομερής απόφαση, γι' αυτό και η 6η δόση θα δοθεί μόνο εάν τηρηθεί και εφαρμοστεί το σύνολο των αποφάσεων που πάρθηκαν την 27η Οκτωβρίου», τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία είπε πως «ουσιαστικά το δημοψήφισμα, το οποίο πρέπει να γίνει το νωρίτερο δυνατό, θα καταδείξει εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη», σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε τη Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει μονομερής απόφαση, γι' αυτό και η 6η δόση θα δοθεί μόνο εάν τηρηθεί και εφαρμοστεί το σύνολο των αποφάσεων που πάρθηκαν την 27η Οκτωβρίου», τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία είπε πως «ουσιαστικά το δημοψήφισμα, το οποίο πρέπει να γίνει το νωρίτερο δυνατό, θα καταδείξει εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη».
Ν. Σαρκοζί: Θέλουμε οι Έλληνες να είναι μαζί μας
Ο Νικολά Σαρκοζί ξεκαθάρισε ότι «δεν ζητήσαμε τίποτε από το ελληνικό κοινοβούλιο. Θέλουμε όμως να γνωρίζουμε που πηγαίνουν τα χρήματα του γερμανού , του γάλλου, του ευρωπαίου πολίτη».

Τονίζοντας πως δεν έχουμε να δώσουμε καμία συμβουλή «έχουμε αμέριστη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως χρειαζόμαστε σταθερότητα και αλληλεγγύη».