Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Στο Μουσείο Θηβών η Γ.Γ Πολιτισμού!!

  


Τεχνική σύσκεψη εργασίας για την πορεία των έργων…

Λ.Μενδώνη: «Πολύ καλή η εξέλιξη των εργασιών.. πιθανόν να αποδώσουν με γρηγορότερους ρυθμούς από τους προγραμματισμένους…»
Επίσκεψη εργασίας, μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο επισκέψεων σε όλη την Ελλάδα για την παρακολούθηση των έργων που εκτελούνται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013, πραγματοποίησε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο Μουσέιο της Θήβας.
Σκοπός της τρίωρης σύσκεψης ήταν η διαπίστωση της πορείας για την ολοκλήρωση των εργασιών του ανακαινισμένου αρχαιολογικού Μουσείου καθώς και η υλοποίηση της επανέκθεσης των αρχαιοτήτων, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στην ανακατασκευή – συντήρηση του Ενετικού Πύργου, που βρίσκεται στον περίβολο του Μουσείου, με σκοπό αυτός να καταστεί επισκέψιμος για το κοινό.
Η Γ.Γ του υπ. Πολιτισμού επισκέφθηκε τους χώρους του Μουσείου, όπου γίνεται η επανέκθεση των αρχαιοτήτων, ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε λεπτομερώς για όλα τα θέματα από την νέα Δ/ντρια Αλ. Χαραμή, ακόμη και τα ειδικά σημεία τοποθέτησης ειδικών εκθεμάτων…
 επεσήμανε την υποχρέωση του Γ.Γ. Πολιτισμού να βρίσκεται κοντά στις περιφερειακές υπηρεσίες, προκειμένου να επιλύονται επιτόπου θέματα που προκύπτουν κατά την εξέλιξη των έργων, με στόχο «ένα πολύ καλό ποιοτικό αποτέλεσμα με την ολοκλήρωσή τους, αλλά και την διαπίστωση της προβλεπόμενης κι ενδεχομένως και περισσότερης απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων».
Χαρακτήρισε πολύ καλή την πορεία των εργασιών, δηλώνοντας μάλιστα πως η εξέλιξη των εργασιών πιθανόν να αποδώσει με γρηγορότερους ρυθμούς από τους προγραμματισμένους.
Στάθηκε ιδιαίτερα κατηγορηματική στο πρόβλημα της στέγης που έχει προκύψει με την παράδοση του έργου από τον ανάδοχο, καθώς η επισκευή εντάσσεται στο ποσό που έχει διατεθεί για το Μουσείο, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει.
Η Γ.Γ Πολιτισμού επανέλαβε ότι το Μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του στο πρώτο εξάμηνο του 2014, όπως είναι προγραμματισμένο με το τεχνικό δελτίο στο οποίο έχει ενταχθεί, αλλά μίλησε και για «επιτάχυνση του έργου».
Ασχολίαστα άφησε, ωστόσο, τα δυο σημαντικά θέματα που έχουν προκύψει στην Θήβα με τον Λόφο του Αμφείου και το Καβείριο, καθώς απάντησε πως «Αυτή την στιγμή είμαστε στο μουσείο ασχολούμαστε με το μουσείο και όλα τα υπόλοιπα έργα που έχουν προγραμματιστεί»
Στο Καβείριο αντίθετα κάλεσε την Λ. Μενδώνη για μια νέα επίσκεψη στη Θήβα, η βουλευτής Βοιωτίας Β. Τσόνογλου, αλλά και τους αρχαιολογικούς χώρους της Βοιωτίας, χωρίς να παραλείψει να την ευχαριστήσει τόσο για το ενδιαφέρον της στο θέμα του Μουσείου, όσο και για την σύνταξη των αρχαιολογικών χαρτών, ένα έργο που ξεκίνησε από την Βοιωτία.
«Πιστεύω ότι θα την βρούμε αρωγό σε οποιαδήποτε προσπάθεια καταβάλλουμε, ώστε οι αρχαιολογικού μας χώροι, σε όλη την Βοιωτία, να πάρουν τη θέση που τους αξίζει» απάντησε η Βοιωτή βουλευτής, ερωτώμενη και για τον Αμφείο Λόφο, ενημερώνοντας μας παράλληλα ότι ήδη βρίσκεται σε επαφή και με τον Πρόεδρο του Διαζώματος, πρώην Υπουργό, κ. Μπένο ο οποίος έχει δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για την ανάδειξη του Καβείριου.
«Ο πλούτος του Μουσείου και γενικά της Θήβα ς και της Βοιωτίας είναι γνωστός και στα πέρατα του κόσμου, γίνεται μια συστηματική δουλειά , που ευχόμαστε και πιστεύουμε να βοηθήσει γενικότερα στην ανάπτυξη της περιοχής» υπογράμμισε η Α. Αγάτσα, κάνοντας λόγο για «συστηματική επαφή με τα στελέχη του υπουργείου», απαντώντας και έτσι και στα θέματα Καβείριου – Αμφείου..
«Με πολύ καλή συνεργασία θα προχωρήσουν όλα σε αυτές τις δύσκολες εποχές για την χώρα» είπε η Βοιωτή βουλευτής, μη παραλείποντας να αναφερθεί στην πλούσια κληρονομιά της Βοιωτικής γης.
Να σημειωθεί, ότι στις αίθουσες του μουσείου εργάζονται ανελλιπώς οι ειδικοί, φροντίζοντας τα εκθέματα, τα οποία σιγά – σιγά τοποθετούνται στα βάθρα τους…